Witam,
prośba o pomoc.
W czasie remontu zdecydowałem się na wymianę unifonu - poprzedni sam spadł ze ściany.
Instalacja w budynku jest 4 żyłowa - podłączenie poprzedniego unifonu wyglądało następująco:
Sprawdziłem że:
szary przewód - masa
biały - MU - +15 V pomiędzy nim a masą
czerwony - to najprawdopodobniej słuchawka
zielony - to raczej wywołanie
Zakupiłem unifon Urmet Utopia 1134. Po kilku próbach podłączeń otrzymałem najbardziej optymalne rozwiązanie jak poniżej:
Jednak okazało się że:
1) wywołanie działa - OK
1) po podniesieniu słuchawki nie mam dźwięku w jej głośniku - NOK
2) słychać mnie na dole - więc mikrofon słuchawki działa - OK
3) mogę otworzyć drzwi z przycisku - OK
Kiedy próbowałem rozwiązać problem z dźwiękiem zacząłem walczyć z mostkami - i okazało się że dźwiek się pojawia jeśli zmotykuje biały przewód z zaciskiem słuchawki w unifonie (2 według schematu) - ale automatycznie również uruchamia się elektrozaczep. W poprzedniej instalacji jest jakiś kondensator 10uF.
Prośba o pomoc.
Co źle robię? Czy ten unifon nadaje się do instalacji 4 żyłowej?
Lesnik_pl
prośba o pomoc.
W czasie remontu zdecydowałem się na wymianę unifonu - poprzedni sam spadł ze ściany.
Instalacja w budynku jest 4 żyłowa - podłączenie poprzedniego unifonu wyglądało następująco:
Sprawdziłem że:
szary przewód - masa
biały - MU - +15 V pomiędzy nim a masą
czerwony - to najprawdopodobniej słuchawka
zielony - to raczej wywołanie
Zakupiłem unifon Urmet Utopia 1134. Po kilku próbach podłączeń otrzymałem najbardziej optymalne rozwiązanie jak poniżej:
Jednak okazało się że:
1) wywołanie działa - OK
1) po podniesieniu słuchawki nie mam dźwięku w jej głośniku - NOK
2) słychać mnie na dole - więc mikrofon słuchawki działa - OK
3) mogę otworzyć drzwi z przycisku - OK
Kiedy próbowałem rozwiązać problem z dźwiękiem zacząłem walczyć z mostkami - i okazało się że dźwiek się pojawia jeśli zmotykuje biały przewód z zaciskiem słuchawki w unifonie (2 według schematu) - ale automatycznie również uruchamia się elektrozaczep. W poprzedniej instalacji jest jakiś kondensator 10uF.
Prośba o pomoc.
Co źle robię? Czy ten unifon nadaje się do instalacji 4 żyłowej?
Lesnik_pl