Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uszkodzona matryca - brak obrazu

karolinaa88 11 Sep 2011 23:04 6375 6
    karolinaa88
    Level 9  
    witam,
    mam problem z poprawnym wyświetlaniem obrazu na matrycy.
    Do wczoraj wszystko działało. Zamknęłam pokrywę laptopa jak zawsze a dziś uruchamiał i tu niespodzianka - brak obrazu. Diody się świecą - co jest grane ?
    System się uruchamia, dyski ok. itd a gdzie obraz... Przechyliłam lekko pokrywę laptopa i obraz powrócił. Ustawiłam pod innym kątem to już nie było.

Właśnie się dowiedziałam, że to może być problem z
    taśmą łączącą płytę główną z matrycą - jest ona elastycznym połączeniem między matrycą i płytą główną.

Objawy uszkodzenia:

- początkowo przy pewnych pozycjach ustawienia obudowy matrycy obraz nagle znika, jednak delikatne odchylenie matrycy powoduje przywrócenie obrazu - jest to objaw pękniętej taśmy matrycy - brak obrazu, pomimo tego, że podświetlenie matrycy działa - jest to objaw złamania taśmy łączącej matrycę z płytą główną

Naprawa polega na wymianie na nową uszkodzonej taśmy.

I tu pytanie - ile taka taśma kosztuje ? Przebywam zagranicą - jaka może być orientacyjna cena w Polsce ?
    Laptop nie ma już gwarancji od paru miesięcy .

Czy taką część można wymienić w jakimkolwiek serwisie - czy wiąże się to z konkretnym modelem laptopa, marką - czy muszę odsyłać do Toshiby by taka taśmę zamontowali? Jak długo trwa naprawa ?

I jeszcze jedno czy taka wymiana wiąże się z ingerowaniem w system ? Czy będzie trzeba od nowa instalować system operacyjny?

Bardzo proszę o odpowiedzi. [/b]
    dt1
    Admin of Computers group
    Witaj,
    Taśmę musisz dobierać do konkretnego modelu laptopa. Wymiana nie jest trudna i w większości przypadków nie tylko serwis, a nawet osoba z odpowiednim wyczuciem da sobie z tym radę - instrukcje dostępne są w sieci dla poszczególnych modeli laptopów. Czas wymiany to zwykle kilkanaście minut (przyjmijmy pół godziny), o ile nie trzeba rozłożyć całego laptopa na części aby dostać się do gniazda tej taśmy.

Jeśli chodzi o cenę - najlepiej moim zdaniem poszukać używanej na aukcjach - koszt nowej z serwisu Toshiby na pewno będzie zabójczy, a używaną działającą można w zależności od modelu laptopa (i jego popularności) dostać od 20-30zł w górę, ale najczęściej poniżej 100zł.
    karolinaa88
    Level 9  
    dziękuję za informacje , zależy mi na oryginalnej taśmie do toshiby a nie jakimś zamienniku. Chciałabym to raz dobrze zrobić a nie poprawiać bo nikt mi nie gwarantuje że będzie poprawnie.

Oddam do serwisu ale znając polski serwis pewno będę musiała czekać na taką taśmę orginalną z 2 lub 3 tygodnie.

No nic będę musiała kupić nowego laptopa tutaj a ten zawiozę do Polski.
    Pewno orginalna taśma kosztuje ok. 300 zł a tu zagranicą pewno 2 razy tyle.
    Tu wszystko jest 2 ,3 razy drożej. Masakra. Już nigdy nie kupie toshiby. Z takim serwisem jak oni mają to za przeproszeniem osra... Czekałam miesiąc na naprawę układu chłodzenia i chyba coś tam z kartą graficzną było.

Nie powiedzieli dokładnie ale naprawili w ramach gwarancji. Laptop na moje nieszczęście mogłam tylko w toshibie wyczyścić z kurzu bo nikt nie podjął się tego zadania w zwykłym serwisie chyba że na własną odpowiedzilaność bo gwarancja. Najgorsze jest to gdy laptop wrócił to był tak powolny że musiałam ponownie instalować system.

pozdrawiam
    mkpl
    Level 37  
    Koleżanko ale jaka Toshiba bo modeli Ci moc a różnice w cenie znaczne. Podaj dokładny model a powiem Ci mniej więcej ile taka taśma ale na pewno nie 300zł (chyba ze w serwisie)
    karolinaa88
    Level 9  
    Toshiba Satellite Pro A300 . Trochę się trzeba namęczyć żeby ustawić pokrywę pod dobrym kątem żebym miała obraz - ale jakoś przeżyję. Mi pozostaje tylko serwis i to w Niemczech. Sama już nie wiem co robić - może to na razie zostawić w spokoju. Tu na pewno więcej zapłacę. Przecież nie kupię przez Allegro -aż strach.
    Widzę, że tu na forum mają ten sam złom co ja i też im się psują taśmy w tym modelu.
    mkpl - czemu tak drogo w serwisie ?
    mkpl
    Level 37  
    taśma matrycy do a300 kosztuje około 80zł jeśli (muszą to stwierdzić koledzy z forum bo a300 dobrze nie znam) by pasowała taśma od a200 to jak coś taka mam
    karolinaa88
    Level 9  
    dziękuję za odpowiedź,

temat do zamknięcia !