logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kodak EasyShare Z650 - Rozmazane zdjęcia przy dużym powiększeniu, co sprawdzić?

_prusak_ 10 Wrz 2011 13:38 1729 3
REKLAMA
  • #1 9913189
    _prusak_
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Witam kolegów. Mam problem z moim aparatem Kodak EasyShare Z650. Jeśli robię zdjęcia i nie używam powiększenia to zdjęcia są ostre i wyraźne. Jak użyje powiększenia to tak mniej więcej do połowy suwaka powiększenia zdjęcia są ostre i wyraźne a po powiększeniu bardziej zdjęcia są rozmazane. Aparat próbuje sobie wyregulować ostrość ale nie daje rady. Aparat był pożyczony i taki do mnie wrócił. Czy możecie mi doradzić co może być nie tak i co powinienem sprawdzić?? Od zewnątrz obiektyw rozkręcałem i wyczyściłem z kurzu oraz kilku okruszków piasku.
  • REKLAMA
  • #2 9913569
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Moduł AF w obiektywie nie pracuje w pełnym zakresie, coś go blokuje albo jest w jakiś inny sposób uszkodzony. Niestety trzeba rozebrać aparat i obiektyw żeby to naprawić
  • REKLAMA
  • #3 9914756
    _prusak_
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Po wielkich trudach dowiedziałem się że aparat upadł z siedzenia podczas jazdy samochodem. Aparat rozłożyłem i przedmuchałem. Obiektyw wyjąłem. aparat jak sobie ustawia optykę to słychać jakby miał z tym trudność. Który element optyki odpowiada za "wyrazistość " obrazu? Ręcznie kręcąc zębatką która wsuwa i wysuwa obiektyw jest ok. Ale to chyba nie ta zębatka odpowiada za ostrość. Jak aparat chce się doregulować to nie może.
  • #4 10121530
    kopar21
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Prawdopodobnie trzeba rozkręcić optyka na części pierwsze...
REKLAMA