logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GF8800GT - Jak naprawić różowe przebarwienia obrazu po wygrzewaniu?

ADI-mistrzu 16 Wrz 2011 12:23 1547 3
REKLAMA
  • #1 9932499
    ADI-mistrzu
    Poziom 30  
    Ocena: 308
    Witam!
    Dostałem kartę graficzną Inno3D 8800GT, problem w niej był taki że już od samego startu (czyli w bios'ie) pojawiały się artefakty i przebarwienia. Spróbowałem wygrzać jej pamięci i GPU w 220°C i artefakty zniknęły, ale pozostał problem przebarwionego obrazu.

Przebarwia się w sumie chyba tylko szary odcień, w BIOS'ie gdzie mam szare napisy z opisem i białe z klawiszami (np. F2 to wejście do bios'u), jedynie te szare mają odcień różu.
    Temperatura rdzenia wynosi 52°C.

Obrazy na obydwu złączach DVI są identyczne więc to raczej nie tego problem (sprawdzane na 2 monitorach).
    Może ktoś będzie bardziej się orientował ode mnie co jeszcze można sprawdzić? To wina raczej bardziej GPU czy równie dobrze pamięci?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 9932554
    intels
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Karta dziala w 3D? Mozliwe ze przegrzales GPU lub ram na karcie, zapewne stosowales trick zwany "pieczenie karty graficznej w piekarniku" czasem to pomaga ale czy w tym przypadku to watpie.Mozliwe ze tez wysiadl RAMDAC.Mozesz jeszcze sprobowac wgrac nowszy bios do karty.Sory za brak polskich znakow, angielski system.
    pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 9932621
    ADI-mistrzu
    Poziom 30  
    Ocena: 308
    Nie piekarnik, HotAir z Flux, w piekarniku bał bym się chodź by ze względu na kondensatory.
    Na płycie jest kontroler PWM ISL6568 który nieco się grzeje i nie wiem czy powinien (układ ma wbudowane MOSFET'y), może problem jest w zasilaniu?

Pozostałe scalaki to pamięć flash z BIOS'em, PI3C3126 oraz jakie 2 których nie mogę zidentyfikować.
    GF8800GT - Jak naprawić różowe przebarwienia obrazu po wygrzewaniu? GF8800GT - Jak naprawić różowe przebarwienia obrazu po wygrzewaniu?

Dodaję także zdjęcia karty:
    GF8800GT - Jak naprawić różowe przebarwienia obrazu po wygrzewaniu? GF8800GT - Jak naprawić różowe przebarwienia obrazu po wygrzewaniu?

Karta zachowuje się w sumie normalnie, testowałem ją benchmark'iem i było ok, jedynie ta zmiana barw.
  • #4 9932748
    intels
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Ja osobiscie obstawial bym uszkodzony RAMDAC. Mozesz wykonac pomiar napiec potrzebny bedzie schemat lub poszukaj sobie informacji o Vmodach do tej karty ludzie czasami dodaja informacje gdzie wykonac pomiar zasilania GPU lub RAM.
REKLAMA