logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć mikser dj-ski z starszym wzmacniaczem?

pja17 11 Wrz 2011 21:29 3634 13
REKLAMA
  • #1 9917623
    pja17
    Poziom 9  
    Siema. Posiadam mikser marki allen&heath model xone:22. Chciałbym go podłączyć pod wzmacniacz. Kupiłem dwa kabelki xlr na xlr. Gdybym miał wzmacniacz typu ta1050 to raczej bym nie miał problemu go podłączyć. Ale na razie nie mam takiej możliwości, muszę sobie radzić inaczej. Na imprezie być może będę miał coś podobnego do unitra łzr pw 3015. Teraz moje pytanie: Jak tej wzmacniacz podłączyć z moim mikserem?? Mam w mikserze dwa wyjścia XLR a w tym wzmacniaczu są cztery wejścia. Jakie kabelki kupić żeby prawidło podpiąć ten mikser z tym wzmacniaczem.Dodatkowo instrukcji miksera znalazłem taką uwagę: https://obrazki.elektroda.pl/5037192200_1315769235.png .Byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś mi wytłumaczył o co w tym chodzi(masa, pin1,pin2). Jestem w tym totalnie zielony i chciałbym się czegoś w końcu dowiedzieć. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9918267
    kryzk
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Kolego H3nry widziałeś co pisze w instrukcji (link w poście pja17), nie wolno zwierać pinów sygnałowych do masy, ani pinu 2 ani 3! Prawdopodobnie na wyjściu jest jakiś wzmacniacz operacyjny, którego wyjścia nie można połączyć z masa, bo grodzi to jego uszkodzeniem, a więc żaden z powyższych kabli się nie nadaje.
    pja17 zrób sobie dwa następujące kabelki: na jednym końcu XLR (popularnie zwany cannon) żeński (female - ten z dziureczkami, nie z bolcami) i podłącz przewód pojedynczy w ekranie (dwie żyły) tak, ze do dziurki oznaczonej 1 przylutujesz ekran, a do dziurki oznaczonej 2 przylutujesz drugą żyłę, trzeciej dziurki nie podłączasz. Z drugiej strony kabla mocujesz końcówkę rca (popularnie zwana chinch), w taki sposób, że ekran lutujesz do zewnętrznej części (pierścienia), a żyłę do środka - do bolca.
    Mając dwa takie przewody łączysz prawy i lewy kanał do wejść oznaczonych play we wzmacniaczu. Wzmacniacz z przodu ustawiasz na wejście tape i powinno wszystko chodzić.
    Poza tematem pierwszy raz widzę żeby przy desymetryzacji sygnału nie można było zwierać pinu 3 z masą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 9919403
    kryzk
    Poziom 15  
    W "normalnych" warunkach tzn przy innym sprzęcie chodziłoby właśnie o takie kable, jeśli są wykonane wg obowiązujących zasad to mają w XLR pin 3 zwarty do masy, czyli są połączone wg schematu, który podpowiedział H3nry.
    Jak sam pokazałeś w instrukcji:
    Jak podłączyć mikser dj-ski z starszym wzmacniaczem?
    u Ciebie nie można zastosować takiego połączenia, nie można zewrzeć pinu 3 do masy, czym to grozi nie wiem.
    Przed chwila sprawdziłem przejściówce Proel Die Hard XLR -> RCA i ona ma zwarty pin 3 z masą. Nie wiem jak ten kabel Reloop, ale pewnie też.
    Podejrzewam, że gotowego kabla ani przejściówki nie dostaniesz, musisz sam go zrobić lub przerobić gotowy.
    Jeśli się nie boisz, że uszkodzisz wyjście to zastosuj gotowy kabel bez przeróbek, może nic się nie stanie, tyle że po co wtedy ta uwaga w instrukcji.
  • Pomocny post
    #6 9919508
    adambyw
    Moderator Akustyka
    Ocena: 829
    Przecież wyraźnie na powyższym obrazku pisze, że w przypadku podłączenia niesymetrycznego, nie połączać do niczego pinu 3, i użyć tylko pin 2 i 1.

Można kupić gotowy kabel XLR na RCA, w przypadku zwarcia pinu 1 i 3 w XLR rozlutować lub rozciąć, i po krzyku.
    Link który podałeś ma męskie XLR. Ty potrzebujesz żeński. Kable XLR audio są kablami kierunkowymi.

Zwarcie może powodować zniekształcenie wyjścia, nadmierne obciążenie które może - nie musi powodować uszkodzenie stopnia wyjściowego. Ale po zwarciu, sygnał może się przesterować dużo szybciej, może mieć problemy z pełnym pasmem, itp anomalie.
  • Pomocny post
    #8 9919697
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 132
    Według producenta:
    "Wired according to IEC 268-12: pin 2 = signal, pin 1 and 3: connected to ground"
    A więc się nie nadaje.

Możesz też zrobić odpowiedni kabel albo zamówić w muzyczny.pl czy PA Team opisując w mailu co dokładnie potrzebujesz (kabel niesymetryczny, po jednej stronie RCA, po drugiej XLR z podłączonymi tylko pinami 1 i 2).

--
    pozdrawiam
    Hefi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 9919807
    kryzk
    Poziom 15  
    Oczywiście że możesz, użyjesz do tego zwykłego kabla rca -> rca (chinch -> chinch). Poziom sygnału (głośność) sumy (miksu) będziesz wtedy regulował pokrętłem opisanym monitor, a nie master. Wszystko powinno działać poprawnie.
  • #11 9919836
    pja17
    Poziom 9  
    Powinno?? Ja chciałbym wiedzieć czy to będzie chodzić czy z tego wyjścia mikser uciągnie. Bo z tego co się orientuje to to wyjście posiada mniejszą moc ;)
  • Pomocny post
    #12 9919966
    kryzk
    Poziom 15  
    Będzie działać poprawnie.
    Na wyjściu RCA masz ogólnie niższy poziom sygnału niż na XLR, ale w sprzęcie domowym takim jak ten wzmacniacz używa się niższych poziomów liniowych niż estradowym.
    W Twoim mikserze nominalny poziom na RCA (-2dBu) w stosunku do poziomu jaki ma powinien być dostarczony na wejście TAPE (play) wzmacniacza jest zaduży, więc spokojnie wystarczy. Jeśli usłyszysz zniekształcenia (przesterowanie) to poprostu zmniejsz poziom sygnału gałką monitor.
  • #13 9920491
    pja17
    Poziom 9  
    No to fajnie nie będę musiał zamawiać kabelka. Tylko mam nadzieję że jak kupie już normalną końcówkę mocy to nie będę musiał przerabiać kabla xlr na xlr :P
  • #14 9921618
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 132
    Jak kupisz normalną końcówkę, to dasz ją na front ("house"), a tą starą na monitor ("booth").

Poziomy sygnałów, to sprawa dosyć "płynna" - wszystko można ustawić odpowiednio kręcąc gałami.

Na koniec rada - mikser brzmi najlepiej, kiedy gra na 0dB na głównym wskaźniku, max +7dB (w rytm basu). Większy headroom, zapas dynamiki.

--
    pozdrawiam
    Hefi

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada mikser Allen & Heath Xone:22 i chce go podłączyć do starszego wzmacniacza, takiego jak Unitra ŁZR PW 3015. W mikserze są dwa wyjścia XLR, a wzmacniacz ma cztery wejścia. Użytkownik zadaje pytanie o odpowiednie kable do podłączenia, zwracając uwagę na ostrzeżenie w instrukcji miksera dotyczące niełączenia pinów sygnałowych z masą. Odpowiedzi sugerują, aby stworzyć kable XLR na RCA, unikając zwarcia pinu 3 z masą, co mogłoby uszkodzić mikser. Użytkownik pyta również o możliwość podłączenia wzmacniacza do wyjść "monitor" w mikserze, co zostało potwierdzone jako możliwe, z uwagą, że poziom sygnału będzie niższy. Wskazówki dotyczące regulacji poziomu sygnału oraz przyszłych podłączeń do mocniejszych końcówek mocy również zostały omówione.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA