Witam
Mam taki problem zakupiłem fergusona ariva 102E i zacina się na cyfra+ najbardziej kanały hd na drugim dekoderze sagemcom hd wszystkie programy sd i hd odbierają bardzo dobrze .Prosze o pomoc?
Należy wysłać do serwisu. Myślę, że mają wadę. Po nagrzaniu się wyskakuje komunikat brak sygnału.
Miałem ten sam przypadek. Po naprawie w FERGUSONIE tunery działają bezbłędnie.
W takim razie wystarczy się chyba właściwie tylko spytać sprzedawcy (będę kupował przez allegro), czy nr. seryjny jest powyżej 4601SR i jeżeli jest, to jest pewność że nie będzie tej wady?
Jeszcze nie pokoi mnie jedna rzecz - tutaj spotkałem się z taką opinią:
Cytat:
największy minus za gorszy obraz HD w stosunku do starszych modeli.
........
zauważalnie gorszy obraz hd w stosunku do arivy 100e !!
To dekoder w ogóle może negatywnie wpływać na jakość obrazu?
Chciałem kupić jakiś tani dekoder (do 220 zł), bo nie zależy mi na dodatkowej funkcjonalność. Dysk, nagrywanie, czy wypasione oprogramowanie - nie zależy mi na tym. Moje jedyne wymaganie, to żeby dekoder odtwarzał FULL HD z Cyfry+.
Ale nie po to kupowałem plazmę Panasonica, żeby dekoder psuł mi jakość obrazu Więc jeżeli tak właśnie jest z fergusona Ariva 102E, to trudno - przeboleją i dołożę te kilkadziesiąt złotych i kupię jakiś lepszy.
Pytanie - czy na prawdę Ariva 102E obniża jakość obrazu?
No dobrze, a czy dekoder Ariva 202E (na allegro za 275 zł, a więc około 50, 60 zł drożej od Ariva 102E) w porównaniu do Ariva 102E oferuje lepszy obraz? Są w ogóle pomiędzy nimi jakieś różnice w jakości obrazu? Bo jeżeli 202E oferuje oferuje lepszy obraz, to chętnie dopłacę te 60 zł.
Poza tym gubiącym sygnałem (już naprawione) jestem zadowolony.Jedyny minus to jak wyszukasz kanały na fast scanie to jest inna numeracja kanałów ale można poszukac liste na necie i wgrać.
Poza tym gubiącym sygnałem (już naprawione) jestem zadowolony.Jedyny minus to jak wyszukasz kanały na fast scanie to jest inna numeracja kanałów ale można poszukac liste na necie i wgrać.
W jaki sposób naprawiłeś gubiący się sygnał?
mam taki objaw, praktycznie nie ma możliwości obejrzenia programu..
Przeszedłem awaryjnie na starego Philipsa, który działa poprawnie, a więc na górze wszystko mam ok.
Arive 102e (jako czwarty tuner) mam podłączoną pod medium IV i są takie momenty że zacina mi obraz co chwilę. Pomaga restart tunera ale nie na długo.Też szukam rozwiązania tego problemu.
✨ Użytkownik zgłasza problem z dekoderem Ferguson Ariva 102E, który zacina się na kanałach HD w usłudze Cyfra+, podczas gdy inny dekoder Sagemcom HD działa poprawnie. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym zmiana częstotliwości zegara karty, jednak nie przynosi to efektów. Inni użytkownicy wskazują na możliwe wady fabryczne Arivy 102E, które mogą objawiać się brakiem sygnału po nagrzaniu. Wskazano również, że wiele egzemplarzy ma ten problem, a naprawa w serwisie Ferguson może być konieczna. Użytkownicy rozważają zakup nowszego modelu Ariva 202E, który ma dodatkowe funkcje, ale nie jest pewne, czy poprawi jakość obrazu. W końcu, niektórzy użytkownicy potwierdzają, że Ariva 102E działa poprawnie z kartą C+ TNK oraz różnymi splitterami, a także dzielą się doświadczeniami z naprawą. Wygenerowane przez model językowy.