Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brama zamyka się lecz nie otwiera.

06 Wrz 2011 10:32 5390 8
  • Poziom 2  
    Witam serdecznie ;)
    D wa miesiące temu zamontowałem siłowniki do bramy skrzydłowej came z centralką zf 1 i wszystko działało poprawnie.

    W pewnym momęcie brama zamykając się nie jest w stanie się otworzyć
    .
    Gdy rozluźnię siłowniki i otworze ją ręcznie blokując ją ponownie brama się zamknie.

    Gdy trymerem czasu pracy zmniejszę czas zamykania tak by brama się zatrzymała przed zamknięciem to brama się otwiera , ale gdy czas tl. Ustawię zbyt duży brama zatrzymuje się napotykając na przywiercony na środku wjazdu odbój i juz się nie otworzy

    Nie da się tak ustalić czasu zamykania by obydwa skrzydła się zamknęły . Bo jak za krótki czas pierwsze skrzydło ładnie się zamknie drugie zatrzyma się 30 cm przed końcem a jak za długi czas to blokuje się otwieranie.

    Proszę powiedzcie gdzie szukac przyczyny ??
  • Użytkownik obserwowany
    Centralka do serwisu jeśli na gwarancji.
  • Poziom 13  
    A powiedz czy słychać centralkę i silniki że próbuje otwierać ? Czy całkiem martwa?
    Pytam bo możliwe że siłownik jest na zamknięciu do samego końca wysunięty i może się klinuje na ślimaku i nie daje rady otworzyć
  • Poziom 2  
    Problem dalej istnieje , otworzę centralkę i poustawiam trymerem czasy działa poprawnie jakiś czas po czym znów jest ten sam objaw.

    Jeśli rozluźnię siłowniki i zamknę bramę ręcznie to z pozycji brama zamknięta otwiera się z pilota lecz w przeciwną stronę niestety nie.

    Jeśli siłowniki są rozluźnione słychać że reagują na pilota nawet jak brama otwarta.

    Ale z pozycji otwartej nie jest w stanie ruszyć się i normalnie zamknąć .

    Dodano po 2 [minuty]:

    Siłownik nie powinien się klinować bo krańcówka mechaniczna ustawiona jest przed końcem jego max. otwarcia.
    Ale faktycznie taki jest objaw jak by tak się działo.
  • Poziom 18  
    Moim zdaniem możesz mieć źle podłączone siłowniki. Wstaw zdjęcie połączeń.
  • Poziom 2  
    Ale to wszystko działało pewien czas w takiej konfiguracji.
  • Poziom 12  
    To wygląda na złe podłączenie siłowników jeżeli siłowniki posiadają wyłączniki krańcowe
    otwarcia i zamknięcia.
  • Użytkownik obserwowany
    Centralka pada.
  • Poziom 12  
    Spróbuj ustawić mniejszą siłę ciągu siłowników na transformatorze .
    Zacząłbym od nr2.