logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon sx10 IS nieprawidłowe zachowanie wyświetlacza

knap-piotr 11 Wrz 2011 17:12 2654 3
REKLAMA
  • #1 9916807
    knap-piotr
    Poziom 16  
    Ocena: 79
    Witam kolegów na forum. Od razu przejdę do rzeczy: posiadam canona sx10 IS od 3 lat. Nie było z nim problemów, był szanowany i dobrze utrzymany,jest dalej nawet, niestety pojawił się w ostatnich dniach problem, mianowicie aparat ten jak każdy wie, posiada obracany ekran, który można zamknąć lub otworzyć i umieścić we wnęce tak, by działał jak wyświetlacz winnych kompaktowych aparatach.
    Działało to(jak było wszystko ok w 100%) w ten sposób: otwierało się ekran, obracało go o180st., w momencie obrócenia obraz odwracał się także o 180stopni i w momencie zamykania ekranu(tak by działał wyświetlacz jak w cyfrówkach) wszystko na nim można było podejrzeć

Obecnie otwieram ekran, obraz jest ok, następnie obracam o 180stopni, obraz się nie odwraca, jak zamknę wyświetlacz do wnęki(by był w tym położeniu:

w momencie zamykania obraz znika z wyświetlacza a włącza się w wizjerze. Czasami się obraca jakby chciał działać poprawnie, ale rzadko, zazwyczaj po obróceniu ekranu obraz pozostaje bez zmian("do góry nogami")
    Nie mam pojęcia co się mogło stać. Resetowałem aparat(wyjmowałem baterię z"biosu" aparatu)ale nic to nie pomaga. Czy ktoś wie czy można we własnym zakresie (znam się ponadprzeciętnie na mechanice, tak wiem że to drobne wszystko ale może akurat)coś z tym problemem poradzić?

Ekran działa w położeniu ze zdjęcia 3, ale nie jest to zawsze wygodne(ryzyko wyłamania go z zawiasu)
    Dodam, że działa (przy opcji przeglądania zdjęć) samoczynne obracanie obrazu w zależności od położenia aparatu(coś jak żyroskop).

Przypuszczam że wina leży w czujniku położenia ekranu, ale nie znam się na tyle by jednoznacznie zdiagnozować usterkę. Rozkręcałem zawias i wszystkie kabelki się trzymają dokładnie, jest czysto, nie ma syfu który mógłby komplikować przewodnictwo.

Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 9916920
    gajmix
    Poziom 32  
    Ocena: 169
    Dobrze przypuszczasz tyle że wspomniany czujnik jest w istocie mechanicznym przełącznikiem który informuje elektronikę aparatu w jakim położeniu jest ekran LCD. Naprawa sprowadza się do zlokalizowania tego przełącznika (czasem są dwa), sprawdzeniu czy jest uruchamiany obrotem LCD, a jeśli jest uruchamiany to trzeba sprawdzić czy nie jest uszkodzony. W niektórych konstrukcjach jest to nierozbieralny element podobny do małej cewki albo kostki o niewielkich wymiarach, wykorzystywany również w aparatach o nieruchomym LCD do przełączania ekranu w pion lub poziom
  • REKLAMA
  • #3 9916934
    knap-piotr
    Poziom 16  
    heh serwis widzę będzie wtajemniczony pewnie w naprawę, ile to może mniej więcej kosztować?

Tak macam ten aparat i widzę, że jak mocniej chcę obrócić wyświetlacz(tak nieco ponad opór)to obraz się prawidłowo obraca. Jakby coś nie łączyło do końca...
  • #4 9920313
    knap-piotr
    Poziom 16  
    rozkręciłem trochę bardziej plastiki tegoż aparatu i przejrzałem czujniki położenia. ten w środku fizycznie pracuje, ramię się zamyka w odpowiednim momencie(podczas styku dźwigienki ekranu z ramieniem czujnika), przypuszczam że tow czujniku wewnątrz zawiasu coś padło.Ale ja już tu nic nie zdziałam,trzeba oddać do mądrzejszych

Proszę poprawić post - regulamin pkt.3.1.13 [dzimi]
REKLAMA