logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IBM Lenovo PN92P1129 - nie ładuje, nie wykrywa baterii

kormoranmen 16 Wrz 2011 19:55 3703 3
  • #1 9933789
    kormoranmen
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam wszystkich,

dostałem laptopka IBM ThinkPad Z61m a w nim taką bateryjkę. Niestety, po podłączeniu laptopa do zasilania mignie dwa razy na pomarańczowo ikona baterii, następnie już zaczyna migac ale szybciej (PS - raczej nie wina laptopa gdyż inną baterię ładuje dobrze).

W windowsie bateria jest nierozpoznawana, poniżej dwa zrzuty z programów
    IBM Lenovo PN92P1129 - nie ładuje, nie wykrywa baterii IBM Lenovo PN92P1129 - nie ładuje, nie wykrywa baterii

Baterię rozebrałem, na stykach napięcie poniżej 1V, bateria wygląda mniej więcej tak (zdjęcie środka, robiłem już po ciemku więc nie wyszło najlepiej, jak coś to jutro dodam zrobione za dnia):

W bateri siedzi scalaczek M37512. Oryginalnie bateria zalana silikonem, w tej chwili tyle udało mi się wydłubac co przedstawione na zdjęciu.

Poniżej zdjęcie płyteczki:

Po drugiej stronie nie ma nic oprócz sprawnego rezystora.

Zrobiłem pomiar sekcji - tak od prawej (z lewej strony pakietu jest + z prawej -):
    sekcja 1 od prawej: 3,4V
    sekcja 2 od prawej: 2,6V
    sekcja 3 od prawej: 1,82V
    razem jest ok. 7,8V

po podłączeniu żarówki 12V/35W (taką miałem) napięcie spada do ok. 6,6V

Teraz pytanie - czy to już koniec tych akumlatorków? Bateria sama w sobie z tego co wiem ma pewnie ze 4 lata dodatkowo chyba z rok leżała nieużywana. Próbowac ładowac pakiet? (musiałbym sobie zrobic ładowarkę dlatego wolę najpierw zapytac) Czy lepiej nie zawracac sobie tą baterią już głowy i rozejrzec się za czymś nowym?

Pozdrawiam i z góry dzięki za informacje.
  • #3 9935268
    kormoranmen
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Witam,

dziękuję za odpowiedź, w takim razie zadałbym pytanie czy ten sterownik jest trudny do resetu? Przeglądałem posty na forum i niewiele jest z tym sterownikiem wytłumaczone (znalazłem stronę rosyjską ale jeszcze się w nią nie zgłębiałem) - czyli jak kupiłbym nowe akumlatorki to czy jest szansa na przywrócenie elektroniki do życia?

Pozdrawiam.
  • #4 9936263
    Huaer
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    You must to check first if M37512 is blocked or not.

1. Disconnect cells from most positive to ground.
    2. Connect all the cells in parallel and leave it for 2-3 hours to balance the voltage.
    5. Check the fuse. If broken then fix it.
    3. Connect cells back to controller form ground to most positive.
    4. Momentary apply about 9-10 volts to battery +/- terminals.
    5. Check if the battery works or not.

If it works then you have chance to fix the battery with replacing the cells and preforming calibrating cycles to correct FCC.
REKLAMA