logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Honda Accord 2.0 16V 1992 gaśnie po rozgrzaniu, spadek obrotów, czujniki i zapłon

antenek 19 Lut 2003 20:21 5668 5
REKLAMA
  • #1 104945
    antenek
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    Witam . Ma mam troche broblemów z tym autem :) . NO wiec jeśli auto jest zimne to jest ok . Jeśli sie rozgrzeje nagle zaczyna sie dusić i gaśnie . Po pokręceniu rozrusznikem łapie i puszcza łapie i puszcza . Az w końcu złapie i znowu . Przed ta usterka zauważyłem ze spadły troche obroty jałowe . Jest to wersja z silnikiem 2,0 16V na gaźniku rocznik 1992 . Czy istnieje możliwość ze padł czujnik temperatury zasysanego powietrza . Albo ze pada zapłon na rozgrzanym silniku . Moze mieliście jakieś doświadczenia . Nieraz bywa tak przy 2 tyś ze wydaje dźwiek podobny do kulawego spalania mieszanki na jednym cylindrze . A przy dłuższych obrotach na poziomie 3tyś auto nagle gaśnie . Rozebrałem aparat zapłonowy i wygląda ze jest dobrze . Iskra jest na wszystkich przewodach . Swiece sa nowe i kopułka też . za co sie łapać bo juz nie mam pojęcia . Jak sprawdzić czujnik temperatury ? Jaka jest elektronika w tym gaźniku ? JAkie sa jeszcze czujniki które moga mieć wpływ na te parametry . Dodam jeszcze ze niekiedy auto sie zalewa a niekiedy świece sa czyste . Widać tylko na nich charakterystyczne ślady bogatej mieszanki .
    Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 108086
    Crazy Horse
    Poziom 11  
    Może pomocny będzie link do obszernej instrukcji serwisowej tego modelu dostępnej on-line, w wersji angielskiej:

http://www.honda.co.uk/owner/AccordManual/index.html

Świetny link dla grzebiących pod maską.
    Nie wiem jak w wersji gażnikowej, ale w przypadku auta z wtryskiem bywały problemy z głównym przekażnikiem (main relay) zasilającym między innymi pompę paliwową. Luty mocujące sam przekażnik do płytki drukowanej wewnątrz pod pokrywką przekażnika wymagać mogą przelutowania. Typowa usterka w przypadku tego modelu. Nie wiem, czy to akurat ten problem, ale warto sprawdzić. Przekażnik znajduje się z lewej strony pod kierownicą (pod deską rozdzielczą).
  • REKLAMA
  • #3 108214
    Mathevp
    Poziom 19  
    Ocena: 75
    Link jest rewelacyjny, dlaczego nie ma takiego dla nissana ; -(((

Pozdrowienia

Mathev
  • REKLAMA
  • #4 109591
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 111473
    boston
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Sprawdz czy nie przeskoczyl Ci pasek rozrzadu!Pozdrawiam!
  • #6 191524
    antenek
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    Witam
    No i sprawa została finalnie zakończona !! Winny był transformator WN . Było na nim malutkie pęknięcie i tam uciekała iskra . Gdy silnik sie nagrzewał padała iskra lecz nie do końca . Dzieki za pomoc i zwracam uwagę na to zeby sprawdzać jakość iskry a nie tylko jej istnienie .
    Pozdrawiam
REKLAMA