logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Golf IV 1,9TDI 1999 - utrata mocy, biały dym, wyciek płynu chłodniczego

pawliszon1981 21 Wrz 2011 10:51 19070 14
REKLAMA
  • #1 9948578
    pawliszon1981
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    Witam. Zakupiłem autko VW Golf IV 1,9TDI 116KM z 1999r. Auto kupione w Niemczech, przebieg 261000km (oryginalny). Wszystko było super, silnik ładnie pracował, ładnie ciągnął ale po przejechaniu 300km przy prędkości około 160-170km/h w pewnym momencie stracił moc, odruchowo spojrzałem na zegary, temperatura 120 stopni, od razu noga z gazu i spadła do 90 stopni. Jechałem do pierwszego parkingu na autostradzie i zauważyłem, że było słychać jakby jakiś delikatny gwizd, czy szum z okolic silnika. Przy zjeżdżaniu na parking włączył mi się alarm o niskim stanie płynu w układzie chłodzenia. Płyn uzupełniłem (około 1l). Od razu pomyślałem o uszczelce, sprawdziłem olej ale stan był. Silnik jednak dalej był bez mocy i zaczął kopcić na biało. Do Polski zostało około 30km więc postanowiłem pomalutku dojechać. Na pierwszej stacji benzynowej w Polsce zjechałem bo znowu alarm o niskim stanie płynu. Uzupełniłem i sprawdziłem olej, tym razem ubyło już około 0,7l. Auto wróciło na lawecie do domu.
    To, że uszczelka to wiem na 100% ale czy mogła paść turbina? Dodam,że na tylnej klapie miałem kropelki oleju, samochód puszczał tylko biały dym (a raczej parę z pobieranego płynu) i to w różnych momentach, nieraz po zdjęciu nogi z gazu, nieraz przy wciskaniu gazu. Czy przy uszkodzonej uszczelce może wywalać olej przez układ wydechowy?
    Do mechanika jestem umówiony na pojutrze. Auto nie ma żadnych innych objawów, obroty równo stoją, silnik pracuje ładnie, tylko ten dymek biały z rury i kompletny brak mocy. Aha, pokazała się odrobinka, ale to naprawdę odrobinka oleju w zbiorniczku wyrównawczym.
    Proszę o jakieś sugestie co jeszcze może być oprócz uszczelki, mam nadzieję, że to jednak nie turbina ;)

Dodano po 3 [godziny] 9 [minuty]:

Dodam jeszcze, że po podpięciu pod komputer pokazało błąd 17958 Ciśnienie doładowania - różnica doładowania, nie osiągnięta wartość kontrolna.
  • REKLAMA
  • #2 9949056
    maidan
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Klasyczne przegrzanie silnika, uszczelka pod głowicą bankowo, w najlepszym wypadku wymiana pierścieni, w gorszym remont główny silnika w najgorszym pęknięta głowica, kadłub.
    Warto się zastanowić i przeliczyć czy naprawiać silnik czy kupić używany.
    Warto poszukać również przyczyny niesprawności ukł. chłodzenia.
    Uszkodzenie turbiny szukałbym na samym końcu.
    pozdrawiam
  • #3 9949111
    pawliszon1981
    Poziom 16  
    Nie zaświeciła się jeszcze kontrolka ostrzegająca o zbyt wysokiej temperaturze płynu chłodzącego. Zaznaczam, że silnik pracuje nadal równiutko, obroty nie skaczą, po prostu brak mocy i objawy jakie pisałem wcześniej.
  • #4 9949227
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    12 letnie świeżo kupione i nie sprawdzone auto i prędkość 170 km/h, ułańska fantazja.
  • #5 9949468
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4420
    trans-serwis napisał:
    i nie sprawdzone auto

Sprawdzał właśnie...
    Byłbym dobrej myśli, silnik pewnie nie został przegrzany, wywaliło ewidentnie uszczelkę. Do zdjęcia IC i do czyszczenia, będzie pewnie zawalony olejem, sądzę, że turbina mogła tego nie przetrzymać. Przy rozbieraniu się okaże co i jak z nią.

Dodano po 59 [sekundy]:

Oczywiście do zrobienia także uszczelniacze zaworów.
  • REKLAMA
  • #6 9949539
    MrCryway
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Na Bank uszczelka, nie ma się nawet co zastanawiać. Turbina przy odrobinie szczęścia może przetrwała ale wszystko okaże się przy oględzinach rozebranych części.
  • #7 9949552
    pawliszon1981
    Poziom 16  
    Sprawdzone na odcinku 300km, no ale jak to bywa na autostradzie każdy powód jest dobry żeby przyspieszyć;) Dzięki Paweł za konkretna odpowiedź, mechanika odwiedzę jednak jutro a nie pojutrze tak jak pisałem. Całkiem możliwe, że IC zapchany bo turbina niby działa ale jakby ją coś "trzymało". Jak mechanik jutro rozbierze to napiszę co było.
  • #8 9953234
    pawliszon1981
    Poziom 16  
    Właśnie wróciłem od mechanika. Głowica zdjęta i ewidentnie uszczelka pod głowicą do wymiany. Czy uszczelniacze zaworów też, to tego nie wiem, mechanik nie zdążył sprawdzić. IC jest czysty, to znaczy w normie tak jak standardowe auto z tego rocznika, filtr powietrza czysty więc turbina nie puściła oleju na IC.
    Mam jeszcze dwa pytanka. Jeżeli do wymiany są uszczelniacze zaworów to w jakim tempie ubywałoby oleju w silniku?
    A drugie pytanie dotyczy turbiny bo mechanik ją wyjął razem z kolektorem żeby obejrzeć i wałek w turbinie na którym osadzone są łopatki ma delikatny luz. Czy powinien taki być czy nie?
    Chodzi mi o to, że w tej chwili nie wiadomo co było przyczyną ubywania oleju. Uszczelniacze zaworów (które i tak wymienię bo to mały koszt), uszczelka pod głowicą czy turbo.
  • #9 9953257
    Pawel wawa
    Wszystkie trzy opcje są możliwe, turbo jak by sadziło olejem, miałbyś go od groma w IC. Więc przypuszczalnie może sadzić w wydech. Uszczelniacze rób na 100%. Problem masz w tym, że góra silnika dostała temperatury, zapewne nie było też studzenia turbiny. Ale tu powinien studzić ją nieco olej. Może ocalała. Ja stawiałbym na uszczelniacze zaworów, jakby pociągnął olej przez uszczelkę, mógłby się silnik rozbiegać, możliwe, że ten ubytek poszedł do układu chłodzącego. Obejrzeć trzeba dokładnie i wyczyścić, póki wszystko masz rozebrane.
  • REKLAMA
  • #10 9953325
    pawliszon1981
    Poziom 16  
    Uszczelniacze będą wymienione, jeszcze zobaczę jak one wyglądają żeby wykluczyć turbo. A czy jest możliwość żeby turbo pakowało olej tylko w wydech? Zaznaczam, że łopatki są suchutkie i czyste. Kolega miał w Mercedesie klasy A awarię turbiny i w ciągu 3-4 minut wypompowała połowę oleju z silnika do IC i na filtr powietrza.
    Mi w sumie oleju zeżarło z 1l. A układ chłodzenia właśnie jakimś sposobem ocalał i jest powiedziałbym dobrze.
  • REKLAMA
  • #11 9953343
    Pawel wawa
    pawliszon1981 napisał:
    Aha, pokazała się odrobinka, ale to naprawdę odrobinka oleju w zbiorniczku wyrównawczym.
    + ubytki płynu= Nie ocalał.
  • #12 9953381
    pawliszon1981
    Poziom 16  
    No masz rację, czyli czyszczenie :D Cały czas mnie męczy ta turbina. Jeżeli by uszczelniacze puściły to by chyba była ubrudzona w oleju. Dobre sprawdzenie turbo to pewnie tam co regenerują, wtedy będzie pewność. Jak już jest wszystko rozebrane i jak i tak bym musiał regenerować turbo to wolę teraz niż potem znowu to rozkręcać.
  • Pomocny post
    #13 9953434
    Pawel wawa
    Zostaw tę turbinę. Pewnie będzie ok, w razie czego wytaszczysz ponownie. Śruby już masz rozruszane :)
  • #14 9956406
    pawliszon1981
    Poziom 16  
    Nowe informacje są takie, że uszczelniacze raczej dobre, ale i tak zostały wymienione profilaktycznie. Turbina poległa, kupiłem już zregenerowaną razem z kolektorem za 700zł. Nowa turbina Garret w sklepie 2800zł !! Auto będzie gotowe na poniedziałek więc napiszę czy wszystko będzie ok.

Dodano po 13 [minuty]:

A jeszcze mam takie pytanko, bo słyszałem, że po wymianie turbiny coś tam trzeba poustawiać, czy to prawda?
  • #15 10038547
    pawliszon1981
    Poziom 16  
    Troszkę z opóźnieniem ale podsumowuję usterkę.
    - założona turbosprężarka po regeneracji,
    - wymieniona uszczelka pod głowicą, pod kolektorem wydechowym, ssącym, pokrywą zaworów,
    - uszczelniacze zaworów,
    - planowanie głowicy (minimalne),
    - wymieniona kupa innych uszczelek, siemeringów, uszczelniaczy itp,
    - wymiana oleju, filtra oleju i płynu chłodniczego.
    Turbo - 700zł, części - 400zł, wymiana - 410zł. Plus oczywiście olej i płyn.
    Dzięki wszystkim za pomoc, temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z VW Golf IV 1,9TDI z 1999 roku, który po przejechaniu 300 km stracił moc, a silnik zaczął wydobywać biały dym oraz alarmować o niskim poziomie płynu chłodniczego. Po wstępnej diagnostyce, forumowicze wskazali na uszczelkę pod głowicą jako główną przyczynę problemów, a także na możliwość uszkodzenia turbiny. Po wizytach u mechanika potwierdzono konieczność wymiany uszczelki pod głowicą oraz uszczelniaczy zaworów. Użytkownik zdecydował się na regenerację turbiny oraz wymianę innych uszczelek i płynów eksploatacyjnych. Całkowity koszt naprawy wyniósł około 1510 zł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA