logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja kąta pochylenia obudowy-pomysł na bezszelestne utrzymanie pozycji

FastProject 19 Wrz 2011 15:55 3491 13
  • #1 9942382
    FastProject
    Poziom 29  
    Ocena: 194
    Witam,
    chciałbym zrobić obudowę umieszczoną na podstawie której kąt nachylenia można było by regulować za pomocą jakiegoś mechanizmu, serwomechanizmu lub silnika.

Poniżej prowizoryczny opis konstrukcji.

Próbowałem podnosić obudowę za pomocą serwomechanizmu RC, jednak jest ona na tyle ciężka (trafo 35W i diody LED w obudowie) , że obciążone ramię serwa ciągle musi pracować, przez co wydaje dźwięk drażniący ucho.

oczywiście dźwięk ten jest oczywisty podczas zmiany położenia, jednak po ustaleniu kąta nachylenia obudowy chciałbym pozbyć się tego dźwięku.

Proszę o propozycję i pomysły jak zrobić bezszelestne sterowanie kątem nachylenia, jakiego rodzaju mechanizm i silnik do tego wykorzystać
  • Pomocny post
    #2 9942396
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3627
    Jeśli mechanizm może znajdować się w podstawie, to wystarczy silnik, sługa gwintowana oś i nakrętka, która się po niej będzie poruszać i masz podnośnik śrubowy mogący pracować po prostej, czy pod kątem. Do tego będzie samohamowny i po zaprzestaniu pracy utrzyma się w jednej pozycji.
    Załączniki:
    • Regulacja kąta pochylenia obudowy-pomysł na bezszelestne utrzymanie pozycji podnośnik.JPG (16.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #3 9942424
    Sabre
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Najprostszym rozwiązaniem jest przekładnia ślimakowa ponieważ jest samohamowna. Po ustaleniu pozycji nie będziesz musiał jej utrzymywać silnikiem. Dochodzi jedynie problem odczytu pozycji, ale można dodać potencjometr, ewentualnie enkoder do odczytywania pozycji. Ja widzę to tak, zębatka sprzężona z obudową, a silnik ze ślimacznicą z podstawą.

PS. Źle narysowałeś rysunek, bo zgodnie z nim oś obrotu jest poza obudową a powinna być gdzieś umieszczona na przedłużeniu podstawy.
  • #4 9943408
    FastProject
    Poziom 29  
    Dziękuję za pomysły..jest to ciekawy pomysł. Znalazłem coś co przypomina mi to co sam zamierzam zbudować...

Co o tej konstrukcji myślicie..co tam jest tym elementem zmieniającym kąt nachylenia górnej części obudowy?

Może tam są jednak 2 serwa RC a całość jest na tyle lekka że nie obciąża ich tak bardzo?
  • #5 9945758
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 193
    Witam.
    Wygląda na to że górna część jest podparta w środku ciężkości .
    Więc siła potrzebna do obrotu jest niewielka .
    Pozdrawiam .
  • #6 9945808
    Błażej
    Sabre - oś obrotu, to miejsce zaznaczone kółkiem, na rogu podstawy. Zasymuluj sobie działanie takiej dźwigni choćby paczką papierosów lub telefonem i ołówkiem..
    Można też ta przekładnię ślimakową i wycinek zębatego okręgu w podstawie, który to będzie napędzany przez ten ślimak. Albo układ z przekładnią ślimakową, pełną zębatką i korbowodem unoszącym i opuszczającym obudowę. Wtedy może to następować cyklicznie przy pracy silnika tylko w jednym kierunku. A wtedy stosując dwa wyłączniki krańcowe i jedno wycięcie można układ pozbawić jakiejkolwiek elektroniki, a sterowanie nadal będzie pełne.
  • #7 9945836
    FastProject
    Poziom 29  
    Błażej napisał:

Można też ta przekładnię ślimakową i wycinek zębatego okręgu w podstawie, który to będzie napędzany przez ten ślimak. Albo układ z przekładnią ślimakową, pełną zębatką i korbowodem unoszącym i opuszczającym obudowę. Wtedy może to następować cyklicznie przy pracy silnika tylko w jednym kierunku. A wtedy stosując dwa wyłączniki krańcowe i jedno wycięcie można układ pozbawić jakiejkolwiek elektroniki, a sterowanie nadal będzie pełne.

Wybacz, ale to troszkę zagmatwanie brzmi..można prosić rysuneczek?
  • #8 9945917
    Błażej
    Pierwszy obrazek chyba bez tłumaczeń. Silnik napędza wycinek koła zębatego. By było to samohamowne i nie opadało przekładnia ślimakowa.
    Drugi: koło napędowe jest połączone z obudową korbowodem. Przemieszczając punkty mocowania wzdłuż czerwonych linii można uzyskać różny wychył, siłę. Dwa wycięcia współpracują z wyłącznikiem krańcowym, który podtrzymuje zasilanie do uzyskania pozycji krańcowej, po czym mogą zwierać silnik. Układ taki sam, jak podtrzymanie silnika pracy wycieraczek. To rozwiązanie oczywiście wtedy, kiedy chcemy za pomocą przycisku chwilowego przechodzić z jednej pozycji skrajnej w drugą. Nie potrzeba żadnej elektroniki, chyba że coś do regulacji prędkości pracy silnika.
    Załączniki:
    • Regulacja kąta pochylenia obudowy-pomysł na bezszelestne utrzymanie pozycji obudowa2.JPG (13.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Regulacja kąta pochylenia obudowy-pomysł na bezszelestne utrzymanie pozycji obudowa3.JPG (16.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 9946417
    Sabre
    Poziom 18  
    Ocena: 56
    Błażej napisał:
    Sabre - oś obrotu, to miejsce zaznaczone kółkiem, na rogu podstawy. Zasymuluj sobie działanie takiej dźwigni choćby paczką papierosów lub telefonem i ołówkiem..

@Błażej, proszę nie pouczaj mnie, wiem co to oś obrotu. Mój post dotyczył rysunku z pierwszego postu kolegi Daro_Elektronik, a nie Twojego.

@Daro_Elektronik, tak jak pisałem, według mnie najprościej zrobić to tak, że silnik ze ślimacznicą jest na podstawie, a z tą ruchomą obudową jest połączona zębatka, która będzie się obracała wokół osi obrotu, czyli miejsca połączenia przez jakąś tulejkę z podstawą. Dokładnie tak jak na rysunku: "obudowa2.JPG" kolegi Błażeja.
  • #10 9946446
    Błażej
    :D To trzeba było zaznaczyć, którego autora wypowiedź tyczy :D Ot, małe nieporozumienie. A że twój post był pod moim, to wziąłem to do siebie...
  • #11 9946653
    FastProject
    Poziom 29  
    Na dany moment prostsza wydaje mi się metoda z obrazka podnośnik.JPG .Czy tam czasami nie szybciej podniosę obudowę o 60st w górę?

Ale być może nie do końca rozumie tej metody z korbowodem bo nie do końca rozumie metodę działania a narysowałem sobie jak ja to widzę...czy dobrze?
    Jeśli dobrze, to gdzie mogę dostać elementy do wykonania tego ustrojstwa?
  • Pomocny post
    #12 9946958
    pukury
    Poziom 35  
    Witam.
    Może kup sobie maszynki do strojenia gitar .
    chodzi oczywiście o to czym napinasz struny .
    Jak zastosujesz takie od gitary basowej to będzie chyba najlepiej - są pojedyncze .
    Do tego silnik DC i powinno działać bez problemów .
    Jak odpowiednio wyważysz zawartość obudowy do do obrotu wystarczy minimalna siła .
    Pozdrawiam .
  • #13 9946994
    FastProject
    Poziom 29  
    pukury napisał:
    Witam.
    Może kup sobie maszynki do strojenia gitar .
    chodzi oczywiście o to czym napinasz struny .
    Jak zastosujesz takie od gitary basowej to będzie chyba najlepiej - są pojedyncze .

Nawet nie wiem jak taka maszynka wygląda...zaraz wygoogluje ;)

Wszystkim kolegom serdecznie dziękuję za pomocne wskazówki. Na pewno z nich skorzystam.

Pozdrawiam.

EDIT...przeszukałem Stronę i za cholerę nie wiem o jakiej maszynce mówisz...?
  • #14 9947124
    pukury
    Poziom 35  
    Witam.
    Maszynki to takie branżowe określenie :D
    chodzi o coś takiego - http://www.lauda-audio.pl/instrumenty/akcesoria/czesci/av107.html
    Podobnego - ściśle mówiąc .
    Są takie pojedyncze a nie na 3 struny .
    Na przykład do gitar basowych - poszukaj na allegro .
    Ceny niektórych są chore - ale te tanie też się powinny nadać .
    Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje rozwiązania do regulacji kąta nachylenia obudowy z zastosowaniem mechanizmu, serwomechanizmu lub silnika, aby uniknąć hałasu generowanego przez obciążony serwomechanizm. Proponowane rozwiązania obejmują użycie silnika z gwintowaną osią, przekładni ślimakowej, a także korbowodu do podnoszenia obudowy. Użytkownicy sugerują zastosowanie elementów z maszynek do strojenia gitar, które mogą zapewnić cichą regulację. Dyskusja obejmuje również kwestie związane z odczytem pozycji oraz wyważeniem obudowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA