logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gadu-Gadu: Jak wysyłać pliki bez publicznego IP? Proxy na serwerze?

pcxelja 30 Lis 2004 14:11 12048 14
REKLAMA
  • #1 1024729
    pcxelja
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Korzystając z Gadu-Gadu i nie mając publicznego IP nie ma możliwości wysyłania plików do urzytkowników.

Czy rowiązaniem tego problemu byłoby stworzenia na serwerze serwera proxy?

Jakie jeszcze można zastosować inne rozwiązanie?

Wielkie dzięki za pomoc ;-)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1024800
    pcxelja
    Poziom 12  
    Funkcję połączenia bezpośrednie mam włączone. No i mam winXP.
    Do komputera obok mogę wysłać plik ale do komputera który np ma stałe łącze porzez neostardę to nie mogę wysłać.
    Osobiście korzystam z łącza oferowanego przez kablówkę.
  • #4 1024965
    wotrix87
    Poziom 11  
    dasie wysylac osoba ktore maja XP !! a masz wylaczonego firewala
  • #5 1024998
    WidgetSW
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Ja mam neta też z kablówki (jestem za ich firewall'em) i nie mogę wysyłać z GG plików graficznych większych niż ok.10KB.
    Sprawdziłem już wszystkie możliwości w opcjach, zainstalowałem inne GG, Power GG i nic. Aktualnie sobie odpuściłem.

Powodzenia.
    Jak coś czasem wymyślicie, to dajcie znać.
  • REKLAMA
  • #6 1025211
    shivo
    Poziom 20  
    WidgetSW napisał:
    Ja mam neta też z kablówki (jestem za ich firewall'em) i nie mogę wysyłać z GG plików graficznych większych niż ok.10KB.

A sprawdzales czy ten do ktorego wysylasz moze odbierac pliki graficzne wieksze niz 10kb?, albo czy Ty masz ustawione w opcjach gg odbieranie plikow graficznch na max(czyli 255kb)

Ogolnie rzecz biorac, po mojemu Xp nie ma nic do tego, jesli jestes za firewallem, to w power gg/inwigilator Ci o tym pisze(tzn jesli jestes z kims p2p to powinno sie dac przeslac plik, a jesli jestes za NAT'em, to nie bardzo sie da, bo firewall nie przepuszcza)

mozesz probowac forward jakiegos portu,(ale musisz wtedy z adminem gadac..:) ) wtedy ustawiasz to sobie w opcjach gg/polaczenia/polaczenia bezposrednie i tam wpisujesz zewnetrzny IP i port...
    mam nadzieje ze chodz troche pomoglem.. ;) a jak nie, to przynajmniej sie staralem:P

Milego dnia ;)
  • #7 1025252
    djvu
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    TAK - Potwierdzam to, co napisał mój poprzednik:

=>> Odbieranie plików graficznych musi być odpowiednio skonfigurowane u ich odbiorcy (ochrona przed Spamem i śmieciami przesyłanymi przez dowcipnisiów ...!

=>>Odbiorca musi mieć :
    1. Ciebie na liście kontaktów !
    2. ustawioną odpowiednią wielkość odbieranych plików (gg: pozwala na przesyłanie grafiki do 255kb !)
    3. podane w ustawieniach, że zezwala na otrzymywanie grafiki od osób z i spoza listy kontaktów !!!

... i to by było chyba tylew tym temacie ...
    Jeżeli nadal będziesz miał problemy =>> NAPISZ !

Pozdrawiam !
    "djvu"
  • #8 1025418
    WidgetSW
    Poziom 18  
    1. I ja i odbiorca mamy ustawione 255kB
    2. Ma mnie na liście
    3. Tak na marginesie to mam WinME
    4. djvu napisał:
    "podane w ustawieniach, że zezwala na otrzymywanie grafiki od osób z i spoza listy kontaktów !!! "
    Nie mam tej opcji w GG (PowerGG nie mam zainstalowane).
    5. do nikogo nie mogę wysyłać obrazków większych niż 10kB, ale oni do mnie mogą.

I co wy na to !!!!!!!!
  • #10 1025504
    helll
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    a ja uzywam skyy i nie nazekam przesylam nawet 10mb

pozdrawiam
  • #11 1025668
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6428
    Przynajmniej jedna odoba musi mieć publiczne IP i odblokowany na firewallu port, którego używa GG do połączeń p2p, najwyraźniej ta osoba z neostradą albo ją dzieli i też jest za NATem albo ma firewalla i na nim zablokowany port, którego potrzebuje GG.
  • REKLAMA
  • #12 1025717
    pcxelja
    Poziom 12  
    Numery portów muszą być jednakowe u dwóch użytkowników?
  • #13 1026347
    tzok
    Nie, osoba za NATem (a właściwie PATem) będzie miała losowy port na zewnątrz (to wynika z zasady działania PAT) lokalnie będzie miała inny.
    Tylko jedna strona musi otworzyć port i musi to być osoba dysponująca publicznym IP.
  • #14 1026465
    WidgetSW
    Poziom 18  
    No dobra, tylko dlaczego do mnie dochodzą grafiki większe niż 10KB, a ja już spowrotem ich odesłać nie moge?
    I powiedzcie mi, czy jeśli mam neta z kablówki, to mam stałe czy zmienne IP?

P.S. Programy Kazaa i eMule też u mnie nie działają, natomiast DC++ działa (prawdopodobnie dlatego, że ma opcję "passive" - na "active" nie działa). Dedukuję z tego, że mam zablokowane porty na serwerze w kablówce. Jak to zmienić?
    --sorki, że zjechałem z tematu--
  • #15 1026482
    tzok
    Stałe ale lokalne, czyli nie możesz np. postawić serwera, nie możesz też zainicjowac połączenia p2p.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z wysyłaniem plików w komunikatorze Gadu-Gadu bez publicznego IP wynika z ograniczeń sieciowych, takich jak NAT/PAT oraz zapory sieciowe (firewalle). Aby przesłać plik, przynajmniej jedna ze stron musi mieć publiczne IP i odblokowany port używany przez GG do połączeń P2P. Użytkownicy za NAT-em mają losowo przydzielane porty zewnętrzne, co utrudnia inicjację połączenia. Konfiguracja opcji GG, takich jak "połączenia bezpośrednie" oraz ustawienia odbierania plików graficznych (maksymalny rozmiar do 255 kB, zezwolenie na odbiór od kontaktów i spoza listy) jest kluczowa. Problemy z wysyłaniem większych plików mogą wynikać z blokad na firewallu dostawcy internetu (np. kablówka) lub braku przekierowania portów. Propozycja stworzenia serwera proxy na serwerze nie jest standardowym rozwiązaniem, gdyż wymaga publicznego IP i odpowiedniej konfiguracji portów. Alternatywnie można próbować przekierowania portów (forwarding) na routerze, co wymaga współpracy z administratorem sieci. Inne komunikatory, takie jak Skyy, oferują lepszą obsługę przesyłania dużych plików, a programy P2P działają tylko przy odpowiedniej konfiguracji sieci (np. DC++ w trybie pasywnym). Użytkownicy kablówki często mają stałe, ale lokalne IP, co uniemożliwia uruchomienie serwera i inicjację połączeń P2P.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA