logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zmiana taryfy z c11 na c12a wymaga wymiany licznika analogowego na cyfrowy?

raf82gr 06 Wrz 2011 10:29 6406 9
REKLAMA
  • #1 9899984
    raf82gr
    Poziom 9  
    Witam mam takie pytanie. Chciałbym zmienić swoją taryfę z c 11 na c 12a.Jest to mały zakład produkcyjny. Mam licznik analogowy, i nie wiem czy po zmianie taryfy zostanie on wymieniony na cyfrowy?
  • REKLAMA
  • #2 9900566
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6626
    raf82gr napisał:
    Mam licznik analogowy, i nie wiem czy po zmianie taryfy zostanie on wymieniony na cyfrowy?

To zależy od Twojego operatora. Jedni instalują tylko liczniki elektroniczne inni rożnie. Na pewno Energa nie instaluje już tarczowych.
  • REKLAMA
  • #3 9902115
    karolq
    Poziom 22  
    Ocena: 131
    PGE też rezygnuje z tarczowych i do tego będzie pewnie opłata za założenie zegara (przynajmniej w PGE tak jest )
  • REKLAMA
  • #4 9903235
    raf82gr
    Poziom 9  
    Mój operator to energa więc pewnie wymienią. Mam jeszcze pytanie, licznik analogowy nie pokazywał mocy biernej jak i chwilowych przekroczeń mocy maxymalnej czy licznik cyfrowy będzie to wykazywał?
  • #5 9904050
    zbich70
    Poziom 43  
    raf82gr napisał:
    licznik analogowy nie pokazywał mocy biernej jak i chwilowych przekroczeń mocy maxymalnej czy licznik cyfrowy będzie to wykazywał?

W taryfach C1x w zasadzie nie ma pomiaru Q i Pmax więc zapewne nie będzie pokazywał, choć wiele modeli liczników ma taką możliwość ale przeważnie jest ona wyłączona programowo.
  • #6 9904188
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 430
    zbich70 napisał:

W taryfach C1x w zasadzie nie ma pomiaru Q i Pmax więc zapewne nie będzie pokazywał, choć wiele modeli liczników ma taką możliwość ale przeważnie jest ona wyłączona programowo.

U nas w taryfie C1x instalują licznik elektroniczny , profil mocy Pmax obowiązkowo.
  • #7 9906168
    raf82gr
    Poziom 9  
    A moc bierna? Na razie nie planowałem instalowania baterii
  • #8 9906758
    Enpro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    W Tauronie w C12a nie nalicza się za przekroczenie mocy ani za wskażnie mocy chwilowej i bierną a liczniki elektroniczne moga pokazyać , także dla odbiorcy niema to znaczenia jesli chodzi o płatności.
  • REKLAMA
  • #9 9907155
    =Grzegorz=
    Poziom 26  
    Ocena: 430
    raf82gr napisał:
    A moc bierna? Na razie nie planowałem instalowania baterii

W C1x nie rozlicza się z biernej (NA RAZIE bo odpowiednie liczniku już są montowane i były ploty że w C1x będzie bierna)

Nie wiem o którym Tauronie kolega ENPro pisze ale w Tauronie który mnie obejmuje jak najbardziej od ~2 lat rozlicza się wskaźnik mocy i przekroczenia mocy umownej taryfy C11 C12a C12b tam gdzie jest zainstalowany odpowiedni układ pomiarowy.
  • #10 9907774
    zbich70
    Poziom 43  
    =Grzegorz= napisał:
    od ~2 lat rozlicza się wskaźnik mocy i przekroczenia mocy umownej taryfy C11 C12a C12b tam gdzie jest zainstalowany odpowiedni układ pomiarowy.

A tymczasem w taryfie...
    Cytat:
    4.2.10. Operator prowadzi w każdym miejscu dostarczania kontrolę mocy pobranej przez odbiorców zakwalifikowanych do grup taryfowych A21, A23, B21, B22, B23, C21, C22a i C22b, a w przypadkach uznanych przez Operatora za uzasadnione również przez odbiorców zakwalifikowanych do pozostałych grup taryfowych.

Najwidoczniej wystarczającym uzasadnieniem jest zainstalowanie pomiaru z Pmax. Ech monopoliści... :|

Podsumowanie tematu

✨ Zmiana taryfy z C11 na C12a może wymagać wymiany licznika analogowego na cyfrowy, w zależności od operatora. Energa i PGE rezygnują z liczników tarczowych, co sugeruje, że wymiana jest prawdopodobna. Liczniki cyfrowe mogą oferować dodatkowe funkcje, takie jak pomiar mocy biernej i chwilowych przekroczeń mocy, jednak w taryfach C1x te pomiary nie są standardowo rozliczane. W Tauronie w taryfie C12a nie nalicza się opłat za przekroczenie mocy ani za moc bierną, co może być korzystne dla odbiorców.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA