logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić i jak wymienić matrycę w Toshiba Satellite L30-134?

miszkoo 14 Kwi 2008 20:13 13013 22
REKLAMA
  • #1 5030553
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Witam koleżanka rozbiła matrycę w Toshiba Satellite L30-134 symbol katalogowy to PSL33E-00E010PL

Z początku matryca działała na nie uszkodzonej części jednak po pewnym czasie zgasła całkowicie.

Powiedzcie mi czy jestem w stanie dostać taką matrycę i ja wymienić (jakieś mniejsze pojęcie elektroniczne mam i jestem dość delikatny).

Powiedzcie w jaki sposób znaleźć i gdzie taką matrycę oraz jak sie zabrać za wymianę (w klapie laptopa nie widać miejsc po śrubach no chyba ze pod jakimiś zaślepkami ale szczególnie śrub nie szukałem).

I powiedzcie mi jakie są szanse na uratowanie tego laptopa i czy taka wymiana jest bardzo trudna.
  • REKLAMA
  • #2 5030665
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Znajomemu dziecko nadepnęło na laptopa, matryca pękła. Z początku szukał nowych matryc ale okazało się że kosztują prawie tyle, co nowy laptop. Ostatecznie kilkakrotnie taniej wyniósł go zakup nowego monitora lcd i podłączanie go do gniazda VGA.

Jeśli jednak koleżanka używa laptopa także poza domem i wymiana matrycy jest konieczna, najlepiej kupić uszkodzony laptop ze sprawną matrycą.

Wymiana generalnie jest prosta, ale czasochłonna.
  • #3 5031088
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Powiem tak laptop z stacjonarnym monitorem to nie laptop.

Z tego co patrzyłem to na allegro jakieś matryce chodzą po 200-300 zł dajmy nawet że matryca kosztuje 400zł do tego laptopa to i tak gra warta świeczki bo cały laptop to już 1800zł albo i więcej. A uszkodzone nawet jak są to droższe od samej matrycy. Gdzieś obiło mi sie na forum o uszy że ktoś w jakimś lapie wymieniał ale nie pamiętam kto i gdzie ten temat jest.

Nadal czekam na INFO
  • REKLAMA
  • #4 5031198
    bubels
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    W Toshibie jeszcze nie wymieniałem ale w innych owszem. Generalnie zawsze kupuje zamienniki na aukcjach dopasowując je na podstawie wyjętej uszkodzonej matrycy. Są na nich różne oznaczenia dzięki którym bez problemu zidentyfikujesz zamiennik. Jakoś zamienników jest dobra i nie zauważyłem różnic.

Pamiętaj jednak że to wredny plastik tak więc zalecam cierpliwość i delikatność.

Co do zamienników pamiętajmy że notebook to w chinach również sprzęt produkowanych na zamówienie w kilkunastu procentach składający się z typowych części. Taniej jest produkować masowo matryce, dyski, napędy niż uruchamiać produkcje na potrzebę pewnej serii
  • #5 5031245
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6473
    Wyjmij matrycę i spisz jej oznaczenie... potem poszukaj takiej na Allegro. Jeśli to matryca 15,4" WXGA (panorama) to licz się z kosztem 600-700zł za używaną matrycę.
  • #6 5031811
    kobol
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Dzień Dobry.

Miałem dokładnie ten sam problem. Jakiś rok temu w nowiutkim l30 uszkodziłem matryce. Z kupnem nowej był problem gdyż wtedy można ją było sprowadzić tylko ze stanów co oczywiście wiązało się z dużymi kosztami i długim czasem oczekiwania. Okazało się jednak że bez problemu można kupić używany zamiennik, jednak koszt i tak wcale nie był mały, bo około 600 zł. Symbolu już nie pamiętam wiem że byłą to matryca bodajże samsunga ale jak rozkręcisz obudowę to znajdziesz. Z wymianą też nie jest problem (w sumie dziecinnie łatwe) jednak ja zdecydowałem się osobiście pojechać do tego sprzedawcy i miałem rację. Pierwsza matryca którą zamontowano niestety nie działała. Pozdrawiam i życzę owocnego szukania.
  • REKLAMA
  • #7 5064483
    kwarki
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Na poczatku szukalem zamiennikow.

Teraz po prostu biore jakas matryce i wymieniam. Zazwyczaj pasuja matryce z wszystkich laptopow do wszystkich z drobnymi tylko wyjatkami.

W laptopach wiekszosci firm sa te same komponenty. Matryce robione przez LG-Philips, Optronics, Samsunga lub Sharp.
    Wiekszosc to i tak jedno i to samo i w zasadzie sa wymienialne miedzy soba nawzajem.
    Ale ja mam ten komfort ze wymieniam tych matryc calkiem sporo i mam w czym wybierac.
    Ty dla pewnosci dobierz zamiennik.

Wymiany matrycy nie nazwalbym pracochlonna. sa 4 (czasem 6 lub 8 ) srobki pod gumowymi zaslepkami mocujace plastikowa obudowe matrycy. po zdjeciu jej (dodatkowo mocowana zatrzaskami) masz po 4 srobki z kazdej strony ekranu mocujace matryce do zawiasow (czasem mniej tych srobek) moga sie zdarzyc dodatkowe mocujaca ekran do invertera czy gore ekranu tylnej obudowy.

Cala wymiana matrycy to od 10 do 30 minut w zaleznosci od ilosci srobek i doswiadczenia.
  • #8 5081237
    slimsqn
    Poziom 11  
    Może mój problem jest różny, ale jednak troche podobny.
    Otóż posiadam Toshiba L20-181 i z tego co sie orientuje to siada mi taśma matrycy ojawy są takie że po otwarciu kompa obraz czasami jest, a czasami nie ma lub idą przez niego zielone pasy ...
    Dowiadywałem sie u znajomych i powiedziano mi ze to taśma, w związku z tym czy to napewno taśma jeśli tak to gdzie można ją kupić no i zasadnicze pytanie to czy sam dam radę ją wymienić dzwoniłem do serwisu to mi powiedziano ze naprawa tego to ok 300 pln wiadomo więc ze wolę zrobić to sam.
    PS
    Właśnie go rozkręciłem i wiem czego szukam.
    Może ktoś wie gdzie to dostane w polsce bo mi tylko ebay wyskakuje na google i koszt przesyłki jest dwa razy droższy niż towar to jest numer z taśmy:
    dd0ew3lc106
  • #9 5081383
    Jimmik89
    Poziom 15  
    Ocena: 52
    Ja usługę wymiany matrycy w takim laptopie zamówiłem poprzez allegro. Przyznam że jestem zadowolony, wszystko przebiegło szybko i sprawnie, żadnych problemów, matryca dobra, żadnych luzów. Wszystko kosztowało mnie 700 zł oraz tydzień czasu
  • REKLAMA
  • #10 5082453
    tomus2k
    Poziom 27  
    Ocena: 218
    slimsqn napisał:
    może mój problem jest różny ale jednak troche podobny ;) otóż posiadam toshiba L20-181 i z tego co sie orientuje to siada mi taśma matrycy ojawy są takie że po otwarciu kompa obraz czasami jest a czasami nie ma lub idą przez niego zielone pasy ... dowiadywałem sie u znajomych i powiedziano mi ze to taśma, w związku z tym czy to napewno taśma jeśli tak to gdzie można ją kupić no i zasadnicze pytanie to czy sam dam radę ją wymienić dzwoniłem do serwisu to mi powiedziano ze naprawa tego to ok 300 pln wiadomo więc ze wolę zrobić to sam ...
    ps
    właśnie go rozkręciłem i wiem czego szukam ... może ktoś wie gdzie to dostane w polsce bo mi tylko ebay wyskakuje na google i koszt przesyłki jest dwa razy droższy niż towar to jest numer z taśmy ... dd0ew3lc106

A jesteś pewien tasiemki bo to najczęściej wyłącznik matrycy po zamknięciu znajduje się gdzieś w okolicy zawiasów lub zamknięcia ( mikrostyk)
  • #11 5082554
    slimsqn
    Poziom 11  
    To nie dzieje sie kiedy jest otwierany tylko pojawia sie po jakims czasie, a gdy porusza się matrycą to czasami jest lepiej, a czasami gorzej ...
    Trzeba poprostu złapać moment kiedy jest dobry obraz czyli gdy trzymam ręką i jest napięte na zawiasie.
    Czy to moze być ten wyłącznik ?
    Nie wiem pierwszy raz mi się to zdarza.
  • #12 5082767
    slawekzz
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Ja ostatnio wymianiałwem w L20 pro i całoś kosztowała niecałe 300PLN
  • #13 5083036
    bubels
    Poziom 17  
    Musisz pamiętać że zamienniki matryc sprzedawane są bez taśmy (przynajmniej te co ja zamawiałem).

Tak jak koledzy wyżej sugerowali ustal czy niema wcale obrazu czy jest ale wysiada podświetlanie i widać tylko gdy się intensywnie przyjrzysz.
  • #14 5083305
    slimsqn
    Poziom 11  
    Tak właśnie wygląda mój ekran jak sie odpali laptop.
    Gdzie kupić i jak wymienić matrycę w Toshiba Satellite L30-134?Gdzie kupić i jak wymienić matrycę w Toshiba Satellite L30-134?Gdzie kupić i jak wymienić matrycę w Toshiba Satellite L30-134?
    Tak gdy przytrzymam "spód" i naciągnę matrycę...
    Może ktoś wie co to może być ?
  • #15 5083558
    bubels
    Poziom 17  
    Właśnie stoi u mnie maxdata z podobnymi objawami. Podmieniłem samą matryce i jest w porządku.

Pobawiłem się też tą uszkodzoną i stwierdzam że problem jest w tym przypadku na styku matryca elektronika (płytka PCB na górnej krawędzi matrycy)

Ale bez podmiany nie da się stwierdzić tego jednoznacznie (opieram się na własnych obserwacjach).
  • #16 5083618
    slimsqn
    Poziom 11  
    To co z tym dalej robić?
    Dopisuję dalej co zauważyłem ...
    to naciąganie matrycy działa, ale tylko jeżeli naciagam na środku matrycy, z lewej ani z prawej strony na górze i po bokach nie daje żadnego efektu.
    Więc chyba można wykluczyć taśmę do matrycy ?
    bubels napisał:
    Pobawiłem się też tą uszkodzoną i stwierdzam że problem jest w tym przypadku na styku matryca elektronika (płytka PCB na górnej krawędzi matrycy)

Może to samo jest u mnie ? Da radę to wymienić czy trzeba szukać nowej matrycy ?
  • #17 5084414
    bubels
    Poziom 17  
    To jest integralna część matrycy.
    Wręcz na jej szczycie jest zazwyczaj napis by uważać na to miejsce. Dla jaśniejszej oceny sytuacji otwórz obudowę matrycy i wtedy "dociskaj" w ten sposób będziesz jednoznacznie wiedział który to element.
  • #18 5089430
    slimsqn
    Poziom 11  
    Czy taka byłaby dobra do mojego laptopa ?
    MATRYCA SHARP model: LQ150X1LHS2
    1024 x 768 pixels
    * Aspect Ratio: Standard
    * Surface: Matte finish anti-glare polarizer
    * Classification: Thin Film Transistor (TFT) Active Matrix Liquid
    Crystal Display (LCD) Technology
    * 30 PIN
  • #19 5089456
    bubels
    Poziom 17  
    Po otwarciu obudowy na tylnej części będzie jej konkretne oznaczenie. W ten sposób jednoznacznie określisz jaki typ matrycy potrzebujesz.
  • #20 5089515
    slimsqn
    Poziom 11  
    Philips LP150X08
    Taki jest opis na matrycy.
    Tylko czy bedzie pasowała tamta od Sharpa w końcu rozmiar taki sam i tak samo jak moja 30 pin ?
  • #21 5091125
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Jeśli to by była tylko kwestia docisku zawsze można kombinować po przez odpowiednie podłożenie gąbki steropianu i w ten sposób wymuszenie stałego nacisku niemniej jednak jest to niebezpieczne zawsze siła nacisku może być zbyt duża lub jej kierunek nie odpowiedni ale Taśma i twarde gąbki mogą coś pomóc choć nie jest to profesjonalne rozwiązanie a raczej z domeny tych chińskich.
  • #22 5096614
    slimsqn
    Poziom 11  
    Narazie zwycięzyła opcja "na papierek" ... i trzyma :) prawie trzysta w kieszeni zostaje ... do czasu aż padnie całkowicie.
  • #23 5099880
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Miło że ci pomogłem :) Czasem takie sposoby są rozwiązaniem dość trwałym należy jedynie dobrze to wykonać użyć odpowiednich materiałów (taśmy z dobrym klejem które nie puszcza po dwóch godzinach użycie gąbki twardszej miększej itp.)

-- Jeśli uważasz ,że ci pomogłem naciśnij Gdzie kupić i jak wymienić matrycę w Toshiba Satellite L30-134? --

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku uszkodzenia matrycy w laptopie Toshiba Satellite L30-134 (symbol katalogowy PSL33E-00E010PL) możliwe jest jej samodzielne wymienienie, choć wymaga to delikatności i cierpliwości ze względu na konstrukcję plastikowej obudowy. Matryce do tego modelu można znaleźć na aukcjach internetowych, takich jak Allegro, w cenach od około 200 do 700 zł, w zależności od stanu i producenta. Często stosuje się zamienniki pochodzące od producentów takich jak LG-Philips, Samsung, Sharp czy Optronics, które są kompatybilne między różnymi modelami laptopów. Wymiana polega na odkręceniu kilku śrubek ukrytych pod gumowymi zaślepkami w klapie ekranu, zdjęciu plastikowej ramki i odłączeniu matrycy od zawiasów oraz taśmy sygnałowej. Warto najpierw spisać oznaczenia uszkodzonej matrycy, aby dobrać odpowiedni zamiennik. W niektórych przypadkach problem może dotyczyć taśmy matrycy lub mikrostyku wyłącznika przy zawiasach, co objawia się migotaniem obrazu lub zielonymi pasami. Wymiana taśmy jest możliwa, ale wymaga precyzji. Alternatywnie można skorzystać z usług serwisowych lub zamówić wymianę matrycy przez Allegro. Czas wymiany to zwykle 10-30 minut, a koszt całkowity z matrycą i usługą może wynieść około 700 zł. Niektóre tymczasowe rozwiązania, jak dociskanie matrycy gąbką, mogą przedłużyć działanie uszkodzonego ekranu, ale nie są profesjonalne. Wymiana matrycy w Toshiba Satellite L30-134 jest wykonalna i opłacalna, zwłaszcza jeśli laptop jest używany mobilnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA