logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Celeron 466 - zmiana napiecia - nie ma opcji w biosie!

kornik___ 29 Lis 2004 13:11 1431 6
REKLAMA
  • #1 1022036
    kornik___
    Poziom 2  
    Witam (mój pierwszy post :D)
    Mam celerona 466 i od dluzszego czasu probuje go podkrecic na 583 (7x83). Narazie chodzi stabilnie na 525 (7x75). Przy wyzszych ustawieniach zawiesza sie po otwarciu kilku okien w windowsie:/ Podejrzewam ze trzeba zwiekszyc napiecie, ale w biosie nie ma takiej opcji, zworkami tez nie bardzo. Mam plyte glowna: A-max max s-13. Co robic? Moza jakies laczenie pinow czy ucinanie nozek? :P
  • REKLAMA
  • #2 1022571
    johny_84
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam!

Kurcze odrazu byś chciał nóżki odcinać. Ja podkręciłe swojego celerona 400MHz na 500MHz. I miałem ten sam problem. Rozwiązanie przyniosło zamocowanie na radiatorze większego wiatraczka. Ja akurat miałem od starego zasilacza komputerowego. I to spełnia swoje zadanie. Oczywiście stoi otwarty dla lepszego obiegu powietrza. Sprawdź temperature procka . Jak nie masz czujników to gdy Ci się zawiesi sprawdź radiator palcem jak się oparzysz to będzie wiadomo co mu jest. Jesli tak będzie to polecam w pierwszej kolejności zadbać o dobre chłodzenie.

A jeśli chodzi o podnoszenie napięcia to mam gdzieś link do tej strony. Więc jak znajdę to podeślę.

Pozdro!

johnnybravo1984(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1022891
    kornik___
    Poziom 2  
    Dzieki wielkie :D
    wlasnie tego szukalem przez ostatnie 3 dni... z tym ze zapomnialem dodac ze moj celeronik jest na slot 370 na przejsciowce na slot 1... i nastepuje pytanie czy zadziala/nie wybuchnie?
  • #5 1022920
    kornik___
    Poziom 2  
    Jesli chodzi o temperature to wszystko w porzadku (tzn. ledwo cieply). Zaintrygowaly mnie dziurki na przejciowce :) ze tak sie wyrazie nieprofesjonalnie - podpisane vcore, 2.5v, 1.5v, gnd.
  • #6 1022921
    jackass
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Powinno zadziałać, ale przy standartowym chłodzeniu nie przekraczaj 2,2v. Poza tym magistrala 83Mhz jest bardzo niezdrowa dla podzespołów bazowych, m.in. dysku i może doprowadzić do awarii sprzętu. Proponuję sprzedać ten procesor, kupić Celerona 533A-633 Coppermine i kręcić go na magistrali 100Mhz - wysokie taktowanie i nowe jądro + SSE zrobią swoje, a to wszystko kosztem 10 - 20zł.
  • REKLAMA
  • #7 1024156
    kornik___
    Poziom 2  
    No wiec dalo rade :D pieknie smiga na 581, ale teraz faktycznie trzeba mu lepszego chlodzenia :/ Dzieki wielkie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada procesor Intel Celeron 466 MHz na płycie głównej A-max Max S-13 i próbuje go podkręcić do 583 MHz (7x83), osiągając stabilność na 525 MHz (7x75). Problemem są zawieszenia systemu przy wyższych taktowaniach, co sugeruje potrzebę zwiększenia napięcia zasilającego CPU. W BIOS-ie brak opcji regulacji napięcia, a płyta nie posiada łatwych zworkowych ustawień. W dyskusji zasugerowano przede wszystkim poprawę chłodzenia procesora, np. montaż większego wentylatora na radiatorze, gdyż temperatura może powodować niestabilność. Podkreślono, że przy podnoszeniu napięcia nie należy przekraczać 2,2 V, zwłaszcza przy magistrali 83 MHz, która jest obciążająca dla innych podzespołów, np. dysku twardego. Zaproponowano alternatywę w postaci zakupu nowszego Celerona 533A-633 Coppermine, który pozwala na stabilne podkręcanie przy magistrali 100 MHz i oferuje lepszą wydajność dzięki nowemu rdzeniu i wsparciu SSE. Użytkownik potwierdził, że podkręcenie do 581 MHz jest możliwe, ale wymaga lepszego chłodzenia. Dodatkowo wspomniano o przejściówce Slot 370 na Slot 1 z oznaczeniami pinów napięć (Vcore, 2.5V, 1.5V, GND), co może mieć znaczenie przy modyfikacjach zasilania procesora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA