logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepsza instalacja gazowa do VW Golf II 1.8 (RP) - opinie i rekomendacje

pavel 55 28 Lis 2004 23:36 4798 14
REKLAMA
  • #1 1021201
    pavel 55
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Planuje w niedlugim czasie zalozyc sobie instalacje gazowa. Samochod to VW Golf II 1.8 (RP). Jakiej firmy instalacje polecacie do tego auta. Ewentualnie prosze o opinie uzytkownikow instalacji roznych firm. Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 1021314
    Dabidi
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Montuje instalacje gazowe i mój niezawodny sprawdzony zestaw to:
    Reduktor i zawór gazowy BRC
    Świetny polski sterownik silnika krokowego LIDER.
    miksery i inne pierdoły mało istotne. Golf to podatne auto na gaz ;).

Prosty w obsłudze ... jak wiesz co to sonda lambda to sobie będziesz mógł sam regulować.

Jak narazie pół roku je montuje i tylko jeden ziom przyjechał z usterką (spalił się). Ale na gwarancji wymieniłem.
  • REKLAMA
  • #3 1021324
    bobbik
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    jak już brc to sterownik może być blitz
  • #4 1021325
    Dabidi
    Poziom 13  
    zamontowałem jeden taki i jakoś nie zrobił na mnie wrażenia. Przewertowałem caaaaałą instrukcje i jakoś nie znalazłem nazdzwyczajnych ciekawostek. Blitz to zwyklas! nie ma czym się jarać.

W instrukcji podają że jest bardzo niezawodny. O tym akurat nie mogłem się przekonać.

Może wyjaśnij szerzej swoją teorie co?
  • #5 1021333
    bobbik
    Poziom 17  
    Ocena: 41
    moje argumenty są zadne, po prostu u mnie w warsztacie też montują gaz , akurat wszystko brc, i widzę ze w tych silnikach blitz chodzi bezproblemowo
  • REKLAMA
  • #6 1021343
    Dabidi
    Poziom 13  
    bobbik napisał:
    moje argumenty są zadne, po prostu u mnie w warsztacie też montują gaz , akurat wszystko brc, i widzę ze w tych silnikach blitz chodzi bezproblemowo

Najwyraźniej przepłacają ziomale z twojego warsztatu :P

Lider jest w tej chwili (o ile się coś nie zmieniło) tańszy. I ma znacznie więcej opcji np tps bosh przeznaczony dla niemieckich aut oparych na wtrysku bosha. Komp paliwowy nie łapie błędów i nie trzeba montować dodatkowych gadżetow do resetowania czy symulowania.

PS bobik lubie cie ;)
  • REKLAMA
  • #7 1021934
    blackpower
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Dabidi, a ile kosztuje taki zestawik BRC ?
  • #9 1022011
    pavel 55
    Poziom 14  
    Witam zastanawiam sie nad takimi instalacjami:
    Elpigaz:
    Voila,Voila plus (czym roznia sie te dwie instalacje?)

BRC:
    Just

Ewentualnie jakas instalacje ze sterownikiem Autronic AL-700,lub KME Bingo S lub M
    Ktory z wymienionych sterownikow bedzie najlepszy chodzi mi glownie o bezawaryjna prace i jak najwieksze mozliwosci regulacyjne.
  • #10 1023705
    pavel 55
    Poziom 14  
    Widze ze temat wygasl czy naprawde nikt nie ma nic do powiedzenia na temat tych instalacji ??
  • #11 1024061
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Jeżeli twój golf ma dwie sondy lambda ( przed i za katalizatorem ) , to od razu odpuść sobie takie instalacje . Dla pełnej i poprawnej współpracy silnika z gazem pozostanie ci wtrysk sekwencyjny . W tej polecanej przez innych wersji , będziesz zmuszony do resetowania ustawień sond lambda co 1000 kilometrów ( uśredniają mieszankę ) . Nie twierdzę , że nie da się tak jeździć , ale na dłuższą metę nie polecam , a wręcz odradzam - grozi to uszkodzeniem katalizatora , a więc i kosztami .
    Pozdrawiam .
  • #12 1024269
    Jarooo!!!
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam
    BRC Blitz to zwykle wzmacniacze operacyjne , a wszystkie regulacje przeprowadza sie srubotretem po otwarciu obudowy. Era kamienia lupanego w dobie komputerow. Na gniezdzie diagnostycznym sa dostepne tylko sygnaly analogowe i impulsy obr.. Do VW proponuje Bingo-S ma najszybciej reagujacy soft na zmiany wynikajace z eksploatacji.
    Pozdrawiam
  • #13 1024323
    pavel 55
    Poziom 14  
    Moj golfik ma oczywiscie jedna sonde przed katem. Mam prosbe czy mogl by mi ktos podeslac na priva screny softu do Voilii + i BRC Justa. Bede bardzo wdzieczny.
  • #14 1033039
    pavel 55
    Poziom 14  
    Mam do wyboru dwie centralki Nikolaus 2004 i Bingo M jaka wybrac ??
    Prosze o opinie mile widziane opinie uzytkownikow. Dzieki.
  • #15 1034897
    pavel 55
    Poziom 14  
    Czy naprawde nikt nie ma nic do powiedzenia na ten temat nikt nie jezdzi z takim kompem bardzo dziwne. Jnstalacje na Bingo M moge miec o 100 zl taniej czy jest to tylko pozorna oszczednosc wole dolozyc ta 100 i spac spokojnie.Dzieki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru najlepszej instalacji gazowej do VW Golf II 1.8 (RP). Polecane są zestawy z reduktorem i zaworem gazowym BRC oraz polskim sterownikiem silnika krokowego LIDER, który oferuje szerokie możliwości regulacji i jest tańszy niż niektóre konkurencyjne rozwiązania. Sterownik BRC Blitz jest krytykowany za prostotę i ograniczone funkcje, choć w niektórych warsztatach uznawany za bezproblemowy. Poruszono także temat instalacji Elpigaz (Voila, Voila Plus) oraz sterowników Autronic AL-700, KME Bingo S i Bingo M, z rekomendacją dla Bingo-S ze względu na szybkie reagowanie na zmiany eksploatacyjne. Zwrócono uwagę na problem współpracy instalacji gazowej z silnikami wyposażonymi w dwie sondy lambda – w takich przypadkach zalecany jest wtrysk sekwencyjny, gdyż instalacje tradycyjne wymagają częstego resetowania ustawień sond, co może prowadzić do uszkodzenia katalizatora. Autor poszukuje opinii na temat bezawaryjności i możliwości regulacyjnych poszczególnych sterowników oraz prosi o udostępnienie oprogramowania do Voila+ i BRC Just. Porównywane są również centralki Nikolaus 2004 i Bingo M, z pytaniem o ich niezawodność i opłacalność.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA