logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Maxtor D540X-4K 60GB - Niewykrywany w BIOS, dźwięki ocierania głowic

Crahen 30 Lis 2004 06:58 4086 26
  • #1 1023969
    Crahen
    Poziom 11  
    Witam maniaków sprzętu.

Mam problem z moim HDD takim jak w temacie.
    Otóż po włączeniu zasilania w kompie slychac jak dysk sie rozpędza po czym przez chwile słychać jakby ocieranie głowic o talerze, później dysk zwalnia troszke i znowu ocieranie głowic. Ale to tylko chwilke, potem dysk pracuje cicho. Dodam jeszcze ze dysk nie jest widziany w biosie a tym bardziej juz wogole nie widziany w windzie. Uzywalem juz powermax'a i maxBlast'a 3 ale dysk jest niewykrywalny mimo wszystko. Podlaczalem go pod plyte z UDMA 33/66, pozniej pod setke i nadal nic.
    Pomozcie mi pliz, bo nie wiem co z nim nie tak a mozliwe ze moge go naprawic tanim kosztem.
    Dodam jeszcze ze ten dysk ma 60GB 5400rpm 2mb cache.

Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam.
    ( )?[h]
  • #2 1024095
    Druss21
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Elektronika jest zwalona. Jesli masz mozliwosc to daj do naprawy, lub kup sprawna i podmien.
  • #4 1025228
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    ściągnij sobie program Max Power. To jest program diagnostyczny do dysków Maxtor.
  • #5 1025695
    Crahen
    Poziom 11  
    Dzieki isiek, ale jak już pisałem w pierwszym poscie kombinowalem juz z Power Max'em i Max Blast'em 3 i nic - nie wykrywa go nadal.

A dźwięk jaki wydaje znajduje się w pliku do którego tu jest link:

http://members.lycos.co.uk/nxclan/sounds/MaxtorD540X-4K.mp3
    Aby sciągnąć kliknij prawym myszy na link i dalej Zapisz element docelowy jako...

Pozdro
  • #6 1026221
    Crahen
    Poziom 11  
    Aha i MHDD tez nie widzi dysku.

PS. Moze mi ktos wytłumaczyć co oznaczają w tym programie kontrolki, te co znajduja się na górze programu :?:
    Mowa o tych: 51 ERR INDX CORR DREQ DRSC WRFT DRDY BUSY
    AMNF TONF ABRT IDNF UNCR BBK 04

U mnie caly czas pala sie ERR DRSC i DRDY poza tym ABRT.

Jedyna komenda jaka dziala w tym programie z moim dyskiem to sprawdzanie predkosci obrotowej dysku - wydaje mi sie ze wyswietla poprawnie bo dysk powinien miec 5400rpm a u mnie pokazuje 5330rpm. Reszta polecen konczy sie informacja Drive Error badz Can work only in LBA mode!

Czekam na odpowiedź
  • #7 1026722
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ocena: 3
    Sa to pola bitowe z rejestrów stanu i błędu dysku.
    A dokumentacje mhdd czytałeś (jest na fdd w katalogu /DOC)?

Rejestr stanu
    ERR - error - po szczegóły zajrzyj do rejestru błędu
    INDX - index - na tej podstawie liczony jest rpm dysku
    CORR - read error corrected with ecc
    DREQ - data request - kontroler może czytać dane z bufora hdd
    DRSC - seek complete
    WRFT - write fault
    DRDY - drive ready
    BUSY - drive is executing a command - zwykle jak hdd uszkodzony to ta się ciągle świeci

Rejestr błędu
    AMNF - address mark not found - bad sector
    T0NF - track 0 not found - hdd nie potrafi się zrekalibrować
    ABRT - aborted command - albo polecenie nie zrozumiałe albo zablokowane i ignorowane przez elektronikę (np jak założysz hasło)
    IDNF - ID not found - bad sector
    UNCR - unrecoverrable ECC error - bad sector
    BBK - bad block flag set in ID field - bad sector

Błąd "can work in LBA" - nowe wer. mhdd nie obsługują CHS więc jak hdd nie poda swojej konfiguracji LBA to nie wiadomo jak się do niego dostać.

Sam tego hdd nie naprawisz - możliwa usterka mechaniczna skoro sobie poklupuje, lub tylko padło SA (mniej prawdopodobne) a do naprawy tego jak nie wiesz nawet co te kontrolki oznaczają to bym ci nie radził sie zabierać.

PS: nie zamieszczaj takich pytań na forum mhdd - tam jest duużo wyższy poziom (a przynajmniej kiedyś był :/ ) i musisz siedzieć w naprawie hdd by ktoś dał ci jakąś konkretną podpowiedź jak to naprawić (takie pytania "czemu nie działa" zwykle nie mają odpowiedzi a sugerują że nie przeczytałeś dokumentacji mhdd).
  • #8 1026854
    Crahen
    Poziom 11  
    ROODZEEK zapewniam cię, że przeczytałem całą dokumentację z dyskietki MHDD tą w wersji angielskiej, ale tam niestety nie wszystkie kontrolki zostały opisane dlatego przy okazji zapytałem tutaj na forum co one oznaczają bo wiem, że macie dużo większe doświadczenie w sprawach HDD.
    Ale mimo wszystko dzięki za odpowiedź.
    A powiedz mi, słuchałeś to nagranie z pracą mojego dysku :?:

Aha i dodam jeszcze ze jak wklepuje w MHDD komende resetowania dysku RST to zapala mi sie kontrolka T0NF czyli ze dysk nie moze sie zrekalibrowac.
  • #9 1027560
    roodzeek
    Poziom 23  
    Po odgłosach z tej mp3 to strzelałbym na uszkodzenie kanału R/W - głowica, przedwzmacniacz lub sterownika na PCB. Potwierdzało by że hdd wystawia T0NF - nie może nawet odczytać SA. Miałem te same odgłosy na Quantumie FB1080A w którym widać było uszkodzenie sterownika głowic.

Raczej masz małe szanse na naprawę.

PS: sorry - w docach do MHDD29 były kontrolki opisane - może w nowszych ver. wywalili :/
  • #10 1029326
    Crahen
    Poziom 11  
    Jak myślisz Roodzeek czy zmiana elektroniki mogła by mu pomóc :?:
    A co do MHDD to jak mówie, wersja 3.8 ma opis kontrolek ale nie wszystkich w swojej dokumentacji.

Dzięki za zainteresowanie tematem :)
  • #11 1029674
    roodzeek
    Poziom 23  
    Raczej nie - ale możesz poszukać i spróbować.
    Jako że to jest Quaxtor :D (Quantum wyprodukowany przez Maxtora) to nie powinno być specjalnie problemu z przełożeniem elektroniki. Powinno wystarczyć by była z tego samego modelu ale jak zwykle polecam znalezienie takiej co ma ten sam FW i najlepiej by drugi hdd był z tej samej serii - jak najbardziej zbiżone wszystkie oznaczenia.
  • #12 1030227
    Crahen
    Poziom 11  
    Ok poszukam, z tym, że nie wiem jaki jest F/W tego dysku, ponieważ nie ma takiej informacji na żadnej naklejce na dysku. Przypuszczam, że ten numer był na tej samej naklejce co S/N ale ta akurat została usunięta zanim dostałem dysk, a programowo nie jestem w stanie tego stwierdzić.

A właśnie, tak a propo czy numer GTLA to jest numer elektroniki :?:

Jedyne numery jakie posiadam tego dysku to:

Nazwa modelu, GTLA, P/N, P/N 1, CT, Rev, P/N 3 i FRU więc nie wiem.

I jeszcze tak przy okazji zapytam, bo mam zamiar kupić nowy HDD ATA o pojemności 200GB, jaką firmę byście mi polecili :?:
    Ja zastanawiam się nad Seagate'm, ponieważ mam już jeden (40GB 7200rpm) od dwóch lat i nie miałem z nim do tej pory żadnych kłopotów.
    Czytałem już posty nt. który i jaki dysk jest lepszy, ale te posty są sprzed roku, a nawet do dwóch lat, chyba nie trafiłem na żaden świeży, a możliwe że od tamtego czasu coś się w tej kwestii zmieniło.

Czekam na sugestie i propozycje :)
  • #13 1030765
    roodzeek
    Poziom 23  
    Ja bym sie szczególnie sugerował tymi (wziąłem je z jakiejś aukcji allegro 40GB):

Maxtor GTLA: LE040A011-01-B
    Maxtor P/N: MX4K040H2
    P/N: 237400-001
    Rev: A00

Twoje będą pewno inne ale wiesz chyba o co mi chodzi.

Pozatym zobacz co jest napisane na samej elektronice - jak masz tą plastikową osłonę to ją zdejmij (może zobaczysz od razu jakieś uszkodzenie) - tam też gdzieś powinien być numer identyfikacyjny elektroniki - to jest wg mnie podstawa.

PS: jak możesz to seskanuj górę i dół (najlepiej już bez tego plastiku) i zamieść tak jak mp3

Co do wyboru nowego hdd: http://storagereview.com/
    WD Raid Edition wydają się obiecujące: http://wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=90
  • #14 1032328
    Crahen
    Poziom 11  
    Niestety nie miałem innej możliwości zrobienia zdjęć jak tylko kamerą internetową, więc zdjęcia są kiepskiej jakości. Może niedługo skołuje cyfraka to zrobie lepsze foty, a teraz fotki w paczce znajdują się tu:

http://members.lycos.co.uk/nxclan/sounds/dysk.rar

Aby pobrać [analogicznie do MP3] prawym myszy i "Zapisz element docelowy jako..."

Pozdro
  • #15 1032489
    roodzeek
    Poziom 23  
    Przyglądnij się szczególnie okolicy układu Agere (najpewniej on się zajmuje kontrolą główic) czy nie ma gdzieś śladów przegrzania lub czy jakiś element nie odpadł, spróbuj odkręcić elektronikę i przeczyścić styki jakie idą do wnętrza i przykręcić ją ponownie. Jak dalej nic - pozostaje szukanie innej sprawnej elektroniki - jak i to nie pomoże tzn że padł przedwzmacniacz lub głowice a tego już nie naprawisz.
  • #16 1033892
    Crahen
    Poziom 11  
    Odkręciłem elektronike, dokłądnie wszystko przejżałem i nic dziwnego nie zauważyłem.
    Dodatkowo przeczyściłem styki i dalej nic.
    Teraz na allegro poszukuje podobnego dysku z serii D540X i może kupie jakiś uszkodzony tanio ale za to z dobrą elektroniką, tzn taki, żeby BIOS go widział.
    A powiedz mi Roodzeek czy jak np. dysk jest widziany w BIOS'ie to znaczy, że elektronika jest OK czy to nie jest zasada :?:
  • #17 1034167
    roodzeek
    Poziom 23  
    W większości przypadków jak hdd zgłasza się w BIOSie to elektronika i SA są OK ale nie jest to regułą: może sie zgłosić np tylko elektronika jak padnie SA (większość Maxtorów - Romulus, Athena itp) lub podepniesz ją samą (bez mechaniki - ale uważaj nie zawsze tak można). Może mimo sprawnej elektroniki nie zgłosić się wogóle jak padło SA (Fujitsu), może się zgłosić niby poprawnie ale nie można nic zrobić (każda próba odczytu kończy się ABRT), może się wykryć (w sumie tylko elektronika) ale skończy na "Fail" jak padnie kontroler silnika i nie może zakręcić (takie miałem na SCSI przypadki)...

Jak widzisz można wyliczać jeszcze ale w przypadku Quantuma (bo jak już pisałem to jest Quantum nie Maxtor - zobacz główny chipset :D ) jak się wykrywa poprawnie (szczególnie ważne by podał swą konfigurację w biosie) to na 99% elektronika OK.

Najlepiej szukaj hdd z badami - tam elektronika na pewno zczytuje SA tylko powierzchnia danych jest "dziurawa" czyli raczej się nada jako dawca elektroniki. Klupaczy czy "zimnych" nie polecam (choć mogą mieć sprawne elektroniki a uwalony preamp - też by się nadały ale możesz niepotrzebnie kupić z uszk. elektroniką).

Życzę pomyślnego naprawienia hdd - daj znać o wynikach.
  • #18 1034950
    Crahen
    Poziom 11  
    Podłączyłem do kompa samą elektronikę i nadal nic BIOS nie widzi, dodam jeszcze, że w BIOSie mam ustawienione AUTO wykrywanie dysków i innych napędów. Próbowałem na trzech różnych komputerach (2 odpaliły się normalnie tyle, że nie widział elektroniki, a trzeci komp wogóle się nie uruchomił po podłączeniu samej elektroniki, tylko był czarny ekran i nie wydawał z siebie żadnych odgłosów - nawet POST się nie zgłosił)

Więc jakie teraz sugestie :?:
    Walnięta elektronika :?:

Po podłączeniu elektroniki do dysku mam ten sam efekt co poprzednio.
    Aha i jeszcze jedno - w okolicach AGERE wszystko wydaje się być w porządku, sprawdzałem dokładnie pod lupą, reszta płytki również.

PS. Co sądzisz o tym: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36500550
  • #19 1035061
    roodzeek
    Poziom 23  
    YYY... Chyba się źle wyraziłem - nie pisałem że masz podpiąć samą elektronikę - ale już trudno. Jeżeli dalej po poskładaniu hdd się tak samo zachowuje to przynajmniej nie zaszkodziło...

Co do tej aukcji - ten hdd nie wykrywa się (objawy mi pasują na uszkodzenie SA ale nie daje na tą diagnozę gwarancji) - nie masz pewności że elektronika jest ok - ja nie polecam ale jak nie chcesz przepłacać (te z badami chodza po większych cenach) to spróbuj - może będzie ok. Możesz też próbować na giełdach elektronicznych (te giełdy są w różnych miejscach Polski - poszukaj czy w Twojej okolicy nie ma jakiejś) - tam jest tylko problem ze sprawdzeniem, ale ceny bywają niższe.

Z resztą u Ciebie problem może być dalej nawet przy 100% sprawnej PCB jeśli padły głowice/preamp.
  • #20 1039876
    Crahen
    Poziom 11  
    Roodzeek, a powiedz mi co sądzisz o tym:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36527497 :?:

Jest jeszta ta aukcja:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36373872

gadałem z typem i mówi, że niektóre się wykrywają w BIOSie, więc może warto by było tanio to kupić :?: Chociażby dla samej elektroniki, choć już sam nie wiem, bo jak sam mówiłeś nie zawsze jest to zasadą, że jak dysk się wykrywa to elektronika jest sprawna...

Czekam na Twoje doradztwo w tej sprawie :)
  • #21 1040703
    roodzeek
    Poziom 23  
    Już mówiłem (tzn pisałem) - taki co się wykrywa poprawnie w biosie ale ma bady. Klupacze _nie_.

Z tej pierwszej aukcji to by był ok (dla pewności spr numery ale w Quantumach to nie było krytyczne) gdyby nie ta cena :/

Z tej drugiej jak u gościa załatwisz by znalazł ci takiego co sie wykrywa (najlepiej bez komunikatów w stylu "Hdd fail") to też może być.

Ale nawet mając sprawną elektronikę musisz sobie zdawać sprawę że uszkodzenie może być wewnątrz "skorupy" a tego nie naprawisz. Nie wiem czy warto przepłacać - wybór jest Twój i ja go za Ciebie nie podejmę.
  • #22 1042372
    Crahen
    Poziom 11  
    No wiem wiem, zdaję sobie z tego sprawę.
    Myślę, że chyba postaram się o ten dysk z pierwszej aukcji, bo skoro jest sprawny, to będę jego używał (bo to też 60GB :) ) a przy okazji z ciekawosci przełoże do tego elektronike i jeżeli okaże sie, że to wina elektroniki w tym, to będę wiedział czego szukać i w tym wypadku możliwe, że będę miał dwie sprawne sześćdziesiątki :)

Ale znając swojego pecha, to tak nie będzie :| Ale bywa...

Więc jak coś to ten na allegro z opisem uszkodzony i naaaaraaa :P

Dzięki za pomoc, odezwe się niebawem jak mi się uda kupić ten dobry :)

PS. A zapytam z ciekawości - długo "siedzisz" w dyskach twardych :?:
    Czym się jeszcze zajmujesz w sprawach komputerowych :?:
  • #23 1047097
    Crahen
    Poziom 11  
    Cześć Roodzeek, a co myślisz o tym:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=36710338

Tam na tej aukcji jest link do poprzedniej aukcji z tym dyskiem związanej.
    Czy jak nie da się zrobić formata dysku przez brak spójności to czy można jakoś to naprawić programowo czy nie bardzo :?:
  • #24 1047126
    roodzeek
    Poziom 23  
    Hmm... a co ma ten Seagate to tego tematu :?:
    A o metodach napraw hdd z badami było już tu nieraz -> [Szukaj]
    Można spróbować WDCLEAR, program diagnostyczny producenta, lub mhdd - najbardziej polecam ten ostatni.
  • #25 1096695
    Crahen
    Poziom 11  
    Witam.

Mam jeszcze jedno, ostatnie już pytanko, a mianowicie kupiłem uszkodzony dysk Maxtor 40GB z tej samej serii co opisana powyżej 60-tka i sprawa ma się tak. Podłączyłem do kompa tą 40-tke i objawy miałem identyczne jak przy 60-tce czyli stukanie głowicy, a że kupiłem 40-tke w celu pobrania od niej organów do 60-tki to zamieniłem elektroniki i tak, 60-tka ma dalej te same objawy co miała, podkreślam że wrzuciłem do niej elektronike od 40-tki, natomiast 40-tka z elektroniką od 60-tki uruchomiła się już normalnie, bez żadnych problemów. Dysk został poprawnie rozpoznany, mimo innej elektroniki, a zgłoszenie w BIOSie dysku było zgodne z nadrukiem na tym że dysku.
    A pytanie moje jest takie, bo nurtuje mnie pewna sprawa. Jak dysk pracuje to dioda na elektronice dysku się świeci na zielono (to normalne), dioda monitorująca dysk (czerwona w obudowie) też się świeci jak dysk pracuje, ale z kolei jak dysk nie odczytuje nic w danym momencie dioda na dysku (zielona) nie świeci się, za to dioda w obudowie świeci się na czerwono, ale już ciemniejszym, słabszym światłem.
    Czy może być to spowodowane nieodpowiednią elektroniką :?:
    I jeszcze jedno pytanko, co może być przyczyną tego, że elektronika od 40-tki nie działa z 40-tką ani 60-tką, a elektronika od 60-tki nie działa z 60-tką a z 40-tką działa :?:
    Aha dodam jeszcze, że zrobiłem niski format, dysk nie ma żadnych badów, pracuje idealnie.

Proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #26 1096895
    roodzeek
    Poziom 23  
    Jeśli dobrze zrozumiełam to było tak:
    40 na swojej elektronice klupie
    60 na swojej elektronice klupie
    60 na elektronice z 40 klupie
    40 na elektronice z 60 działa

Czyli wniosek chyba oczywisty - w 60tce masz uszkodzone albo głowice albo przedwzmacniacz (nie działa na żadnej elektronice) i tego nie naprawisz, a w 40tce uszkodzoną elektronikę (bo hdd działa na elektronice z 60tki).

Gratuluję sprawnego hdd 40gb - lepiej na początku mu się bacznie przyglądaj i przysłuchuj czy nie zaczyna się dziwnie zachowywać.

A dioda na obudowie jest sterowana przez płytę główną i nie przejmowałbym się tym za bardzo.
  • #27 1097738
    Crahen
    Poziom 11  
    OK.

Dzięki Roodzeek za wszystkie porady i za cierpliwość do mnie.
    Swój chłop jesteś.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Maxtor D540X-4K 60GB wykazuje objawy uszkodzenia mechanicznego i elektronicznego: słychać ocieranie głowic o talerze, a dysk nie jest wykrywany w BIOS ani systemie operacyjnym. Próby diagnostyki programami PowerMax, MaxBlast 3 oraz MHDD nie przyniosły efektu, dysk zgłasza błędy takie jak T0NF (track 0 not found) i ABRT (aborted command), co wskazuje na problemy z kalibracją i odczytem Service Area (SA). Analiza dźwięku potwierdza uszkodzenie kanału R/W, głowic lub przedwzmacniacza. Wymiana elektroniki na inną z tej samej serii (np. z dysku Maxtor 40GB D540X) nie naprawiła problemu 60GB, natomiast 40GB z elektroniką 60GB działa poprawnie, co potwierdza uszkodzenie mechaniki lub przedwzmacniacza w 60GB. Zalecane jest poszukiwanie dysku dawcy z tą samą wersją firmware i serią, aby wymienić elektronikę, jednak nawet sprawna elektronika nie gwarantuje naprawy, jeśli uszkodzona jest mechanika. Wskazano także na konieczność dokładnego sprawdzenia układu Agere odpowiedzialnego za kontrolę głowic. Dyskusja zawiera szczegółowe wyjaśnienie znaczenia kontrolek diagnostycznych MHDD oraz sugestie dotyczące wyboru nowego dysku ATA o pojemności około 200GB, z rekomendacją marek Seagate i Western Digital.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA