logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD Samsung 1TB - uszkodzenie partycji, proszę o analizę

Dice 10 Wrz 2011 10:58 1550 3
REKLAMA
  • #1 9912738
    Dice
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam,
    proszę o analizę dysku Samsung 1TB, czy jest to uszkodzenie logiczne czy fizyczne. Podczas uruchamiania BIOS wyświetla komunikat SATA port Error, dysk jest wykrywany. System widzi tylko partycje o wielkości około 33MB. Dołączam zrzut ekranu z DMDE
    Załączniki:
    • HDD Samsung 1TB - uszkodzenie partycji, proszę o analizę Bez tytułu.png (226.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 9912805
    maystero
    Poziom 24  
    Ocena: 204
    Ciekawe. Ja ostatnio też miałem dysk Samsunga. Zupełnie nowy. 1TB. Bios go widział normalnie, a system widział jako 32MB. I na nic sie zdało formatowanie i inne cuda. Dysk oddałem na reklamacje - zaznaczam że by zupełnie nowy w fabrycznej foli ochronnej.
    U kolegi wydaje mi ze to to uszkodzenie fizyczne.
  • REKLAMA
  • #4 9925051
    Dice
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Zgadza się uszkodzenie logiczne, udało mi się przywrócić partycje i dane.
    Przyczyna usterki to najprawdopodobniej wina BIOS płyty do której został podpięty HDD. Płyta Gigabyte GA-M57SLI-S4 rev .2.0 BIOS w wersji poniżej FE miał problem z detekcją dysków powyżej 1TB (dysk taki wykrywał jako 136GB). Od wersji FD już to poprawiono "Fix: Some of 1000 GB (1TB) HDDs will be detected size error Update CPU ID (Support AM2+ Phenom CPU)". Może komuś się przyda na przyszłość. Pozdrawiam
REKLAMA