logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować 4 rutery do wspólnej sieci na 120m? Netgear i TP-Linki

Bermax 25 Wrz 2011 17:58 4783 48
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak skonfigurować kilka routerów, żeby na odcinku 120 m działała jedna wspólna sieć lokalna z dostępem do komputerów po obu stronach?

Nie zrobisz jednej wspólnej sieci, jeśli TP-Link WR543G działa w trybie AP ClientRouter, bo ten tryb robi NAT i rozdziela ruch na osobne sieci; jedyny NAT ma być na głównym routerze Netgear, a reszta urządzeń ma pracować jako AP/bridge bez DHCP [#9986183][#9985232] Ustaw DHCP tylko na Netgearze (np. 192.168.0.1/24), a na pozostałych urządzeniach wyłącz DHCP i połącz je portami LAN zamiast WAN [#9962944][#9985232] Dla WR543G najlepiej przełączyć tryb na APRouter i użyć opcji Enable Bridges: w obu urządzeniach ustaw ten sam kanał, tę samą nazwę SSID i szyfrowanie WEP, a w polu bridge wpisz MAC przeciwległego urządzenia [#9986304] Jeśli to nie zadziała albo chcesz prostsze rozwiązanie, wymień swój router na dachu na typowy access point, np. WA-500g, bo WR543G nie działa jak klasyczny AP client [#9963030][#9986287][#9986308] Anten nie trzeba ruszać, ale urządzenia radiowe powinny stać jak najbliżej anten, żeby kabel antenowy był jak najkrótszy [#9963461]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 9962841
    Bermax
    Poziom 9  
    Witam wszystkich.
    Razem z sąsiadem założyliśmy sieć między swoimi domami (około 120 metrów) tak abym mógł korzystać z internetu i nie był skazany na internet mobilny.
    Jak widać wszystko ładnie działa, jednak przy tym wszystkim chcielibyśmy mieć również dostęp jak w zwykłej sieci do swoich komputerów i tu zaczynają się schody. U sąsiada w domu stoi ruter Netgear (1) do którego połączony jest kabel od internetu. Następnie od tego rutera idzie kabel do rutera TP-Link (2) na dachu połączonego z anteną kierunkową. Wysyła sygnał w moją stronę do TP-Linka również połączonego z anteną kierunkową (3) a ten kablem przesyła do TP-Linka (4) który rozsyła po moim domu. Wszystko ładnie pięknie gdyby nie to, że są to aż 4 rutery....

Teraz chyba najważniejsze:
    Netgear AP ruter 192.168.0.1
    TP-Link (1) AP ruter 192.168.2.1
    TP-Link (2) AP Client Ruter 192.168.3.1
    TP-Link (4) AP ruter 192.168.4.1

Wszystkie rutery mają włączone DHCP i u mnie w domu jest internet jednak nie mamy wspólnej sieci.
    Proszę o pomoc, jak to dobrze ustawić i skonfigurować.
  • REKLAMA
  • #2 9962909
    key
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Bermax napisał:

(...)jednak nie mamy wspólnej sieci(...)

Cześć,
    Mało parametrów podałeś, ale podejrzewam standardowe maskowanie 255.255.255.0. Raczej nie macie wspólnej podsieci, spójrz na adresy urządzeń ;-)
  • #3 9962923
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Jeśli urządzeniem klienckim u Ciebie jest WR543G to będzie ciężko z umieszczeniem wszystkiego w jednej podsieci.
    Dostęp do komputerów sąsiada masz, on nie ma dostępu do Twoich.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 9962944
    codiql
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Bo widzisz problem w tym że zastosowałeś routery a trzeba było zastosować 1 router główny u sąsiada podłączony do internetu a dalej stosować AP i Switche. Bo router kolego jest bramą pomiędzy dwoma sieciami. Oczywiście możesz pootwierać porty TCP 139, TCP 445, UDP 137 i UDP 138 (zerżnąłem z firewalla z XP z wyjątku "Udostępnianie plików i drukarek") ale szczerze takiego numeru nie polecam.
    Lepiej brzmi schemat:
    Internet->Router->AP->AP Client->Switch->komputery w twoim domu
    Internet->Router->Komputery w domu sąsiada
    I teraz tak DHCP ma być włączone tylko w 1 routerze u sąsiada reszta ma być powyłączane. Jak już kupiłeś wszędzie routery to zamiast na schemacie AP wepnij kabel zamiast w WAN dl LAN i będziesz miał Zwykły AP bo standardowo LAN i WiFi w routerach to jedna strona sieci. Zamiast AP Client u siebie musisz tak skonfigurować router żeby ustawić go właśnie w ten tryb AP Client. Jeśli nie ma takiej możliwości to wymień to na AP. Reszta jak na schemacie.
    Pozdro
    Załączniki:
    • Jak skonfigurować 4 rutery do wspólnej sieci na 120m? Netgear i TP-Linki net.JPG (13.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 9962993
    key
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Kolega pewnie podłącza swój komputer po WiFi, stąd miał pomysł na czwarty router.
    Codiql - brawo za opis!
  • #6 9963003
    Bermax
    Poziom 9  
    owszem podłączam swój komputer przez WiFi a maska podsieci to tak jak ktoś wyżej napisał 255.255.255.0
  • #7 9963025
    codiql
    Poziom 18  
    fakt adresy masz jak tęcza a mają być w jednej sieci np. 192.168.1.0/24
    A co z moim opisem?
  • Pomocny post
    #8 9963030
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2682
    Bermax napisał:
    TP-Link (2) AP Client Ruter 192.168.3.1

Najprościej będzie wymienić na typowego access point-a (np. WA-500g) a resztę połączyć z ominięciem portów WAN.
  • #9 9963063
    Bermax
    Poziom 9  
    ale jak go wymienie to mam go podłączyć do tej anteny ? no bo to wszystko jest już zamontowane zresztą na dachu...;/ i to wcale nie jest już taka prosta sprawa
  • #10 9963068
    codiql
    Poziom 18  
    anten nie musisz ruszać. po prostu wymień lub konfiguruj sprzęt
  • #11 9963071
    jimasek
    Po prostu je zamienić, adresację musi nadawać główny router czyli w twoim wypadku Netgear.
  • #12 9963083
    Bermax
    Poziom 9  
    czyli w każdym ruterze muszę wyłączyć DHCP (oprócz Netgear) tak? a resztę poustawiać tak jak na schemacie? no bo tam np z tego co rozumiem musiał bym wejść na dach u sąsiada i przepiąć kabel pod lan jeśli się nie mylę ( jeśli tak nie jest xD)
  • #13 9963102
    jimasek
    Zgadza się adresacja DHCP wyłączona we wszystkich urządzeniach oprócz Netgear-a, oczywiście przepięcie RJ-ek do portu LAN-owego.
  • #14 9963113
    Bermax
    Poziom 9  
    a jeżeli zrobił bym tylko coś takiego że dokupił do swojego domu switch do niego podłączył antene a do switcha dopiero ruter? czy jest to działanie pozbawione sensu?
  • REKLAMA
  • #15 9963124
    jimasek
    Bermax napisał:
    switch do niego podłączył antene

Antena do switch? Jak chcesz tego dokonać?
  • #16 9963131
    Bermax
    Poziom 9  
    ok czekam:) po prostu nie chciałbym czegoś pozmieniać a później zonk i trzeba będzie wchodzić na dach i wszystko ściągać bo to naprawdę nie jest proste:)
  • Pomocny post
    #17 9963254
    codiql
    Poziom 18  
    Dobra. Z tym schematem na pewno zrobisz tą sieć.
    Założyłem że i ty i sąsiad macie po 1 komputerze. Założyłem że masz modem sieci kablowej i do niego internet albo masz inny modem z zakończeniem RJ-45. Jeśli router u sąsiada ma minimum 2 anteny to jedną podłączasz do tej na dach a druga zostawiasz i on może połączyć się do tego routera przez WiFi a jeśli nie to potrzebny kabel zwrotny ze switcha do jego komputera i tutaj mały "myk". Możesz puścić sygnał do od modemu do routera i zwrotny do komputera sąsiada na jednym kablu wykorzystując 2 nieużywane pary kabli w kolorach brąz i niebieski odpowiednio przepinając wtyczki bądź stosując rozdzielacze do tego typu które kupisz na allegro. Ale to działa do 50m długości kabla (Sam testowałem i działało przez 4 lata w mojej sieci). Jest to poza standardem ale działa.
    Router u sąsiada oczywiście na dachu. Switch na Twoim dachu jest opcjonalny. Będziesz go potrzebował tylko jeśli chcesz podpiąć więcej niż jeden komputer w twoim domu.
    Chyba już wszystko jasne?

Jak skonfigurować 4 rutery do wspólnej sieci na 120m? Netgear i TP-Linki
  • #18 9963266
    Bermax
    Poziom 9  
    codiql mamy prośbę albo do kogokolwiek... gdyby ktoś moglby dokladnie narysowac co gdzie ma byc wpiete i jaki ma byc adres gdzie to byłbym bardzo wdzięczny

od sąsiada: internet neostrada
    1)netgear musi ja rozeslac po wifi do 3 kompow w 1 domu
    2) u mnie tez po wifi rozsylam neta na 2 kompy tym ruterem który jest na dole
  • #19 9963298
    codiql
    Poziom 18  
    napisz chociaż czy moje założenia są poprawne? Jakie to jest łącze? tlefoniczne? kablówka? sieć osiedlowa? światłowód?

Dodano po 26 [sekundy]:

Ile kompów ma sąsiad i ile planuje mieć ? to samo tyczy się twojego domu?
  • REKLAMA
  • #20 9963306
    Bermax
    Poziom 9  
    Łącze telefoniczne, sąsiad 3 komputery ja aktualnie 2 i raczej tak zostanie
  • #21 9963309
    codiql
    Poziom 18  
    i napisz modele urządzeń
  • #22 9963318
    Bermax
    Poziom 9  
    3xTP-Link Wireless Ruter WR543G i 1xNetgeardgn2200
  • Pomocny post
    #23 9963461
    codiql
    Poziom 18  
    Ze specyfikacji w Internecie wynika ze ten router nie posiada odkrecanych anten więc albo przeróbka routera czyli montaż złacza RP-SMA albo wymiana na taki który ma odkręcane anteny.
    Poza tym:
    Router u sąsiada i AP Client muszą być jak najbliżej anten żeby kabelek antenowy łączący je był jak najkrótszy aby osiągnąć jak najmniejsze straty.
    Dom sąsiada:
    Kabel z linią telefoniczną ciągniesz na dach do routera i wpinasz go w port WAN (RJ-11) routera i ciągniesz oddzielne kable do każdego komputera sąsiada z dachu lub jeden na pięterko i switch lub wyposaż wszystkie/niektóre w karty WiFi.
    Twój dom:
    AP Client podpinasz do anteny zewnętrznej a potem łączysz switch lub jeden z tych routerów jakie masz (TP-Link Wireless Ruter WR543G) do portu LAN i masz u siebie możliwość podłączenia swoich komputerów po kablu albo po WiFi.

konfiguracja:
    Router - IP zewnętrzne (WAN) na AUTO. IP wewnętrzne (LAN oraz WiFi) 192.168.1.1 Maska Podsieci: 255.255.255.0. Załączasz DHCP. To będzie wasz główny router na całą sieć.
    Switchy się nie konfiguruje. Jesli będziesz kupował to kup takie z funkcja autocross to ci zaoszczędzi zmian w okablowaniu (teraz już chyba większość to ma).
    AP Client oczywiście konfigurujesz po kablu z poziomu twojego domu poprzez Interface www Ustaw mu adres ostatni w sieci tj. 192.168.1.254 Maska Podsieci: 255.255.255.0.
    Potem podłącz wszystko jak w schemacie i załącz komputery.
    W komputerach protokół TCP/IP ustaw wszędzie na auto. Router przypisze im adresy i będzie hulało.
    Więcej już nie pomogę bo prościej się nie da.
    Pozdro
  • #24 9963497
    Bermax
    Poziom 9  
    dzięki wielkie spróbujemy
  • #25 9984607
    Bermax
    Poziom 9  
    Ustawiłem wszystko tak jak było napisane i u mnie w domu wciąż nie ma internetu. Wyłączyliśmy te DHCP adresy są ustawione ale wciąż nie działa. Internet jest jak się podłączy (wifi) do rutera na dachu sąsiada dalej już nigdzie nie ma. Co robić? U mnie w domu i u sąsiada na dachu adres wan jest wciąż "obtaining" ale u mnie na dachu przy takich ustawieniach znajduje adres wan. Czy tak powinno być czy tutaj leży nasz problem?
  • #26 9984887
    codiql
    Poziom 18  
    Bermax napisał:
    znajduje adres wan

nie wiem co masz na myśli?
    Jeśli chodzi Ci o to, że możesz połączyć się ze stroną konfiguracyjną www routera to właśnie tak ma być.
    Ogólna porada: Budując sieć sprawdzaj selektywnie każdy jej element jeśli na jej końcu coś nie działa to zaczynaj sprawdzać zawsze od jej źródła po jej koniec. Do tego celu idealny jest netbook albo notebook ale z braku laku może być nawet komórka z WiFi.
    Od teraz jeśli masz jakiś problem pisz dokładnie co robiłeś. W punktach opisz każdy krok aż do napotkania problemu to nam bardzo ułatwi rozwiązanie problemu.

Pozdro

Dodano po 4 [minuty]:

no i napisz co tak naprawdę i z czego zbudowałeś. Jakiś schemacik w Paint by był przejrzysty.
  • #27 9984925
    Bermax
    Poziom 9  
    W netgarze został ustawiony adres 192.168.0.1 natomiast w ruterze na dachu wyłączyliśmy DHCP ustawiliśmy ip 192.168.0.249 i kiedy łączymy się przez wifi (laptop) z tym ruterem mamy normalnie internet ip itp. są po przydzielane. W moim dachu wyłączyliśmy DHCP i ustawiliśmy adres 192.168.0.250 i kiedy nawet podłączy się do niego kablem to nie ma internetu. Czy ma również znaczenie czy kabel tam jest wpięty w wan czy lan bo nie jestem pewny do końca?

Z tym wan-em chodzi mi o coś takiego (screen z dachu) a u mnie w domu oraz u sąsiada na dachu tam nie ma żadnego adresu tylko jest 0.0.0.0 i obtaining

Link
  • #28 9984956
    jimasek
    Pisałem wcześniej z ominięciem portów WAN. Jedyny NAT ma działać w głównym routerze.
  • #29 9985047
    Bermax
    Poziom 9  
    Schemat

Link

1. Netgear dgn2200 internet wpięty pod modem neostrady adres 192.168.0.1 od niego odchodzi kabel do rutera na dachu.
    2. TP-Link Wireless Ruter WR543G tryb AP Ruter połączony z Netgearem kablem (wpięty w port LAN) i z anteną. adres 192.168.0.249 DHCP wyłączone
    3. TP-Link Wireless Ruter WR543G tryb AP Client Ruter połączony z anteną oraz kabel wpięty w port LAN pociągnięty na dół do domu. DHCP wyłączone adres 192.168.0.250
    4. TP-Link Wireless Ruter WR543G tryb AP Ruter do którego dochodzi kabel z dachu wpięty w port LAN. DHCP wyłączone adres 192.168.0.251

3xTP-Link Wireless Ruter WR543G i 1xNetgeardgn2200
  • #30 9985119
    jimasek
    Włącz w tych WAN-ach dynamic IP i save. Jeżeli masz coś na static to możesz mieć problemy z adresacja 192.168.0.x jakią masz ustawione na lan-ie. W takiej konfiguracji musisz działać na 100% oczywiście przy poprawnie wprowadzonym kluczu zabezpieczającym.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik skonfigurował sieć między dwoma domami na odległość 120 metrów, wykorzystując cztery routery: Netgear i TP-Link. Problemy zaczęły się przy próbie uzyskania wspólnej sieci, ponieważ wszystkie routery miały włączone DHCP, co uniemożliwiało komunikację między urządzeniami. Użytkownicy zasugerowali, aby wyłączyć DHCP na wszystkich routerach z wyjątkiem głównego Netgeara oraz skonfigurować pozostałe routery w trybie Access Point (AP) i AP Client. Wskazano również na konieczność podłączenia kabli do portów LAN zamiast WAN, aby umożliwić prawidłowe działanie sieci. Po kilku próbach i zmianach w konfiguracji, użytkownik uzyskał dostęp do internetu w swoim domu, jednak nadal występowały problemy z identyfikacją sieci na niektórych urządzeniach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA