logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nagrywarki DVD - jakie parametry i modele polecacie? Pioneer?

DJCHUCKY 04 Sie 2005 11:11 1088 7
REKLAMA
  • #1 1705308
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Jak w temacie.

Chcę kupić sobie nagrywarkę DVD ale nie siedzę w temacie i nie wiem które są lepsze a które gorsze.

Prędkości to widzę że mają różne ale czy są jeszcze jakieś inne ważne parametry dl a których warto kupić akurat jakiś model nagrywarki DVD.

Widziałem na Allegro że Pioneer jest dobry ale nie znam się na tym.

Czy mógłby ktoś podać normalnie literalnie model i firmę nagrywarki jaką warto kupić.

Niekoniecznie chodzi o to aby byłą tania bo różnica w cenach to 50 zł czyli żadna.
  • REKLAMA
  • #2 1706246
    agadas
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Witam.Bez zastanowienia bierz nagrywarke firmy LG!Moim zdaniem jest to jedna z najlepszych nagrywarek na rynku!Nie jest zadroga i jest bardzo dobra!Naprawde polecam ta nagrywareczke!Napewno spełni twoje oczekiwania!!
    A tutaj zamieszczam link z allegro
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59020318
  • REKLAMA
  • #3 1707516
    marrog
    Poziom 22  
    Ocena: 71
    Witam !!!

To pytanie jest zdecydowanie trudnym pytaniem.
    Choc odpowiem Ci w taki sposob, ze ja mam nagrywarke LG GSA -4163B nie narzekam na nia,spelnia moje oczekiwania.Nagrywa OK nie spalila mi zadnej plytki jeszcze.
    Ale jesli masz zamiar kopiowac plytki zabezpieczone chocby Safedisc 2,9 w zwyz no to tego juz nie zrobisz, do tego polecam Litka a jeszcze bardziej PLEXTOR-ka. O Litku slyszalem ze robia ostatnio kiszke bo rozpadli sie z SONY i juz nie to co bylo,ale wybor nalezy do Ciebie :)

pozdrawiam :) :D
  • REKLAMA
  • #4 1707580
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 531
    Co do LiteOnów to jak trafisz dobry egzemplarz to na lata. Swego czasu kupiliśmy w przeciągu pół roku z 4 kumplami po Litku (CD-RW) i wszyscy reklamowaliśmy, ale od tego czasu chodzą bez problemu.
    LG wg mnie odpada jako pierwsza z powodu dziadowskiej korekcji błędów, zresztą jak wszystkie napędy tej firmy.
    NECa mają dwaj moi kumple i nie narzekają.
    Osobiście postawiłbym na Asusa. Szklana optyka, dobra korekcjia błędów i wydajność.
  • REKLAMA
  • #5 1707593
    namter
    Poziom 2  
    Witaj,

Jestem szczęśliwym posiadaczem LG i bardzo polecam, dokłaadnie taką jak mój poprzednik Tobie polecał. Plextor jest bardzo dobrą nagrywarką, ale droższą od LG. Wszystko zależy od ilości kasy jaką możesz przeznaczyć na sprzęt, ale ja wolałbym kupić LG i coś innego niż tylko Plextora. Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam :D
  • #6 1707637
    tomikos2
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    jeżeli chcesz być na topie to polecam nagrywarke HP która obsługuje Lightscribe, znaczy to, ze mozesz sam nadrukowywać a dokłądnie wypalać na specjalnie do tego przeznaczonych płytach obrazki.
    Są one dostępne na allegro.

pozdro
  • #7 1712735
    HIHOT
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    ja mam do odczytu Toshiba SD-M1912 16X OEM Black, a do nagrywania NEC ND-3520A 16x OEM Black i nie mam z nimi problemów.
  • #8 1712768
    andre772
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Posiadam NEC ND-3520A wszystko chodzi ok, czego nie da się powiedzieć o Litku którego właśnie montuje w kompie klienta ale jego wybór.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji na temat wyboru nagrywarki DVD pojawiły się rekomendacje kilku marek i modeli. Najczęściej polecane są nagrywarki LG, uznawane za dobrej jakości i stosunkowo niedrogie, np. model LG GSA-4163B, który dobrze radzi sobie z nagrywaniem, choć ma słabszą korekcję błędów. LiteOn jest ceniony za trwałość, ale jakość może być różna w zależności od egzemplarza; modele LiteOn są polecane szczególnie do kopiowania płyt zabezpieczonych, choć ostatnio ich jakość spadła po rozstaniu z Sony. Plextor to marka z wyższej półki, oferująca lepszą jakość i korekcję błędów, ale droższą. Asus jest wskazywany jako solidna opcja z dobrą optyką i korekcją błędów. NEC ND-3520A to model chwalony za niezawodność. HP oferuje nagrywarki z funkcją LightScribe, umożliwiającą wypalanie nadruków na specjalnych płytach. Toshiba pojawiła się jako napęd do odczytu. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na prędkości nagrywania, korekcję błędów, kompatybilność z zabezpieczeniami płyt oraz dodatkowe funkcje jak LightScribe. Różnice cenowe między modelami są niewielkie, więc warto inwestować w jakość i funkcjonalność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA