Witam, otóż mam następujący problem. Mianowicie występują dwie objawy utraty mocy. Pierwsza znaczna: Autko do 3 tys obrotów zachowuje się prawidłowo. Po uzyskaniu około 3 tys. auto znacznie traci moc, wciskając pedał gazu do końca auto wogóle nie przyspiesza, czuje jakbym wciskał go w powietrze. Na każdym biegu jest tak samo. Natomiast przy bardzo delikatnym naciskaniu gazu, auto powolutku przyspiesza, jednak potrzeba byłoby z 10 km prostej, żeby się porządnie rozpędzić. Po zgaszeniu silnika i ponownym rozruchu auto jakiś czas działa jak należy. I w tym momencie druga objawa (delikatny spadek mocy): ciężko określić jak długo będzie chodzić prawidłowo, ponieważ raz jest to przejechany kilometr, drugi raz może to być 20 kilometrów jednak nie zawsze bez problemów i tu opis zachowania się pojazdu, gdy przez jakiś czas działa "prawidłowo". Na 1 biegu jest ok,na 2 jest ok, a na 3 po przekroczeniu 3 tys. obrotów można wyczuć tym razem delikatne osłabnięcie mocy . Czasem jadę kilka kilometrów i wszystko jest ok, nagle po zwolnieniu i redukcji do 2 biegu ciągnie bardzo dobrze do 3 tys. potem jakby delikatnie mocy mu ubyło i na dalszych biegach tak samo do 3 tys. ok, potem słabo, ale jednak moc spada. Czasami się zdarza, że jest wszystko w porządku i nic się dzieje, i nagle jak w pierwszej objawie zaczyna się znaczny spadek mocy na każdym biegu pow 3 tys. obrotów. Wtedy muszę zgasić i ponownie uruchomić silnik. Wymieniłem zawór EGR na nowy, ponieważ wcześniej już raz się zanieczyścił, ale wtedy nie miał mocy do 2 tys obrotów, zawór ciśnienia na nowy, ponieważ mechanik podejrzewał ten zawór oraz musiałem już wymienić filtr paliwa, powietrza, kabinowy, olej, olejowy, rozrząd. Ponadto samochód nie działał prawidłowo i czyszczona była pompka w baku oraz wlewany specjalny płyn, który miał oczyścić układ paliwowy. Przebieg 95 tys. Przed wymianą części miałem objawy typu pierwszego czyli znaczny spadek mocy i czasami samochód gasł oraz wyskakiwały błędy. Teraz nie gaśnie, żaden błąd nie wyskakuje i występują objawy typu pierwszego (znaczny spadek mocy) i typu drugiego (delikatny spadek mocy).Proszę o Wasze opinie, porady, aby uniknąć dodatkowych kosztów.