logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyczyścić chłodnicę mechanicznie i zamontować czujnik wentylatora?

pawelek_be 28 Lis 2004 13:21 12222 10
REKLAMA
  • #1 1019578
    pawelek_be
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam...
    jak wyczyscic chlodnice??
    chodzi mi o mechaniczne, czyli rozebranie i wyczyszczenie chlodnicy...
    i jeszcze pytanie o czujnik... jak zamontowac w chlodnicy czujnik do wentylatora?? (nie bylo!! w tej chlodnicy nigdy zamontowanego...)
  • REKLAMA
  • #2 1019679
    renard m.
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Witam!

1. Nie wiem o co Ci dokladnie chodzi...od wewnatrz sie nie czysci a od zewnatrz sprezonym powietrzem lub woda pod cisnieniem - ale uwazaj i nie trzymaj wylotu weza zbyt blisko bo uszkodzisz lamele - a co komu z chlodnicy przez ktora nie przeplywa swobodnie powietrze :) jesli nie masz wyczucia to lepiej powietrzem !

2. Czujnik znajduje sie w bloku silnika (ewentualnie na przewodach laczacych blok z chlodnica) a nie w chlodnicy... z paroma wyjatkami np. klimatyzacji - gdzie jest umieszczony DODATKOWY czujnik w chlodnicy.....napisz jak wpadles na pomysl z montowaniem czujnika, cos nie funkcjonuje...? tylo nie pisz ze chodzi o chlodnice w maluchu :) pozdr. R.
  • REKLAMA
  • #3 1020115
    pawelek_be
    Poziom 16  
    Hmmm...
    mam problem z przegzewaniem sie silnika...
    nie chodzi tu po malucha tylko o roverka 214
    Czujnik normalnie jest montowany w chlodnicy (ten od wiatraka), pod wezem doprowadzajacym zimny plyn... u mnie jest miejsce (przetloczenie) ale brak jest czujnika... nie wlacza sie wcale wentylator, mimo iz jest sprawny... (sprawdzalem, smiga jak burza)...
    No i wlasnie nie wiem co z tym zrobic...
  • #4 1020167
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    To dziwne, w takim Roverze powinien być tam (i taki) jak jest pokazane w załącznikach.
    Załączniki:
    • Jak wyczyścić chłodnicę mechanicznie i zamontować czujnik wentylatora? rover_chlodzenie.jpg (35.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyczyścić chłodnicę mechanicznie i zamontować czujnik wentylatora? rover_chlodzenie_1.jpg (7.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyczyścić chłodnicę mechanicznie i zamontować czujnik wentylatora? rover_chlodzenie_2.jpg (7.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1020659
    pawelek_be
    Poziom 16  
    dokladnie o to mi chodzi!!
    jednak go nie ma... :/
  • #6 1020938
    nikos4x4
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Moze masz przy silniku?????

Zobacz dokladnie chlodnice jezeli go niemasz na chlodnicy a masz elektryczny wentylator to jedyne inne miejsce to: blok silnika,
  • #7 1020962
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    Jeśli chodzi o czyszczenie chłodnicy w środku, to jednie chemicznie. Roztwór kwasu solnego zostawiasz ma kilka chwil i płuczesz powstałą pianę wodą. Gdzieś słyszałem o wodzie utlenionej bodaj 40%. Zalecam raczej ten pierwszy sposób I UŻYWAĆ TRZEBA OCHRONY OSOBISTEJ :!:
  • REKLAMA
  • #8 1021005
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Jeśli chodzi o czyszczenie chłodnicy z kamienia to polecam zamiast kilka sekund kwasu (brrrrrrr! biedna chłodnica) taki przepis zaczerpnięty ze strony klubowej golfa:

Aby pozbyc sie kamienia bez szkody dla samego ukladu beda nam potrzebne nastepujace skladniki:

1) fosforan jedno-sodowy
    2) fosforan dwu-sodowy
    3) woda (z tym chyba nie bedzie problemu)
    Fosforan jeden jak i drugi dostepny jest w postaci krysztalkow, podobnych do cukru. Trzeba prosic o czysty fosforan, do celow laboratoryjnych (nie stosujcie fosforanu technicznego). Jak mamy juz potrzebne skladniki nalezy zrobic mieszanine w nastepujacych proporcjach:

1 dekagram fosforanu jedno-sodowego
    1 dekagram fosforanu dwu-sodowego
    1 litr wody
    Mieszaniny musimy zrobic tyle ile miesci sie plynu w ukladzie chlodzenia. Gdy juz mamy wszystko przygotowane wypuszczamy wszystek plyn z ukladu chlodzenia i wlewamy przygotowany roztwor. Na takiej mieszaninie jezdzimy kilka dni poczym ja spuszczamy. Powtarzamy czynnosci az do momentu, gdy roztwor z ukladu bedzie lecial czysty.

Uwaga! Jezeli w ukladzie chlodzenia byly jakies dziury uszczelnione przez kamien w ich miejscu pojawia sie wycieki!
  • #9 1023920
    renard m.
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    pawelek_be napisał:
    Hmmm...
    mam problem z przegzewaniem się silnika...
    nie chodzi tu po malucha tylko o roverka 214
    Czujnik normalnie jest montowany w chlodnicy (ten od wiatraka), pod wezem doprowadzajacym zimny plyn... u mnie jest miejsce (przetloczenie) ale brak jest czujnika... nie wlacza się wcale wentylator, mimo iz jest sprawny... (sprawdzalem, smiga jak burza)...
    No i wlasnie nie wiem co z tym zrobic...

Witam...jesli to rzeczywiscie prawda co mowisz, to kup originalny czujnik - zobacz jaki ma gwint (jesli zwykly to dobrze, jesli drobny to gorzej) i zrob do niego specjalny wpust - czesc taka mozesz dorobic lub kupic jakiegos gotowca....jesli grubosc scianki w Twoim przetloczeniu wynosi co najmniej pare milimetrow to wywierc lub wyfrezuj otwor i wkrec Twoje gniazdo czujnika na specjalnym kleju uszczelniajacym np. jakims dwuskladnikowym....tak wlasnie zrobilbym, pozdr. R.
  • #10 1024622
    j_a_c
    Poziom 17  
    Ocena: 47
    a ukłsd napewno jest dobrze odpowietszony bo miałem bardzo podobny przypadek z trakim samochodem, po wmianie mechanik nie zauwazył odpowietrznika sruba 18 na rys wyzej nie jest ona zbyt widoczna,ale jest po prawej stronie zaraz koło bloku,objawy były identyczne i doprowadziły do wymiany usczelki pod głowica
  • #11 1025810
    pawelek_be
    Poziom 16  
    Hmmm... to moze byc to...
    zobacze jutro jak dam rade jak nie to we czwartek i dam znac czy pomoglo...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy mechanicznego czyszczenia chłodnicy oraz montażu czujnika wentylatora w samochodzie Rover 214. Czyszczenie chłodnicy mechanicznie od środka nie jest zalecane; zaleca się czyszczenie zewnętrzne sprężonym powietrzem lub wodą pod ciśnieniem z zachowaniem ostrożności, aby nie uszkodzić lamelek. Wewnątrz chłodnicy kamień można usuwać chemicznie, stosując roztwory fosforanów jedno- i dwu-sodowego lub kwasu solnego, z zachowaniem środków ochrony osobistej. W przypadku braku czujnika temperatury wentylatora na chłodnicy, który powinien być zamontowany pod wężem doprowadzającym zimny płyn, sugeruje się sprawdzenie obecności czujnika przy silniku lub na przewodach łączących blok silnika z chłodnicą. Jeśli czujnik jest potrzebny, można zakupić oryginalny czujnik i wykonać specjalny wpust montażowy, wiercąc otwór w przetłoczeniu chłodnicy i uszczelniając go dwuskładnikowym klejem. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność prawidłowego odpowietrzenia układu chłodzenia, co może wpływać na przegrzewanie się silnika i działanie wentylatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA