logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra A - szarpanie silnika na benzynie i LPG, co sprawdzić?

Michał87 03 Sty 2007 14:44 1592 6
REKLAMA
  • #1 3400044
    Michał87
    Poziom 11  
    czy silnik jest ciepły czy zimny to szarpie tylko z ta róznica ze na benzynie okropnie szarpie a na lpg tak że nie sprawia to jakos kłopotu bo na benzynie jak szarpnie to czuje sie jak neispodzianka w jajku swiece orginalne oplowskie z niebieskimi paskami czyszczone z jakis miesiać temu kable wysokiego napiecia te od swiec leża na grzejniku zrobiłem tak bo może jakas wilgos tam weszła . kontrolka sie pali ale kodów nei sprawdzałem bo nie wiem gdzie suzkać tego komputera i styków a i b . a i na przykład jak szarpie dodam gazu to objawy nagle znikaja i od jakiegos czasu zaczeła wiecej lpg porzerać ale została troche przykrecona instalacja lpg i pali normalnie .Od czego zaczać poszukiwania przyczyny i co standartowo warto sprawdzić?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3400142
    Ruffus-servis
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    jesli to wina zlej iskry to podnies kopulke i zobacz czy wilgoc cos tam nie namieszala.styki pewnie sa zasniedziale.zlacze diagnostyczne jest pod maska nad nadkolem od strony kierowcy.odczytaj kody bledow a najlepiej podlacz techa.
  • REKLAMA
  • #4 3400174
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    zacznij od tych świec które tylko czyściłeś bo czyszczenie nic nie daje
  • REKLAMA
  • #5 3400204
    Michał87
    Poziom 11  
    ludzie kable od swiec wyciagłem i zapomniałem ich kolejnosci podłaczenia do kopułki pomózcie mi bo teraz t5o go nawet odpalic nei moge a na necie nei ma schematu podłaczenia
  • #6 3400224
    goldwinger
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2093
    proste kojeność odpału 1-3-4-2
    1 jest od strony rozrządu i teraz przydało by się mieć opis gdzie ma patrzyć palec w rozdzielaczu ale jak nie ma to są tylko dwie opcje 1-4 u góry przyjmujemy że odpał na 1 i zakładamy przewody w podanej kolejności jeżeli nie trafiliśmy to zamieniamy 1z4 2z3 i tyle
    ale moim zdaniem to daj to komuś bo to już któryś twój post z kolei na ten sam temat
  • #7 3400323
    Ruffus-servis
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    oj chlopie chlopie widze ze nic nie myslisz poszukaj gdzies w klubie vectry zdiecia silnika i po klopocie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem szarpania silnika Vectra A na benzynie i LPG, z silnikiem szarpiącym mocniej na benzynie, a słabiej na LPG. Wskazano na konieczność sprawdzenia układu zapłonowego, w tym świec zapłonowych (oryginalne, oplowskie z niebieskimi paskami), kabli wysokiego napięcia oraz kolejności podłączenia przewodów do kopułki rozdzielacza zapłonu. Zalecane jest odczytanie kodów błędów z komputera pokładowego poprzez złącze diagnostyczne ALDL, znajdujące się pod maską nad nadkolem od strony kierowcy. Podkreślono, że czyszczenie świec może nie wystarczyć, a wilgoć w kopułce i na stykach może powodować problemy z iskrą. Podano standardową kolejność zapłonu 1-3-4-2, z uwzględnieniem orientacji względem rozrządu i palca w rozdzielaczu. Sugerowano również poszukanie schematów i zdjęć silnika Vectra A w klubach internetowych dla prawidłowego podłączenia przewodów. Wskazano, że przy szarpaniu dodanie gazu może chwilowo eliminować objawy, a instalacja LPG była lekko przykręcona, co wpływa na zużycie paliwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA