logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Vw golf IV - Problem z odpalaniem przy zimnym silniku

dioperek123 10 Lip 2019 00:12 639 8
REKLAMA
  • #1 18053123
    dioperek123
    Poziom 5  
    Ocena: 8
    Witam. Jestem tu nowy i nie wiem czy w dobrej kategorii/dziale dodałem zapytanie, z góry sorki jeśli jest coś nie tak.
    Mam problem z golfem 4 1.9tdi 90km(pompa wtryskowa)
    Problem polega na tym że jak chce odpalic samochód po nocy albo długim postoju(4,5h) to potrafi kręcic nawet 3min po czym zaczyna pojawiać się niebieski dym i samochód zapala. Po zapaleniu moge go od razu zgasic, po czym samochód odpali "od strzała".
    Problem mam od roku,
    -wymieniłem rozrzad(został od nowa ustawiany i to 2x dla pewności),
    -wymieniany był przepływomierz ale juz sie tego domagał, inna usterka
    -wymieniłem wszystkie przewody od filtra do pompy i na odwrót ponieważ w przewodach razem z paliwem leciała duża ilość powietrza, zaworek zwrotny wstawiony na przewodzie od filtr do pompy(zasilający o ile tak fachowo sie mówi heh)
    -najpierw uszczelniłem pompe, nic nie dało, więc wymieniłem na 2gą używaną z pewnego samochodu(dawca był walniety w tył). Pompa byla ustawiana przy mnie przez mojego brata ktory mechanikuje i tez juz nie ma pomysłow co moze jeszcze byc
    -filtry oleje wymieniane niecały miesiąc temu
    -świece sprawdzone sa ok(0,9ohma na kazdej)
    - czujnik temp nowy wstawiony
    -smok w baku sam czysciłem i przyznam że był bardzo brudny
    To chyba wszystko co pamietam z napraw/wymian. Dodam że samochód ma moc i dobrze jedzie, a problemy z odpalaniem pojawily się nagle. Nigdy wczesniej nie mialem z tym problemow nawet przy najwiekszych mrozach.
    Prosze o rade bo juz nie mam pojecia co to moze byc a w samochod zainwestowałem duzo kasy i szkoda mi go sprzedawać.
    Z góry dziekuje za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 18053403
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 318
    Stawiam na niedomagania układu paliwowego bo prawdopodobnie się zapowietrza , często winowajcą jest ten zaworek na filtrze paliwa oraz jego oring , jak nie to to do sprawdzenia kąt wtrysku VAG-giem , oraz dawka startowa ,ją da się podnieść vag-giem .
  • REKLAMA
  • #3 18053406
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 316
    dioperek123 napisał:
    wymieniłem rozrzad(został od nowa ustawiany i to 2x dla pewności)

Czy przy tej okazji ustawiałeś kąt wtrysku, wykorzystując jakiś interfejs diagnostyczny? W tym przypadku pobawiłbym się w diagnostykę komputerową i odczyt bloków pomiarowych, na początek sprawdzenie kąta wtrysku. A jak same wtryskiwacze, samochód ma duży przebieg, może nie robią już takiej ładnej "mgiełki" tylko zaczynają lać? Chociaż bez innych objawów bardziej byłby to problem z zapowietrzaniem się ukłądu paliwa.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3042356.html
  • REKLAMA
  • #4 18053936
    dioperek123
    Poziom 5  
    berthold61 napisał:
    Stawiam na niedomagania układu paliwowego bo prawdopodobnie się zapowietrza , często winowajcą jest ten zaworek na filtrze paliwa oraz jego oring , jak nie to to do sprawdzenia kąt wtrysku VAG-giem , oraz dawka startowa ,ją da się podnieść vag-giem .

Wsumie był wymieniany na inny bo tamten był już wysłużony, a sprzedali mi nie ciekawy, wsumie za grosze, bede musial kupic jakiś mocniejszy. Dzieki za podpowiedz bo mogłoby to mieć znaczenie biorąc pod uwage fakt że w poprzednim mechanik "zaklepał' te blaszki obok zaworka bo zawleczka dobrze nie dociskała

Dodano po 4 [minuty]:

...KUBA... napisał:
    dioperek123 napisał:
    wymieniłem rozrzad(został od nowa ustawiany i to 2x dla pewności)

Czy przy tej okazji ustawiałeś kąt wtrysku, wykorzystując jakiś interfejs diagnostyczny? W tym przypadku pobawiłbym się w diagnostykę komputerową i odczyt bloków pomiarowych, na początek sprawdzenie kąta wtrysku. A jak same wtryskiwacze, samochód ma duży przebieg, może nie robią już takiej ładnej "mgiełki" tylko zaczynają lać? Chociaż bez innych objawów bardziej byłby to problem z zapowietrzaniem się ukłądu paliwa.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3042356.html

Autem wczesniej zajmowal sie elektromechanik i sprawdzał zapłon, kąt wtrysku i wszystkie inne bo sam był ciekawy co go może jeszcze boleć. Po wymianie rozrzadu tego nie powtarzałem.
    Co do wtrysków to słyszałem od kilku osób żeby nie brać ich pod uwage bo są praktycznie bezawaryjne.. hmm Da rade jakoś te wtryski sprawdzić vagiem czy trzeba wyjmować?
  • REKLAMA
  • #5 18053975
    Waldemar z Kaszub
    Poziom 29  
    Ocena: 469
    dioperek123 napisał:
    Da rade jakoś te wtryski sprawdzić vagiem czy trzeba wyjmować?

Trzeba wymontować i na stół probierczy....
    Jednak przy znacznie "lejących" wtryskiwaczach już byś o tym wiedział. Bo spora chmurka czarnych spalin by się za autem ciągnęła.
    Stawiam raczej na drobną nieszczelność układu zasilającego.
    Upewnisz się podłączając bańkę z olejem napędowym bezpośrednio do filtra i pozostawiając na noc. Zwróć też uwagę na wężyki od nadmiaru paliwa,- te na górze wtryskiwaczy. Bywa, że tam występuje nieszczelność i objawy są takie jak opisałeś.
  • #6 18053994
    dioperek123
    Poziom 5  
    Waldemar z Kaszub napisał:
    dioperek123 napisał:
    Da rade jakoś te wtryski sprawdzić vagiem czy trzeba wyjmować?

Trzeba wymontować i na stół probierczy....
    Jednak przy znacznie "lejących" wtryskiwaczach już byś o tym wiedział. Bo spora chmurka czarnych spalin by się za autem ciągnęła.
    Stawiam raczej na drobną nieszczelność układu zasilającego.
    Upewnisz się podłączając bańkę z olejem napędowym bezpośrednio do filtra i pozostawiając na noc. Zwróć też uwagę na wężyki od nadmiaru paliwa,- te na górze wtryskiwaczy. Bywa, że tam występuje nieszczelność i objawy są takie jak opisałeś.

Czyli wąż zasilajacy przed filtrem mam wsadzić do bańki z ropą? Co do weżyków od nadmiaru paliwa to chodzi o te metalowe na gorze wtryskiwaczy?
    Przed chwila sprawdzałem i dalej jest powietrze w przewodach... Po odpaleniu 2sekundy lecą pecherzyki i jest dobrze. Czyściłem miesiąc temu smoka w baku, możliwe że przez niedokrecenie do konca nakretki to sie działo?
  • #7 18054637
    Waldemar z Kaszub
    Poziom 29  
    Ocena: 469
    dioperek123 napisał:
    Co do weżyków od nadmiaru paliwa to chodzi o te metalowe na gorze wtryskiwaczy?

Nie wiem czy się dobrze rozumiemy....... Metalowe na górze to raczej przewody wysokociśnieniowe doprowadzające paliwo z sekcji pompy wtryskowej (rotacyjnej). Przewody od nadmiaru są raczej elastyczne, gumowe. Przewód ten łączy wszystkie 4 wtryskiwacze zbierając od nich nadmiar paliwa. Każdy wtryskiwacz ma odpowiedni króciec do którego te przewody są dopięte.....
  • #8 18056733
    dioperek123
    Poziom 5  
    a wiec przewody od nadmiaru sa nowe
  • #9 18644938
    dioperek123
    Poziom 5  
    Listwa od świec była połamana. Przy końcach fajki w miejscu połączenia z trzpieniem świec.
    Do tego cofniety był pin we wtyczce od czujnika temp
    Dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z odpalaniem VW Golfa IV 1.9 TDI 90KM po dłuższym postoju, gdzie silnik kręci przez długi czas, a następnie pojawia się niebieski dym. W ciągu roku wymieniono rozrząd, przepływomierz, przewody paliwowe oraz pompę wtryskową. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z nieszczelności w układzie paliwowym, zapowietrzania się systemu, a także konieczności sprawdzenia kąta wtrysku i stanu wtryskiwaczy. Wskazano na możliwość sprawdzenia wtryskiwaczy na stole probierczym oraz na konieczność podłączenia paliwa bezpośrednio do filtra, aby zdiagnozować problem. Ostatecznie, użytkownik odkrył uszkodzenie listwy świec oraz problem z czujnikiem temperatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA