logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SSTC - Czy schemat z rayer.wz.cz jest zbyt prosty? Jak uniknąć spalania tranzystorów?

Netfog 27 Lis 2004 22:37 4535 16
REKLAMA
  • #1 1018600
    Netfog
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Tj w temacie znalazłem w sieci taką stronkę z schematem ale mam pewne wątpliwości co do schematu pierwszego http://rayer.wz.cz/teslatr/sstce.htm czy nie jest aby zbyt prosty aby działac ;) Popełniłem juz kilka cewek tesli w wersji tradycyjnej a teraz chciał bym cos solid state ;)
    Gośc tam pisze ze tranzystorki sie mu pala po kilku minutach zabawy czy mozna temu jakos zaradzic bo chętnie bym sie taką ceweczką pobawił mam juz trafo zasilające i nie wiem co z nim zrobic...

Jak macie jeszcze jakies linki dot. tematu to bardzo prosze
  • REKLAMA
  • #3 1019485
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Witam

Proponuję zajrzeć tutaj
    Też jestem na etapie zabaw z SSTC :wink: . Tradycyjnych TC nigdy nie robiłem ze względu na brak trafa WN.

:sm19:
  • REKLAMA
  • #4 1019746
    Netfog
    Poziom 15  
    Co prawda trafa WN tez nie posiadam i bardzo nad tym faktem ubolewam (ale moze to i dobrze bo dłuzej pozyje :) ) Ja w swojej cewce zastosowałem generator na 2 cewkach zapłonowych i działało to całkiem całkiem swietlowka swieciła z odległosci 2m ale piorunujacych efektow nie uzyskałem a szkoda....
  • REKLAMA
  • #5 1020072
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ja popełniłem jedną cewkę SSTC - sterownik PWM na TL494 + mostek 4x IRFPE50. Wpompowałem w cewkę pierwotną ok 310VDC (wyprostowane 220) przy częstotliwości ok 230kHz. Całość nie była zbyt dobrze obliczona (marne dopasowanie rezonansu) i dlatego efektów konkretnych nie było ale piorunek ok 10 cm ładnie świecił :D .
    Chętnie wymienię wszelkie doświadczenia w tym temacie :wink:

Ze stron o SSTC polecam również tą.

• #6 1020249
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Narazie jestem na etapie teoretycznych rozważań, ale kiedyś też zamierzam popełnić SSTC. Dorzucam kolejny przydatny link - bardzo ładnie pracuje ta cewka :)

http://www.richieburnett.co.uk/sstate.html

Sporo terorii na temat SSTC:
    http://www.richieburnett.co.uk/sstate2.html

Czemu mosfety w SSTC ulegają uszkodzeniu:
    http://www.richieburnett.co.uk/mosfail.html
  • #7 1021027
    Netfog
    Poziom 15  
    No stronki fajne tylko teraz trza znalezc cos co bym zrobił ;) i mnie nie zabiło. Na początek chciałbym zacząc od mniejszej cewki takiej w którą nie musiał bym pakowac 300V bo zetknięcie sie z tym bardzo boli. Zastanawiam się nad ta z linku w moim pierwszym poscie i zastosowaniem jakiegos innego tranzystora ktory by pochodzil przynajmniej te 15 minut. Co o tym sądzicie bo schemat prosty i niskie napięcie zasilania tylko czy mosfety sie nie beda palic ??

Jak macie jeszcze jakies linki do dawajcie smiało ;)
  • #8 1022155
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Jeśli chcesz coś na niższe napięcie to proponuję : http://hot-streamer.com/srward16/MicroSSTC.htm
    Jeśli chodzi o układ z pierwszego postu to wydaje mi się ze układ jest trochę mało uniwersalny (rezonans na 3 cewkach - mały zakres regulacji częstotliwości) i raczej trudno zestrajalny.
    Ja raczej preferuję układy z zewnętrznym generatorem i układem tranzystorów (półmostkowym lub pełnomostkowym). Zawsze można podmienić sam generator , dodać siakąś modulację. Nie ma też problemów z podmianą "bloku mocy" czyli mostka tranzystorowego.
    Zawsze można zaczynać od niskich prądów i napięć stopniowo przebudowując układ. :wink:

• #9 1022939
    Netfog
    Poziom 15  
    A czy moze ktos z forumowiczow juz ja popełnił ;) Moze jednak zrobię te ktora proponuje SIEKIERA_666 zobaczymy jak działa i czy działa

Mam jeszcze pytanie jakim drutem jest nawinięte tam wtórne bo nie wiem chodzi mi o mm

<przypis celem uczczenia 200 postu :popcorn: >
  • #10 1023056
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Zgodnie ze schematem : "L2=7.5" winding of 28AWG on 3.5" PVC".
    Czyli na średnicy 3.5" uzwojenie o długości 7.5" drutem 28AWG= 0.35mm w emalii. Nie polecam stosowania drutu niepewnej jakości (odzysk z traf) ze względu na przebicia. Już lepiej kupić z 0.5 kg w siakiejś prezwajalni i mieć pewność że nie padnie cewka zwijana kilka dni :P

• #11 1023643
    Netfog
    Poziom 15  
    No własnie przeanalizowałem jakie mam juz nawinięte w domciu cewki i okazało sie ze mam jedną tyle ze ma srednice 5cm a wysokośc 18cm i tak se mysle czy by tego nie uzyc jakoś... ma ktos moze dostęp do teori dot. sstc bo chciałbym te uzwojenie uzyc ale znowu w tym układzie moze byc spore niedopasowanie więc chciałbym go tak przerobic aby działało. Kazdy kto choc raz nawijał tesle metodą drut w dłoń wie o czym mowie i nie chce sie mi siedziec przed tv i kręcic bo potem moge se rekami pomachac ;)

Moze cos razem wymyslimy bo trzeba by troszke poprzeliczac i przerobić układzik mysle ze cos pomozecie ;)

Pozdrawiam
  • #12 1024192
    lechoo
    Poziom 39  
    Ta cewka ma kiepskią proporcję h/D = 18/5 = 3,6. Nadaje się bardziej do małej klasycznej cewki tesli, w SSTC efekt może być słabszy.
  • REKLAMA
  • #14 1385972
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Witam
    Czy chodzi może o ten schemat na lampie PL504.Chyba mam całą stronkę -swego czasu jak zniknęły z sieci chyba dwie ciekawe stronki o SSTC zacząłem zgrywać co ciekawsze TELEPORTEM. Zamieszczam schemat - jeśli potrzebujesz całą stronkę mogę przesłać na maila.

Pozdrawiam
    SIEKIER'A :twisted:
    Załączniki:
    • SSTC - Czy schemat z rayer.wz.cz jest zbyt prosty? Jak uniknąć spalania tranzystorów? teslasch3.gif (3.87 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1387334
    lechoo
    Poziom 39  
    Nie rozumiem czemu na tym schemacie uzwojenie wtórne transformatora zostało podłączone nie do masy, ale do zasilania? Takie rozwiązanie jest zbyt niebezpieczne...
  • #16 2243000
    elektronik_tk
    Poziom 26  
    Ocena: 50
    no wg mnie też dziwne rozwiązanie... Ktoś to wytłumaczy?
  • #17 2950763
    michal2666
    Poziom 20  
    Ocena: 1112
    Witam, wykonałem elektroniczną cewkę tesli i sprawuje się po prostu rewelacyjnie. Zapraszam do mojego portalu www.portalnaukowy.70.pl do działu wysokie napięcie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy schematu elektronicznej cewki Tesli typu SSTC znalezionego na stronie rayer.wz.cz, który jest oceniany jako zbyt prosty i powodujący szybkie uszkodzenia tranzystorów. Użytkownicy sugerują, że schemat z rezonansowym układem na trzech cewkach ma ograniczony zakres regulacji częstotliwości i jest trudny do strojenia. Zalecane są bardziej zaawansowane układy z zewnętrznym generatorem i pół- lub pełnomostkowym sterowaniem tranzystorów, co pozwala na łatwiejszą wymianę elementów i modulację. Wskazano na konieczność dopasowania rezonansu i stosowania odpowiednich tranzystorów MOSFET, aby uniknąć ich przepalenia. Podano linki do stron z teorią SSTC, przykładami układów oraz analizą przyczyn uszkodzeń MOSFET-ów. Omówiono także parametry uzwojeń wtórnych, np. drut 28AWG na średnicy 3,5 cala, oraz wpływ proporcji wysokości do średnicy cewki na efektywność działania. Pojawiły się propozycje budowy mniejszych cewek na niższe napięcia zasilania dla bezpieczeństwa. Wspomniano również o alternatywnych rozwiązaniach z lampami elektronowymi (np. PL504). Wskazano na potrzebę dokładnych obliczeń i modyfikacji schematów w celu uzyskania stabilnej i trwałej pracy SSTC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA