logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka nagrywarka DVD-RW najlepiej odczyta porysowane płyty?

Gawior22 26 Wrz 2011 13:08 1739 4
REKLAMA
  • #1 9965289
    Gawior22
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Witam. Potrzebuję kupić jakąś nagrywarkę DVD-RW, co poradzi sobie z odczytem kiepskiej jakości płytami i rysami.

Mam parę płyt z ważnymi dla mnie danymi ( filmy zgrane z kamery z komunii, z przedszkola, jakieś urodziny itp. ).
    Płyty te są porysowane, ale nie jakoś strasznie. Są to mniejsze i płytsze ryski. Bardziej bym za problem uważał tu samą "jakość" tych płyt ( jakiś XDISC itd.). Obecnie używam tylko płyt firmy TITANIUM i tutaj płyty o wiele bardziej porysowane dają się odczytać na praktycznie każdym sprzęcie. Z tymi płytami nigdy nie miałem problemu.

Obecnie mam DVD-RW od LG ( nie pamiętam modelu ), ale od początku był to słaby napęd, który ciężko dawał sobie rade z czymkolwiek( płyta DL z 1 ryską nie da się skopiować, co nie było najmniejszym problemem na poprzednim napędzie ). Ten LG ma problem z odciskiem palca na płycie. Nieraz ten LG wypala płytę, której nie da się odtworzyć, a proces nagrywania przebiega bez zastrzeżeń.
    Kupiłem to co mieli na sklepie ( obecny LG ), bo mój poprzedni napęd od ASUS-a ( nie pamiętam modelu ) padł niecały miesiąc po gwarancji ( z dnia na dzień przestał czytać płyty ), a potrzebowałem coś wypalić "na wczoraj" do pracy. Ten ASUS dawał sobie znakomicie radę z tymi płytami, jak i innymi w różnym stanie.
    Kupując go wtedy kierowałem się opiniami i testami znalezionymi w sieci.
    Mój LG nie radzi sobie w ogóle z tymi płytami, natomiast w pracy dało się zgrać parę filmów ( Optiarc AD-7200S ).

Także potrzebuję napęd, który odczyta kiepskie płyty i niejedną w gorszym stanie.
    Nie interesuje mnie prędkość nagrywania, czy głośność pracy tego napędu.
    Ma po prostu czytać dobrze płyty, bo do tego mi jest potrzebny i nie być za drogi.

Z góry dziękuję za rady.
  • REKLAMA
  • #2 9965320
    arturjakis
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Niedawno stałem przed podobnym dylematem i jak się rozejrzałem to stanęło na tym że dziś ciężko kupić dobry napęd DVD-RW
    Z braku wyboru kupiłem Plextora i muszę przyznać że daje rade.
    Wcześniej miałem LG i Liteona i średnio się spisywały zwłaszcza LG.
    Plextor jest prawie tak dobry jak moja pierwsza nagrywarka DVD Nec-a która to czytała nawet nieźle zajechane płyty.
  • REKLAMA
  • #3 9965407
    Gawior22
    Poziom 19  
    NEC-a dobrze wspominam. Była to moja pierwsza nagrywarka DVD ( nie pamiętam już modelu ).
    Co najlepsze dalej działa u brata w komputerze firmowym ( do faktur, kosztorysów, projektów budowlanych ). Ma już kilka lat i o dziwo dalej działa poprawnie, nagrywa itp. do dnia dzisiejszego.

Plextor to jedna z najdroższych opcji.
    Aktualnie muszę uważać na wydatki, bo jestem po przeprowadzce, a jeszcze trochę rzeczy mam do wykończenia, a i mam ślub i wesele w przyszłym roku, tak więc każda złotówka jest teraz na wagę złota.

Szczerze zastanawiam się nad jakimś ASUS-em, ale nie mogę znaleźć konkretów nad aktualnymi modelami.
    Pioneery też były polecane, ale o aktualnych modelach na dzień dzisiejszy także brak konkretnych informacji.
  • REKLAMA
  • #4 9967264
    Pultan
    Poziom 30  
    Ocena: 27
    Koledzy z dostępnych napędów to w temacie korekcji błędów błyszczą Samsungi, zwłaszcza model SH-S223F którego obecnie ciężko kupić bo to ich pierwsza 22ka.
  • #5 9967967
    Gawior22
    Poziom 19  
    Znalazłem testy aktualnych nagrywarek DVD i w korekcji błędów praktycznie identycznie jak Plextor plasuje się ASUS DRW-24B3LT, na trzecim miejscu w teście jest Pioneer DVR-S19LBK

Prędkość zapisu, czas dostępu, prędkość odczytu czy głośność pracy jak pisałem nie są kryterium wyboru. Jeżeli napęd ma mielić porysowaną płytę i z godzinę, to niech to robi, byle by odczytał wszystko. Liczy się dla mnie tylko odczyt płyt w nie najlepszej jakości.
    Tak więc po wypłacie skuszę się na tego ASUS-a i mam nadzieję, że będzie czytał płyty jak poprzedni ASUS i że nie padnie zaraz po okresie gwarancji też jak poprzedni ASUS.
REKLAMA