logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kodak ZD710 - jak naprawić obiektyw i poziome pasy na zdjęciach?

maxiu25 27 Sty 2010 10:40 2583 9
REKLAMA
  • #1 7599213
    maxiu25
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam
    Jak w temacie coś uszkodziło się w aparacie na początku robił zdjęcia z dziwnymi pasami poziomymi. Potem wysunął się obiektyw i nic już z tym się nie dało zrobić.
    Proszę o radę. W jaki sposób można go naprawić ? Czy ma ktoś schemat ideowy Kodaka ZD710?
    Jarek
  • REKLAMA
  • #2 7599325
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Jeżeli nie dysponujesz sprzętem do obsługi smd o wysokiej skali integracji, to nie wróżę Ci sukcesów w naprawie tego typu sprzętu. Mogę Ci ew. zasugerować DELIKATNE otworzenie obudowy i inspekcję wszystkich złączy, szczególnie tych z tasiemkami. Ja coś takiego miałem w Olympus 765UZ, sam nie wiem, jak naprawiłem, robiłem 3 podejścia aż w końcu złapał. Jednak to jest żmudna, zegarmistrzowska robota i nie daje gwarancji sukcesu. W przypadku mojego aparatu w środku ładny napis Made in Malasya i rzeczywiście taka jakość montażu - generalnie jednorazówka nie przewidująca napraw.
  • REKLAMA
  • #3 7600048
    maxiu25
    Poziom 16  
    W pracy mam dobry sprzęt do lutowania.
    Aparat już rozebrałem i na taśmach nie było widać uszkodzeń.
    Przydał by mi się schemat ideowy lub opis co mogło się uszkodzić bo nie znam się kompletnie na aparatach. Na dzień dzisiejszy aparat się nie załącza może przepalił sie jakiś bezpiecznik.
  • #4 7600154
    thomasz222
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Poziome paski na zdjęciach wskazują na zablokowanie migawki, dwie opcje, albo przerwany flex migawki, albo sklejone lamelki migawki. Aby usunąć usterkę należy dostać się do obiektywu.
  • REKLAMA
  • #5 7600277
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    No niestety ale ja raczej sądzę, że to sprawa uszkodzenia na płycie głównej. Coś zaczęło obciążać driver lub główny procesor i wstępnie po prostu nie dawał napięcia na migawkę, aż w końcu padło wszystko. Czy aparat nie spadł przypadkiem?
  • #6 7600377
    maxiu25
    Poziom 16  
    Aparat jest bardzo zadbany, ani nie został zalany, ani nie wpadł do piasku itd.
    Jest sens naprawy aparatu ? Czy może lepiej sprzedać go na części? Jaka cena jest takiego złomu :) ?
  • #7 7600550
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Pewnie coś pomiędzy 50-90zł czyli jakaś 1/4 ceny sprawnego. Sprawdzić co się stało zawsze warto. Może się uda, jak nie sprzedać zawsze można, oczywiście pod warunkiem, że nieumiejętna naprawą nie skatuje się go zupełnie.
  • #8 7604548
    maxiu25
    Poziom 16  
    Już ostatnie pytanie. Ile powinien wynieść koszt naprawy aparatu ?
  • Pomocny post
    #9 7604886
    ion-tichy
    Poziom 31  
    maxiu25 napisał:
    Już ostatnie pytanie. Ile powinien wynieść koszt naprawy aparatu ?

W zależności jak rozumieć tak sformułowane pytanie:
    1 - Nie powinien być wyższy niż cena sprawnego używanego aparatu (to na bazie logiki)
    2 - dla napraw tego typu nie ma czegoś takiego - o tym ile decyduje ustalenie usterki. - Od- wymiany całej PCB to pewnie przekroczy wartość aparatu. Lub jakaś grzebanina w tym od kilkudziesięciu zł wzwyż.
    Jeśli brak jest narzędzi i / lub umiejętności proponowałbym poszukać kogoś kto gratis lub za niewielką opłatą zdiagnozuje uszkodzenie, wówczas można myśleć co dalej.
  • REKLAMA
  • #10 7606349
    maxiu25
    Poziom 16  
    W punkcie serwisant stwierdził, że spalona jest płyta główna. Według niego naprawa wyniesie 450 zł - cena nowego aparatu podobnej klasy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z aparatem Kodak ZD710, który początkowo robił zdjęcia z poziomymi pasami, a następnie obiektyw się wysunął i aparat przestał działać. W odpowiedziach zasugerowano, że poziome paski mogą być spowodowane zablokowaniem migawki, co może wynikać z uszkodzenia flexu migawki lub sklejonych lamelek. Użytkownik rozebrał aparat, ale nie znalazł widocznych uszkodzeń. Wskazano również na możliwość uszkodzenia płyty głównej, co potwierdził serwisant, oceniając koszt naprawy na 450 zł, co jest równowartością nowego aparatu tej samej klasy. Użytkownik rozważał sprzedaż aparatu na części, a wartość uszkodzonego sprzętu oszacowano na 50-90 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA