logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra A 1.6 93r +LPG lekko szarpie przy wolnej jeździe

ironss 10 Wrz 2011 17:08 3307 10
REKLAMA
  • #1 9913785
    ironss
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, od niedawna pojawił się problem z szarpaniem przy wolnej jeździe na benzynie i na LPG problem pojawia się np jadąc ok 60h na 4 biegu zaczyna szarpać, 50h na 3 itd po dodaniu gazu silnik przyśpiesza i problem znika,pragnę zaznaczyć że wcześniej nie było takiego szarpania. Proszę o rady co może być przyczyną .
  • REKLAMA
  • #2 9913834
    szyba20
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Witam
    Kiedy wymieniałeś kable WM i świece ?
  • REKLAMA
  • #3 9914868
    motul77
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Może dostawać za mało paliwa
  • #4 9915956
    Jackall
    Poziom 27  
    Ocena: 394
    Przewody WN i świece, albo ciągnie lewe powietrze
  • REKLAMA
  • #5 9916303
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1673
    Trochę się zastanawiałem nad tym, czy się odzywać z moimi przemyśleniami na ten temat. W moim samochodzie (corolli) też dochodzi do podobnych skubnięć, ale tylko na gazie. Dochodzi do tego gdy samochód, można powiedzieć tylko się toczy przy obrotach silnika 1900-2000, a po dodaniu lekko gazu natychmiast zanikają. W serwisie jak na przeglądzie zwróciłem im na to uwagę nie umieli nic na ten temat powiedzieć. To co napiszę to są tylko moje przypuszczenia. Według mnie te pojedyncze skubnięcia to wynik wypadających pojedynczych cykli pracy cylindrów spowodowanych nie wypadającymi zapłonami, a nie otwierającymi się wtryskiwaczami. Przypuszczam, że podawany w tym czasie przez sterownik czy to benzynowy czy gazowy czas otwarcia wtryskiwacza jest tak krótki, że znajduje się na granicy możliwości wtryskiwacza. W takiej sytuacji mogą być takie cykle, że wtryskiwacz może nie zdążyć się otworzyć, a już dostaje komendę do zamknięcia i w takiej sytuacji nie była podana porcja paliwa lub była na tyla mała, że mieszanka była niezapalna, wypada cykl pracy i efekcie odczuwamy to jako skubniecie (szarpnięcie). Za taką interpretacją przemawia fakt, że lekkie dodanie gazu powodujące natychmiastowy wzrost czasu otwarcia wtryskiwaczy eliminuje ten efekt, tym bardziej, że dzieje się bardzo blisko obrotów poniżej których przy hamowaniu silnikiem (wyłączone wtryskiwacze - czas wtrysku = 0) następuje włączenie wtryskiwaczy. Wypadaniem zapłonów (strona elektryczna) raczej trudno to wytłumaczyć, bo co lekkie dodanie gazu zmienia, że raptem znika przyczyna wypadania zapłonów (nie mylić z wypadaniem cykli pracy).
    Na koniec dodam, że w mojej instalacji gazowej mam zastosowane wydajniejsze wtryskiwacze gazowe niż wynikałoby to z mocy silnika i przez to czasy wtrysku gazu są krótsze niż przy właściwych wtryskiwaczach - są zbliżone do czasów wtrysku benzyny i to może być przyczyną, że u mnie do tych szarpnięć dochodzi tylko na gazie.
    Jestem ciekaw jak to skomentują czytelnicy forum.
  • REKLAMA
  • #6 9916463
    motul77
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    sprawdz też przeplywomierz powietrza
  • #7 9916678
    gimak
    Poziom 41  
    motul77 napisał:
    sprawdz też przeplywomierz powietrza

Jeżeli to pytanie do mnie i chodzi o czystość? To go sprawdzałem, a przy okazji również przepustnicę, bo tak sugerowali czytelnicy kilku forów i byłem trochę zdziwiony wynikiem - pisałem o tym. Po prawie 85 tys. km były wewnątrz czyste jakby dopiero co zamontowane, ale z drugiej strony jak filtr powietrza jest cały i dobrze przylega oraz układ dolotowy jest szczelny to czym ma być to zapaprane.
  • #8 9916686
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3475
    gimak napisał:

Mało trafione jest porównywanie jednopunkta z lpg prawdopodobnie pierwszej generacji do Twojej Corolli z 4 generacją VSI Prins jeśli dobrze pamiętam.
    Ja bym raczej podejrzewał luźną cewkę impulsatora w aparacie zapłonowym lub stan kopułki, o ile w ogóle silnik posiada aparat, i za sam brak informacji jaki to dokładnie silnik temat powinien polecieć do kosza.
  • #9 9916718
    gimak
    Poziom 41  
    ociz napisał:
    Mało trafione jest porównywanie jednopunkta z lpg prawdopodobnie pierwszej generacji

Co do Prins'a, dobrze kolega pamięta. Przytoczona uwaga przypuszczam, że jest trafna, bo nie miałem na myśli takiej konfiguracji.
  • #10 9920835
    ironss
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    szyba20 napisał:
    Witam
    Kiedy wymieniałeś kable WM i świece ?

Kable i kopułka były wymieniane jakieś 6000 km temu, ale z tego co wiem to kable jak siadają to rwie inaczej bo tak jak by nie łapał na jeden cylinder.

Dodano po 6 [minuty]:

ociz napisał:
    gimak napisał:

Mało trafione jest porównywanie jednopunkta z lpg prawdopodobnie pierwszej generacji do Twojej Corolli z 4 generacją VSI Prins jeśli dobrze pamiętam.
    Ja bym raczej podejrzewał luźną cewkę impulsatora w aparacie zapłonowym lub stan kopułki, o ile w ogóle silnik posiada aparat, i za sam brak informacji jaki to dokładnie silnik temat powinien polecieć do kosza.

Dlaczego na tym forum wszyscy szpece wymagają od laików odrazu dokładnego opisu bo jak nie to temat do kosza, typ silnika to C16NZ2. :|
  • #11 9921329
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3475
    ironss napisał:
    Dlaczego na tym forum wszyscy szpece wymagają od laików odrazu dokładnego opisu

Żeby ci np nie kazali sprawdzać przepływomierza. Jak ktoś nie wie i nie chce się dowiedzieć co ma pod maską to po co w ogóle ma tam zaglądać? Żeby tylko zepsuć jeszcze bardziej?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z szarpaniem silnika w Vectra A 1.6 z 1993 roku, zarówno na benzynie, jak i na LPG, szczególnie przy niskich prędkościach obrotowych. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak zużyte kable zapłonowe, świece, zanieczyszczony przepływomierz powietrza, a także możliwość dostarczania zbyt małej ilości paliwa. Użytkownik podaje, że kable i kopułka były wymieniane niedawno, co może wskazywać na inne źródło problemu. Wskazano również na możliwość wciągania lewego powietrza oraz problemy z wtryskiwaczami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA