logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo 550g - Jak zlokalizować kość BIOS na płycie głównej?

gnida 08 Wrz 2011 21:53 5278 16
REKLAMA
  • #1 9908800
    gnida
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Witam
    Lapek padl przy probie aktualizacji biosu.Obecnie startuje lecz ekran czarny,czasem piszczy raz,czasem 3 i tyle.Oczywistym jest ze nalezy teraz wgrac ponownie go do kosci lecz mam maly problem z lokalizacja kosci na plycie.W stacjonarnym jest to jakos opisane tutaj niestety wiec prosze mnie poprawic jesli sie myle czy te dwie kostki to jest bios?

• REKLAMA
  • #2 9908950
    gnida
    Poziom 16  
    No mnie tez wyglada na dual bios , cos w tej drugiej jest wiec niewiem ktora wydlubac.
  • Pomocny post
    #3 9909107
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 232
    To są dwa tranzystory.
    Daj zdjęcia całej płyty z obydwu stron.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • Pomocny post
    #4 9909166
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 851
    To są tranzystory mosfet przetwornicy (obok cewka kondensator itp). Biosu szukaj w okolicy baterii

Bios będzie wyglądał najprawdopodobniej tak:
    lub tak:
  • REKLAMA
  • #5 9909170
    gnida
    Poziom 16  
    Lenovo 550g - Jak zlokalizować kość BIOS na płycie głównej? Lenovo 550g - Jak zlokalizować kość BIOS na płycie głównej? Lenovo 550g - Jak zlokalizować kość BIOS na płycie głównej?

Chyba znalazlem ten zaznaczony na czerwono ukryl sie wczesniej pod naklejka niewiem czemu mnie to nie zainteresowalo chyba juz pozno a oczy sie juz naogladaly dzis.Opisany jest "winbond" reszty niedowidze.
  • #7 9909253
    gnida
    Poziom 16  
    A dokladniej winbond 25x16avsig -16mb chip chyba ze data sheet sie myli.Teraz programator ;).Dziekuje wszystkim.
  • Pomocny post
    #8 9909457
    PitD

Tylko nie zapomnij zrobić backupu tego co jest w eepromie.
    Zawartość układu może być potrzebna do odtworzenia biosu.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • REKLAMA
  • #9 9910026
    gnida
    Poziom 16  
    Backup stworzylem juz wczesniej przed aktualizacja,lecz podczas wgrywania do kosci z poziomu windowsa blue screen i klops.

Mam pytanie pomocnicze.
    Czy willem poradzi sobie z ta koscia?Bo szukam w opisach i ciezzko doszukac sie z czym sie ugryzie ta kostke.
  • #11 9926346
    gnida
    Poziom 16  
    Witam Ponownie.
    Mam teraz willem-a z opcja programowania kosci spi
    willem posiada zlacze ICSP

1-vpp-?
    2-vdd-?
    3-gnd-ground
    4-sda-?
    5-scl-?
    Dobry wynik niemniej niewiem pozostalych ;)
    Kosc 25x16avsig

cs - 1 ---- 8 -vcc
    do - 2 ---- 7-/hold
    /wp -3 ---- 6 -CLk
    gnd -4 ---- 5 -DIO

objasnienie:
    cs-chip select
    do -data output-czyli sciaganie zawartowsci
    wp -write protect input
    gnd -masa
    DIO -data input output
    Hold- hold input
    vcc-power supply-zasilanie 3.3v

Czy moze mi ktos pomoc z polaczeniem wyzej wymienionego zlacza ICSP z ta koscia tak abym mogl zaprogramowac kosc,poniewaz nie za bardzo wiem co mam rozumiec poprzez oznaczenia na tym zlaczu.
    Dziekuje.
  • #12 9935489
    gnida
    Poziom 16  
    Powyzszy problem zostal rozwiazany a mianowicie port lpt niedziala w moim kompie na innym ruszyl ale otrzymuje caly czas informacje ze kosc nie jest pusta pomimo ze byla kasowana.Z tym kasowaniem to tez troche dziwna sytuacja bo kasowanie trwa 7 sekund jakies 7 procent i tyle.Zaprogramowac oczywiscie sie jej tez nie da w zwiazku z powyzszym czy ma ktos jaki pomysl lub spotkal sie juz z powyzszym
  • #13 9935625
    tedd
    Poziom 25  
    Ocena: 7
    Nic z tym nie zrobisz. Też mam takie problemy i czekam na dostawę pamięci SPI. Jedyne co mogę obecnie zasugerować to wskazać koledze gdzie takie pamięci były dostępne. Dane które chcę przekazać nie mogą być podane w tym dziale (zabrania tego regulamin) proszę szukać na PW.
  • REKLAMA
  • #14 9935733
    gnida
    Poziom 16  
    ebay uk kilka aukcji ;) to nie linki,a jakis identyczny zamiennik lub jaka koscia mozna zamienic ta?Mam praktycznie pod nosem sklep ktory handluje na caly swiat poprzez internet i dostepna jest cala game pamieci spi oprocz tej mojej :)

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

A25L016 ,MX25L1605A mozna sprobowac lub tego MX25L1605D koszt o wiele nizszy i sa bardziej dostepne przynajmniej jak dla mnie koszt okolo 1.5e
  • #15 9936124
    PitD

Nie wiem jak w tym modelu ale w Lenovo podmiana kości bios na inną powodowała zablokowanie laptopa. Numer seryjny kości był wpisany w TPM-a.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
  • #16 9936248
    gnida
    Poziom 16  
    oki czyli kosc musi byc identyczna w takim wypadku,poczekam jeszcze na kolejny programator do ukladow spi typowo wtedy bede mial 200% pewnosci.Te chipy to sa 1:1 w przypadku amic-a.
  • #17 9952895
    gnida
    Poziom 16  
    Backup ma 2.04 powinnien miec 2mb wiec ucinam do wielkosci potrzebnej,lecz lapek nie wstajekosc programuje sie bezproblemowo czy w Willem-ie czy w Spi flasher.Weryfikacje itp przebiegaja bezproblemowo.Kosc oczywiscie winbond taki sam jak kosc orginalna.W zwiazku z tym prawdopodobnie zle ucinam backup. W zalaczniku podaje backup czy ktos moze przejrzec i powiedziec ktore sektory mam wyciac.

Wydaje mi sie ze wylaczylem punkty za transfer ale tylko sie wydaje :)Niewiem czy zle czy dobrze
    Załączniki:
    • FLASHABL.zip (1.18 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problemy z laptopem Lenovo 550g po nieudanej aktualizacji BIOS-u, co skutkowało czarnym ekranem i sygnałami dźwiękowymi. W trakcie dyskusji ustalono, że poszukiwany chip BIOS znajduje się w pobliżu baterii, a jego identyfikacja wskazuje na model Winbond 25x16AVSIG. Użytkownik zrealizował backup pamięci EEPROM przed aktualizacją, jednak napotkał trudności podczas programowania nowego chipa. Wskazówki dotyczące podłączenia programatora Willem do chipa oraz sugestie dotyczące alternatywnych modeli pamięci SPI, takich jak A25L016 i MX25L1605A, zostały również omówione. Użytkownicy podkreślili, że zamiana kości BIOS na inną może prowadzić do zablokowania laptopa, co wymaga zachowania ostrożności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA