logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Amica ZZA 6428 - pompa pracuje bez przerwy, jak naprawić?

alkalkalk1 13 Wrz 2011 10:58 4710 7
REKLAMA
  • #1 9922312
    alkalkalk1
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Dzień dobry
    Mam tą zmywarkę od 4rech lat. Podczas pracy zatrzymuje się zegar i słychać jak pompa chce wypompować wodę. Po wyłączeniu/zresetowaniu dalej chce robić to samo. Poszukałem pomocy na forum i było rozwiązanie na problem Jednak już trzykrotnie w tym roku wyciągałem ją z zabudowy, przechylałem (wylewała się woda) i po zamontowaniu działa. Czy da się jakoś poprawić działanie by już się tak nie robiło? Jest tam jakiś pływak który się zaczepia? Gdzie tego szukać...
  • REKLAMA
  • #2 9922383
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    alkalkalk1 napisał:
    Czy da się jakoś poprawić działanie by już się tak nie robiło?

Tak, można spróbować znaleźć i usunąć wyciek.
  • REKLAMA
  • #3 9922782
    JacaP30
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Często przy zatkanym filtrze pompa wyciąga z pod niego wodę i hydrostat uzupełnia jej niby brak, a p zatrzymaniu pompy nadmiar się przelewa i wpływa pod zabezpieczenie pływakowe.
    Ot i cała filozofia. Trzeba pilnować czystości zespołu filtrującego a przede wszystkim prawidłowego zamontowania bo przedostające się resztki powodują podobne usterki.
    Sądzę z opisu że nie masz nieszczelności bo problem zdarza się od czasu do czasu.
  • #4 9922821
    alkalkalk1
    Poziom 10  
    Ok. Ale dlaczego wcześniej mi się to nie zdarzało? Zmywarka używana w równym stopniu przez cały okres. Mam dużo kamienia w wodzie i choć używam osobno soli to być może tam coś się osadziło koło pływaka - może tak być a jeśli tak to być może można to obejrzeć... Tylko gdzie szukać?
  • REKLAMA
  • #5 9922872
    JacaP30
    Poziom 16  
    Najpierw sprawdź co ci napisałem a jak nie pomoże to zostawisz obudowę pod drzwiami otwartą i będziesz obserwował.
  • REKLAMA
  • #6 9922904
    alkalkalk1
    Poziom 10  
    ok czyli rozkręcić panel pod drzwiczkami tak?
  • Pomocny post
    #7 9922942
    JacaP30
    Poziom 16  
    Tak.
  • #8 9925708
    alkalkalk1
    Poziom 10  
    ok sprawdzę

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmywarki Amica ZZA 6428 zgłasza problem z ciągłą pracą pompy, która nie przestaje wypompowywać wody. Po kilku próbach naprawy, w tym przechylaniu urządzenia, problem powraca. Użytkownicy sugerują sprawdzenie filtra oraz pływaka, który może być zablokowany przez osady kamienia. Zaleca się również rozkręcenie panelu pod drzwiczkami, aby zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA