logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Kadett 1.7D – działanie automatycznego ssania, napięcie na pompie przy zimnym silniku

c280 29 Lis 2004 21:21 1260 6
REKLAMA
  • #1 1023250
    c280
    Poziom 27  
    Ocena: 76
    jak powinno dziłać "ssanie" przy tym silniku .są problemy z odpalaniem .świece sprawne."ssanie"automatyczne .czy na pompie na drugim wejściu elektrycznym na zimnym silniku powinno być jakieś napięcie.
  • REKLAMA
  • #2 1023510
    GregZ
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Powinno, steruje tym jeden z przekaźników obok filtru paliwa.
  • REKLAMA
  • #3 1025454
    c280
    Poziom 27  
    właśnie dzisiaj do tego doszedłem po kablach tylko co steruje tym przekażnikiem bo nie mogę znależć innego czujnika niż ten w obudowie termostatu.obok filtra mam jeszcze jeden przekażnik do czego on służy bo chyba do podgrzewania paliwa we filtrze ale nie wiem na pewno?
  • REKLAMA
  • #4 1026259
    GregZ
    Poziom 12  
    Przekaźnik ten jest sterowany z wyjścia alternatora, a dokładnie z jednej fazy. Gdy silnik jest uruchomiony przekaźnik dostaje na to wejście ok 8V i załącza na wyjście +12V. Wtedy układ czasowy w przekaźniku zaczyna odliczać czas i po pewnym czasie (niestety nie pamiętam dokładnie) wyłącza napięcie na wyjściu przekaźnika.
  • REKLAMA
  • #5 1026709
    c280
    Poziom 27  
    czyli "ssanie " jest niezależne od temperatury?w przekażniku jest -+wyjście i styk W.
  • #6 1029361
    GregZ
    Poziom 12  
    według mnie tak, chyba żeby sam przekaźnik mierzył temperaturę (ale jedynie otoczenia).
  • #7 1030984
    c280
    Poziom 27  
    znalazłem na elektrodzie niby "schemat"instalacji do kadeta 1.7 d za całe 5 pkt tylko że z 1.7 d to nie ma nic wspólnego .może ktoś posiada jakiś opis instalacji w komorze silnika? tylko do 1.7 d z automatycznym"ssaniem"

Podsumowanie tematu

✨ W silniku Opel Kadett 1.7D automatyczne ssanie jest sterowane przez przekaźnik umieszczony obok filtra paliwa. Przekaźnik ten otrzymuje sygnał z wyjścia alternatora (jednej fazy), który przy uruchomionym silniku wynosi około 8V, co powoduje załączenie napięcia +12V na wyjściu przekaźnika. Układ czasowy w przekaźniku odlicza czas i po określonym okresie wyłącza napięcie, co kończy działanie ssania. Ssanie jest niezależne od temperatury silnika, chyba że przekaźnik mierzy temperaturę otoczenia. W instalacji elektrycznej występuje także drugi przekaźnik, prawdopodobnie odpowiedzialny za podgrzewanie paliwa we filtrze, jednak jego dokładna funkcja nie została potwierdzona. Użytkownik poszukuje schematu instalacji elektrycznej dla Kadetta 1.7D z automatycznym ssaniem, gdyż dostępne schematy nie odpowiadają temu modelowi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA