logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Notebook Compaq nx9010 - błąd BIOS, problem z baterią ML1220, zamiennik?

biedrek1 08 Wrz 2011 07:01 2344 6
  • #1 9906017
    biedrek1
    Poziom 14  
    Ocena: 45
    Witam.
    Wydawało by się prosty problem- przy każdym restarcie komputer zgłasza błąd biosu i proponuje załadowanie domyślnych ustawień- wszystko wskazuje na baterie.
    Zegar podtrzymuje 3V bateria Maxell ML1220- nigdzie w Polsce nie udało mi się takowej znaleźć- jedynie na aukcjach na drugim końcu świata.
    Więc pojawiło się pytanie- czy to bateria czy akumulatorek? Bo są rożne opinie.
    Pokusiłem się o wymianę na polski odpowiedni- baterie CL1220- z myślą, że chociaż parę dni pochodzi ale też z obawą że jeśli dojdzie do próby naładowania baterii to wyleje ona i uszkodzi mi notebooka.
    Mija parę dni i nic się nie dzieje- na pierwszy rzut oka wszystko ok ale po którymś restarcie z kolei znowu to samo... Czyżby ta bateria tak szybko się wyładowała?
    A może jest jakaś inna przyczyna? Na pewno nie chodzi tu o ustawienia- nie ma tam nic na tyle trudnego czego nie udało by mi się ogarnąć.
    Może ktoś ma jakieś pomysły?
    A moze ktoś podpowie mi gdzie kupić lub sprzeda odpowiednią baterię?
  • #2 9906086
    Richter
    Poziom 31  
    Ocena: 165
    Aktualizowałeś bios?

Co i jak masz tutaj Link
    Rozdział 2-str59
  • #3 9907882
    biedrek1
    Poziom 14  
    Zrobilem- dalej to samo...
  • #4 9909063
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 863
    Sprawdź napięcia na stykach baterii (bez bateri) na uruchomionym laptopie i będziesz miał odpowiedź czy to akumulatorek. Bateria ładowana dodatkowym prądem faktycznie może mieć to wpływ na jej trwałość
  • #5 9910249
    yaro014
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    bateria mozesz wpakowac jaka kolwiek z innego laptopa, nie musi byc to bateria o dokladnie takim samym oznaczeniu, wystarczy ze bedzie to bateria guzikowa rechargable3v. Kupisz ja w wiekszosci sklepow komputeorwych za 2 zl
  • #6 9910742
    biedrek1
    Poziom 14  
    Jutro bedę miał voltomierz więc spróbuje pomierzyć co się dzieje na stykach baterii.
    Kolego yaro14- może u Ciebie w mieście tak- w szczecinie niestety wszyscy odsyłają mnie do zegarmistrzów gdzie za 5-7 zł kupię ale zwykłą baterię a nie akumulatorek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z notebookiem Compaq nx9010, który przy każdym restarcie wyświetla błąd BIOS, sugerując problem z baterią podtrzymującą zegar. Zastosowana bateria Maxell ML1220 jest trudna do zdobycia w Polsce, a użytkownik próbował wymienić ją na CL1220, obawiając się o możliwość uszkodzenia laptopa. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie napięcia na stykach baterii oraz informują, że można użyć innej baterii guzikowej 3V, która nie musi mieć dokładnie tego samego oznaczenia. Użytkownik planuje zmierzyć napięcia, aby zdiagnozować problem. Wskazano również miejsce zakupu baterii ML2016.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA