logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wylutowanie i wlutowanie gniazda procesora socket 378 w płycie ABIT

Arcadius 28 Gru 2003 13:26 3256 33
Najlepsze odpowiedzi

Czy da się bezpiecznie wylutować i wlutować gniazdo procesora Socket 378 w płycie ABIT?

Da się to zrobić tylko przy użyciu stacji hot-air i odpowiedniej przystawki, ale na wielowarstwowej płycie łatwo uszkodzić przelotki i inne warstwy, więc zwykłą lutownicą lepiej tego nie robić [#457571] Jedna osoba deklarowała, że wymieni gniazdo, jeśli dostarczysz sprawne podstawce do wlutowania [#454512] Inny uczestnik opisał sposób rozebrania górnej części podstawki: na bokach, pod kątem prostym do dźwigni, są po dwa cienkie otwory; trzeba włożyć nieduży śrubokręt i delikatnie odciągać na zewnątrz po lekkim skosie, po kolei z każdej strony [#460076] Część forumowiczów uznała jednak, że wymiana całego socketu ma małe szanse powodzenia i lepiej naprawić sam zaczep albo zastosować inne mocowanie chłodzenia zamiast rozlutowywać całość [#459437][#460753] Padła też rada, że przy takiej płycie rozsądniej kupić używaną, sprawną płytę, bo naprawa może być nieopłacalna [#461590]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 453139
    Arcadius
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Witam
    Poszukuje kogoś kto się podejmie wylutowania i wlutowania gniazda procesora socket 378 w płycie ABIT. Chodzi o to ze mój znajomy nieznajacy sie na montarzu radiatora uszkodził zaczep w gniezdzie procka. Z tego co się orientuje naprawa jest nieopłacalna ale moze....??? ktos hobbystycznie odpłatnie podjał by się tego? Co do gniazda procka to mam przejsciówkę z której mozna by je wylutować. Kwestia doświadczenia w tak precyzyjnym lutowaniu i wylutowywaniu aby niespalić płyty.
  • REKLAMA
  • #2 453164
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    wg mnie nie możliwe, płyta jest zrobiona wielkowarstwowo, łatwo można coś uszkodzić itd, itp, ale może byś spróbował nie wlutować, ale nałożyć drugie gniazdo na tamto, przykleić np suprglue??
  • REKLAMA
  • #3 453165
    karasfm
    Poziom 13  
    Do lutowania takich rzeczy potrzebny jest specjalistyczny sprzet. Watpie czy ktos z nas taki posiada, gdyz jest bardzo drogi.
    Zobacz

www.elfa.se
  • #4 453307
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Niektóre podstawki pod procesory mają 3 zaczepy, po wyłamaniu jednego trzeba kupić inny model radiatura z zaczepami w innym miejscu.
  • REKLAMA
  • #5 453326
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    wsadzenie jednej podstawki w druga moze po jakims czase spowodowac problemy jesli zasniedzieje, ale to raczej nie nastapi zbyt szybko.
    daloby sie to HotAir'em wyciagnac?? bo chyba troche ludzi z tego forum (szczegolnie ci co dzialaja w GSM) posiada taki sprzet. i chyba wiekszy problem wylutowac niz wlutowac, bo lutowac to mozna nieduza lutownica pojedynczo
    jest tez mozliwe "pokrojenie" podstawki i wyciagniecie zwykla lutownica pokolei wszystkich nuzek.
  • #6 453364
    Arcadius
    Poziom 12  
    Dzieki za odpowiedzi.
    Włożyć jedno gnizado w drugie to ciekawa koncepcja. Ale czy ktos się orientuję czy gdzieś można kupić takie gniazdo???
  • #7 454141
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3819
    Wymiana tak nie powinno byc wielkiego problemu, oczywiscie sposobem dobra lutownica oraz odpowiednia w prawa . Gorzej moze byc z nowym gniazdem skad bo jesli z demontazu to znak zapytania czy potem bedzie wszysko o kej.Moze łatwiej dorobic element mocowania w jakiś sensowny sposob no i trwały.
  • #8 454158
    Karoluss
    Poziom 21  
    Ocena: 23
    Może dokleić uszkodzony zaczep lub w "dorobić" brakującą część !!
  • #9 454285
    Arcadius
    Poziom 12  
    Witam
    Tego nie da się dokleić. Na zaczep działaja takie siły, że niema szans.
  • #10 454512
    Thomaster
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    jeżeli znajdziesz gniazdo do wlutowania to bez problemu mogę je wymienić. Jakby co to na PW, albo GG
  • #11 454714
    przemek.tomala
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    dorobić by dało radę
    zależy jak wygląda zaczep, jeżeli po prostu ma wystawać kawałem plastiku, ro możnawziąć kawałek blaszki, podgrzać ją trochę i wtopić w gniazdo, dodatkowo przykleić
  • #12 454732
    zyraf
    Poziom 26  
    hmm tylko mozliwe ze jest to z takiego syfu co sie topic ani kleic za bardzo nie chce, jesli da sie wtopic to mozna by probowac z taka siateczka jak czasem w radiomagnetofonach badziewnych jest przy glosnikach.
  • #13 454774
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Wlasnie wzialem w reke takia "podstawke" i patrze ... i jesli zlamal ci sie zaczep od strony dzwidni to mozna cos poprobowac albo na cieplo albo pod podstawke.
    Jesli po stronie przeciwleglej to nie ma co kombinowac.
  • REKLAMA
  • #14 454791
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Dać kopa znajomemu, bo żeby uszkodzić zaczep w podstawce to trzeba niezłego magika... :lol:
    Podstawka od strony zaczepu radiatora jest pusta. Spróbuj (jezeli faktycznie podstawka nie ma dodatkowych zaczepów) wkleić coś na gorąco. Chyba że ma - to wtedy kup inną spręzynę. Wierzę że Ci się uda. :D
  • #15 454886
    Arcadius
    Poziom 12  
    Dziekuję Koledzy za rady
    Ja już kombinowałem z tym gniazdem. Niedarady nic do tego wkleić ani wstawic na gorąco. Jedyna mozliwość to tylko i wyłacznie wylutować stare uszkodzone gniazdo i zastapić je nowym.

Do Thomastera
    Jak tylko miałbym gniazdo to walę odrazu do Ciebie. Tak jak pisałem mam tylko w przejściówce czyli trza byłoby je wylutowac tak samo jak i te uszkodzone. Ale niewiadomo czy nóżki to wytrzymają. :(
  • #16 456159
    CKsrv
    Poziom 32  
    Wytrzymaja - to da sie nawet "wylutowa" na palniku kuchenki gazowej.
    Nie twierdze ze jest to wlasciwy sposob demontazu bo moze sie stopić a laminat zapalić. :)
  • #17 456448
    TAS
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    [quote="Robert B"]Dać kopa znajomemu, bo żeby uszkodzić zaczep w podstawce to trzeba niezłego magika... :lol:

Widziałem takie zaczepy które pekały po założeniu wentylatora , fachowym założeniu, jakis materiał skopany, więc może to nie wina znajomego.
  • #18 456456
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    :arrow: TAS
    Masz częściowo rację bo np w oryginalnym boxowym Celeronie oryginalna sprężyna była tak twarda że myślałem że złamię sobie palec. Ale po nieudanej próbie założenia procesora po prostu zmieniłem sprężynę bo właśnie bałem się uszkodzeń. :)
  • #19 456544
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 457282
    Thomaster
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    CKsrv napisał:
    Nie twierdze ze jest to wlasciwy sposob demontazu bo moze sie stopić a laminat zapalić. :)

Palnik - ale hardcore!!! :wink: noooo jest to możliwe.... ale ja raczej użyłbym do tego odpowiedniego sprzętu... :D
  • #21 457314
    zyraf
    Poziom 26  
    no taki nieduzy palnik na propan moglby byc dobry, ale raczej do wyciagniecia tego gniazda w plyty "dawcy", bo sciecki moga nie przezyc i moze sie rozwarstwic. do wyciagniecia z tej sprawnej to moglby byc dobry HotAir
  • #22 457386
    CKsrv
    Poziom 32  
    Pisalem ze nogi przezyja! :) Jasne ze mozna to zrobic taka lub inna stacja - sa tez ludzie co potrafia lutowac rozgrzanym gwozdziem - przyznam szczerze ze ja nie probowalem :)
  • #23 457442
    powerm
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Proponuje podarowac sobie naprawe tego zaczepu. Jesli procek nie jest zbyt drogi przyklej go do radiatora. Tylko czy Poxipol wytrzyma temperature? Zdejmowanie bedzie polegalo na opukaniu procka (kleje sa slabe na sily scinajace).
    Ewentualnie zastanow sie czy nie daloby sie wygiac z stalowego drutu obejme na gniazdo (takie duze U a na dole tego U pazurek do zapiecia radiatora). Takie cos przykleic do gniazda i masz odrestaurowany zaczep.
    Blaszka tez by mogla byc (z konserwy :) ) byle dalo sie wykroic z niej szywny zaczep.
    Tak se pomysluje (W.Kiepski copyrigt) wylutowac tez by sie dalo nawet transformatorowka ale trzeba miec pileczke Dremela, pociac gniazdo tak aby pin po pinie ...
  • #24 457454
    Adam1988
    Poziom 26  
    Ocena: 161
    CKsrv napisał:

Spokojnie da sie wylutowac bez najminiejszych zniszczen (przynajmniej mi sie udalo :D ) Bierzesz jakis grzejnik ktory ma odkryte gzalki (tzn jest na nich kratka ochronna) kladziesz go na stole do gory grzalkam na to plyte z gniazdem czekasz chwile i wyciagasz gniazdo. Tylko moze byc gorzej z innymi elementami plyty 8) ale z przejsciowki spokojnie wylutujesz.
    Pozdrawiam.
  • #25 457525
    olcha0098
    Poziom 28  
    Ocena: 58
    Jak są metalowe bajerki te co przewodzą z jednej strony na drugą to jest problem do musi być do tego bardzo duża temperatura, co z drugiej strony może spowodować przegrzanie podstawki i odpadnięcie z niej nóżek, ale życze wam powodzenia.
  • #26 457571
    kufel_
    Poziom 14  
    z wylutowaniem nie byłoby większego problemu , jedynie stacja na gorace powierze i odpowiednia przystawka tyle że to drogi sprzet i cieżko osiągalny , a samemu to nie ma szans na coś takiego zwykłą lutownicą zrobić można wtedy w bardzo prosty sposób uszkodzić płytę niszczac przelotki pomiędzy poszczególnymi warstwami płyty ,wiec ja odradzam lepiej już pokąbinować żeby naprawić to w tym stanie jakim jest

pozdrawiam
  • #27 459437
    TONI_2003
    Moderator
    Przy takich podchodach do wykonania tego zadania pewno wam zejdzie do nastepnych swiat na debatach wedlog mnie moze rozwazyc takie rozwiazanie sciagnac gorna czesc gniazda i na pewno cos sensownego mozna wymyslec .Upieram sie przy naprawie zaczepu wieksze prawdopodobienstwo poprawnej pracy natomiast nie rozowo widze te wymiane nie daje nawet 40% szans na poprawne dzialanie gniazda.Pozdrawiam wszystkich wypowiadajacych sie w temacie :wink:
  • #28 459543
    Arcadius
    Poziom 12  
    TONI_2003 napisał:
    wedlog mnie moze rozwazyc takie rozwiazanie sciagnac gorna czesc gniazda i na pewno cos sensownego mozna wymyslec ..... :wink:

Szczeże mówiąc nigdy tego nierozbierałem. Może jakieś wskazówki?
  • #29 459834
    zyraf
    Poziom 26  
    moglbys poexperymentowac na tej przejsciowce:D i zobaczyc jak to sie rozklada, bedziesz wiedzial jak rozlozyc zeby nie zepsuc :wink:
  • #30 460076
    TONI_2003
    Moderator
    :arrow: Cytuje: Szczeże mówiąc nigdy tego nierozbierałem. Może jakieś wskazówki?ArcadiusPatrzac z góry na bokach pod katem prostym do wajchy masz na kazdym boku po dwa cienkie otwory dł.-sci około 1 cm. nalezy dobrac np. srubokret by nie byl za groby oraz za dlugi by miec odpowiednia kontrole nad czynnosciami i delikatnie odciagnac na zewnatrz po lekkim skosie to w tedy widac co sie robi i tak po kolei z kazdym lecz z czuciem i umiarem .Mi to zajeło pół minuty czyli duzo mniej niz napisanie tych paru słów. :wink: Pozdrawiam :lol:

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy wylutowania i wlutowania uszkodzonego gniazda procesora socket 378 na płycie głównej ABIT, gdzie zaczep radiatora został złamany. Dyskusja wskazuje, że naprawa jest trudna i ryzykowna ze względu na wielowarstwową konstrukcję płyty oraz precyzję lutowania wymagającą specjalistycznego sprzętu, takiego jak stacja na gorące powietrze (HotAir). Proponowano różne rozwiązania: nałożenie drugiego gniazda na uszkodzone, doklejenie lub dorobienie zaczepu z blaszki, jednak większość uczestników uważa, że trwała naprawa wymaga wymiany całego gniazda. Wylutowanie gniazda z przejściówki jest możliwe, ale ryzykowne dla nóżek i laminatu płyty. Metody demontażu obejmują użycie grzejnika, palnika propanowego lub stacji HotAir, jednak bez odpowiedniego sprzętu łatwo uszkodzić płytę. Alternatywnie sugerowano zakup używanej płyty lub zastosowanie radiatorów mocowanych drucikiem omijającym uszkodzony zaczep. Wskazano również, że oryginalne sprężyny w niektórych procesorach (np. Celeron) bywają bardzo twarde i mogą powodować uszkodzenia zaczepów radiatora. Ostatecznie zaleca się ostrożność i rozważenie kosztów naprawy względem wartości płyty.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA