logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yaris D4D 1.4 75KM - kopcenie, luz zaworowy i regulacja geometrii turbo

SuperMutant 08 Wrz 2011 07:18 12415 10
REKLAMA
  • #1 9906037
    SuperMutant
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam,

Ostatnio walczę z silnikiem d4d 1.4 75km w yarisie ponieważ widoczne jest mocne kopcenie podczas jazdy na wysokich obrotach podczas przyspieszania.

Egr- wykluczony
    Wtryski zregenerowane
    Dolot wymty

No i ostatnio szukając kolejnych przyczyn zauważyłem że klamki popychaczy zaworów są bardzo luźne i tu pytanie: Jaki powinien być luz zaworowy?

Druga rzecz, czy turbo w tym modelu ma regulowaną geometrię?
    Jesli tak to powiedzcie mi czy to cięgno (aktuator) które jest zamocowane na turbo nie powinno przypadkiem chodzić luźno oraz podczas wciskania pedału gazu na włączonym silniku nie powinno się ruszać czyli regulować tą że geometrię? To moje niestety nie drgnie ani podczas ruszania prze zemnie ani podczas wciskania gazu.

Dodam jeszcze że ostatnio zauwazyłem sporo oleju w IC który przedostaje się z odmy, a nawet chalepie i dmucha po odkręceniu korka oleju.

Oświećcie w tych kwestiach bo marze zeby to autko chodzilo jak nalezy, a nie chcę wydawać kroci mechanikom, dodam że jestem mechanikiem hobbystą ale raczej silników benzynowych i bez turbo.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9906248
    kris81orzesze
    Poziom 18  
    Ocena: 134
    Na początek zrób diagnostykę. Turbo jest bez zmiennej geometri, ma tylko zawór regulujący ciśnienie i chodzi on w miarę ciężko. A jak ze zużyciem oleju i mocą?
  • REKLAMA
  • #3 9906630
    SuperMutant
    Poziom 13  
    Błędów brak, moc do 3 tys obrotów jest, potem nagły spadek i tylko wycie. Oleju nie ubyło nawet kroplę po 8 tys km od wymiany. Spalanie w trasie okolo 4,5 L/100 km bez ecodrivingu.

W dodatku żadnych luzów ani uszkodzeń łopatek wirnika turbosprężarki.

Kopcenie podczas wciskania gazu na biegu jalowym jest do przyjęcia ale pod obciążeniem karygodne. Auto minimalnie mniej kopci po nagrzaniu.

Jak juz mowilem z odmy pluje olejem oraz kopci.

Nie chcę sobie sam odpowiadać na pytanie ale to mogą byc pierścienie, z tym że troche to dziwne jak na auto z 2004 roku z przebiegiem jedynie 200 kkm.

A i jeszcze jedno, prosił bym o te wartości luzów zaworowych bo nigdzie nie mogę znaleźć.

Pozdrawiam
  • #4 9906739
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6619
    Turbo mało powietrza podaje .Nie ma nigdzie dziury w węzu? Wbij wcześnie 3 i sprawdz przy jakich obrotach wstaje suszarka.To nie jest dymienie od oleju,odmy itp.Obstawiam nieszczelność dolotu za turbo lub ic
  • #5 9907021
    SuperMutant
    Poziom 13  
    Wszystkie przewody sprawdzone kilkukrotnie, dziwne jest to że podczas gazowania turbo powinno wytwarzać ciśnienie które utwardza rury a tutaj tego nie czuć gdy się ściska rurę za IC.
  • #6 9907570
    zgolwasy91
    Poziom 15  
    Ocena: 111
    Sprawdz czujnik ciśnienia doładowania podmień sprawdz czy nie zaklejony i Gruchę na turbinie czy membrana nie walnięta.
  • REKLAMA
  • #7 9908280
    SuperMutant
    Poziom 13  
    Walnięty czujnik doładowania nie wywalał by błędów? A tak na marginesie to gdzie on sie w tym aucie znajduje bo nie rzucił mi sie w oczy jeszcze.

Aha no i prośba o te wartości luzów zaworowych bo chcialbym się tym w weekend zajać
  • #8 9908504
    kris81orzesze
    Poziom 18  
    Ocena: 134
    Sprawdz czy jeszcze nie jest zapchany katalizator. odkręć wydech za turbiną i się przejedz.
  • #9 9910109
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6619
    Jak kopci na czarno,wąż ic nie puchnie to turbo nie wstaje pomimo dawki.Sprawdz siłownik i cięgna na suszarce.I boki ic jak są plastikowe ,może być pęknięcie i ucieka powietrze.
  • #10 9912458
    SuperMutant
    Poziom 13  
    Z tym że, to turbo jest wielkości bułki kajzerki i może po prostu nie pompuje tyle aby rury puchły bo z tego co słyszałem to turbo działa, słychać jego świst. A cięgno gruchy stoi ciągle w jednym miejscu lecz powietrze nie ucieka wastegatem podczas pracy turbo (tak mi się przynajmniej wydaje bo nie słychać głośnych świstów ani innych niepokojących dźwięków).
  • REKLAMA
  • #11 9986946
    MLP
    Poziom 13  
    Ocena: 41
    Sprawdź kompresję to po pierwsze.
    Luz zaworowy 0.15 na ssących i wydechowych.
    podłącz turbo gumową rurą z pominięciem IC, dla próby, IC może być nieszczelne.

Siłownik w zaworze podciśnieniowym powinien się poruszać ale dosyć ciężko, najlepiej odkręcić 2 śruby trzymające siłownik i pociągnąć go do siebie,

Czasami może być problem z uszkodzonymi wtryskami (zużyte), złe korekty.

Ten silnik przy gazie wciśniętym do podłogi lubi sobie zakopcić widać to w lusterku wstecznym no ale nie do przesady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z problemem kopcenia silnika D4D 1.4 75KM w Yarisie, szczególnie podczas przyspieszania na wysokich obrotach. Wykluczono EGR, wtryski zostały zregenerowane, a dolot sprawdzony. Zauważono luzy w klamkach popychaczy zaworów, co skłoniło do pytania o wartości luzów zaworowych. Użytkownik zastanawia się również nad regulowaną geometrią turbo, które nie wydaje się działać prawidłowo. W dyskusji poruszono kwestie związane z nieszczelnościami dolotu, czujnikiem ciśnienia doładowania, a także potencjalnym zapchaniem katalizatora. Ustalono, że luz zaworowy powinien wynosić 0.15 mm na ssących i wydechowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA