logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór instalacji LPG do Golfa 3 1.8 AAM 75 KM z możliwością diagnostyki PC

Big_Mac 02 Sie 2005 21:28 2848 15
REKLAMA
  • #1 1701354
    Big_Mac
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!
    Mam zamiar zakozyc instalke Lpg do Golfa 3 Monowtrys silnik 1,8 AAM 75 Km,
    Jaka instalke mi polecacie?Jaki Komp do nie tak aby mozna bylo podlaczyc sie do Pc-ta do diagnozy
    Pozdrowka !
    Mac
  • REKLAMA
  • #2 1701526
    hacckker
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    komp stag 50 polecam caly czas je montuje parownik moze byc emma mikser bosch monojetronic reszta to juz wiadomo
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1702373
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Najwazniejsza czescia w calej instalacji jest odpowiedni mikser dobrany do danego silnika i staranny montaz calej instalacji gazowej. Popytaj zmajomych o sprawedzony warsztat i tam zamontuj sobie instalacje bo w dzisiejszych czasach i cenach paliwa to bardzo mozna sie dorobic na zakladaniu instalacji a wtedy idzie sie na ilosc a nie na jakosc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 1702428
    michailo
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    hacckker napisał:
    komp stag 50 polecam caly czas je montuje parownik moze byc emma mikser bosch monojetronic reszta to juz wiadomo

do tego silnika tak jak kolega napisal jakiegos staga mikser j.w. tylko nie zakladaj jakis wynalazkow typu emma. Zaloz sobie lovato nie nie bedziesz mial problemow.
  • #5 1702923
    k.kasper
    Poziom 11  
    A co lepiej wybrać: z komputerem za 1800PLN czy bez za 1300PLN. Tez planuję montaż do III z silnikem 1.6 (75KM) i nie wiem czy warto zaoszczędzić czy dołożyć.
  • REKLAMA
  • #6 1703489
    Big_Mac
    Poziom 12  
    A co myslicie o BRC Just lub tez Landi Renzo do tego autka?czyli motor 1,8 l 75 Km. Monotronic
  • Pomocny post
    #7 1704264
    michailo
    Poziom 17  
    k.kasper napisał:
    A co lepiej wybrać: z komputerem za 1800PLN czy bez za 1300PLN. Tez planuję montaż do III z silnikem 1.6 (75KM) i nie wiem czy warto zaoszczędzić czy dołożyć.

Czemu taka rozbieznosc??

U mnie do takiego auta instalacja LOVATO z elektronika kosztuje cos ok. 1500pln jak nie mniej. 1800 pln to do auta na pelnym wtrysku.

A jak juz to chybna lepiej dolozyc niz pozniej miec problemy i zalowac

Dodano po 5 [minuty]:

Big_Mac napisał:
    A co myslicie o BRC Just lub tez Landi Renzo do tego autka?czyli motor 1,8 l 75 Km. Monotronic

Wyraze to tak:
    brc to brc a landi to tylko landi
  • #8 1705359
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Kazdy chwali to co ma a wg mnie jedna i druga firrma produkuje elementy instalacji od wielu lat czyli powinny byc dobre.
    1800 zl za instalacje do jednopunktu to juz chyba jest najlepsza jaka moze byc bo ceny zwykle sie zaczynaja od troche nizszego pulapu ale cena zwykle zalezy od jakosci reduktora.
    Pozdrawiam.
  • #9 1708297
    encore
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    Dziwię się ludziom którzy zachwalają Staga, przecież każdy kto to widzial, oglądał program regulacyjny od razu musi dostać wymiotów. To nie jes sterownik tylko atrapa. Rozmawiałem w mojej hurtowni, powiedzieli mi że ludzie kupują to, tylko po to żeby spełnić minimalne wymagania prawne. Potem i tak wstawiają zamiast krokowca śrubę i muzyka gra.
    Rozumiem że na rynku warsztatów od gazu jest bardzo duża konkurencja a stag jest najtańszy ale twierdzę że montowanie tego gówna powinno być karalne, z resztą tak samo jak MiniLambdy od Lecho.

Panowie fachowcy z elektrody.pl powiedzcie mi ilu z was mowi prawdę klientowi jakiej jakości instalację mu wkładacie pod maskę.
    Twierdzę że jak ktoś mówi że założy dobrej jakości instalację II generacji za 1400zł to KŁAMIE.

Dobra robota z gwarancją musi kosztować, klienci przyjeżdzający do mnie na wymianę staga na Bingo , Autronika czy nawet MaxLambdę przekonują się o tym, ile kosztuję oszczędzenie 100 czy 200 złotych.
  • #10 1708549
    Big_Mac
    Poziom 12  
    Wydaje mi sie Encore,ze masz racje !!
    Dobra i wlasciwie zainstalowana i skonfigurowana instalka musi kosztowac co najmniej 1600- 1800 zl. / 2-ga generacja /.
    Poza tym,zalozona w farsztacie z praktyka i odpowiednimi fachowcami,a nie w ciemnym rogu lub w garazu na podworku z szyldem Instalacje LPG.
    Pytam dlatego tez o opinie o instalkach f-my BRC Just i Landi Renzo gdyz slyszalem , ze spisuja sie calkiem niezle w autach z Monowtryskiem oczywiscie jesli sa prawidlowo zainstalowane i skonfigurowane z danym typem silnika.
    Pozdrowka !!
    Mac
  • #11 1708571
    encore
    Poziom 20  
    Landi Renzo to dobra firma.
    BRC jest chyba zbyt kosztowne w naprawach. Instalacje BRC mało warszatów obrabia.
  • #12 1709060
    Big_Mac
    Poziom 12  
    Jedna z firm / tylko nie znam jej i nie wiem jak solidnie instaluja / zaproponowala mi cene 1700 Zl. ze zbiornikiem zamiast kola zapasowego za BRC Just.
  • #13 1710566
    michailo
    Poziom 17  
    encore napisał:
    Landi Renzo to dobra firma.
    BRC jest chyba zbyt kosztowne w naprawach. Instalacje BRC mało warszatów obrabia.

To fakt ze BRC jest kosztowne w naprawach bo spore ilosci demontuje sie tego z powodu nieoplacalnego remontu. A co do landi jaki i elpigaz to niestety nie mamy przekonania.
  • #14 1711274
    Big_Mac
    Poziom 12  
    Wobec tych opini BRC odpada.Moze wobec tego Landi Renzo lub Lavato?
  • Pomocny post
    #15 1711722
    encore
    Poziom 20  
    Nie ma co kombinowac. Masz wtrysk jednopunktowy ,więc wybór jest spory.
    Proponuję założyc np. BingoM albo BingoS , Autronic , MaxiLambda, reduktor obojętne Lovato, Tomasetto czy inna włoszczyzna.
    Naprawde nie ma powodu żeby napalac sie na jakiś znaczek firmowy.

Takie składaki polsko-włoskie naprawdę bardzo dobrze się sprawdzają.
  • #16 1711978
    Big_Mac
    Poziom 12  
    Encore,Txs za porady i podpowiedzi!!
    Dal bys mi namiar na swoj warsztat ? lub tez numer telefonu ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru instalacji LPG do Golfa 3 z silnikiem 1.8 AAM 75 KM z monowtryskiem oraz możliwością diagnostyki komputerowej. Zalecane jest stosowanie instalacji z odpowiednio dobranym mikserem i starannym montażem w sprawdzonym warsztacie. Popularne i polecane sterowniki to Stag 50, BingoM, BingoS, Autronic, MaxiLambda, przy czym Stag budzi kontrowersje ze względu na niską jakość i ograniczone możliwości diagnostyczne. Wśród reduktorów rekomendowane są włoskie marki Lovato i Tomasetto. Instalacje BRC Just i Landi Renzo są oceniane różnie – BRC jest droższe w naprawach i rzadziej serwisowane, natomiast Landi Renzo uznawane jest za solidne, choć nie wszyscy mają do niego przekonanie. Koszt dobrej instalacji II generacji z komputerem diagnostycznym powinien wynosić około 1600-1800 zł, a oszczędzanie na jakości i montażu może prowadzić do problemów eksploatacyjnych. Najważniejszy jest dobór miksera do silnika i profesjonalny montaż, a nie sam wybór marki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA