logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Re: Czy w blokach z lat 70-tych naprawdę nie ma uziemienia

retrofood 27 Wrz 2011 09:00 7535 5
REKLAMA
  • #1 9967964
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    W temacie "GSW a GSU? Rozdział PEN, w którym miejscu?" jest takie stwierdzenie Autora:

lordpakernik napisał:

Mamy taką sytuację: blok z lat 70. Nie mamy możliwości uziemienia PE do niczego ani do GSW ani wykonać uziomu samemu.

Otóż o ile ja znam technologię budowy bloków z lat siedemdziesiątych, to powoływanie się na brak uziemienia jest nieuprawnione. Chociaż większość elektryków właśnie tak twierdzi.
    Te budynki mają uziemienia. Poza tym połączenia zbrojenia wielkiej płyty są zawsze spawane. I kiedy w latach dziewięćdziesiątych robiono ogólnopolskie ekspertyzy tych budynków, aby określić ich przewidywaną żywotność, to ogólnie okazało się, że te spawy są w zadziwiająco dobrym stanie. I bloki budowane wg tej technologii będą miały o wiele dłuższą żywotność niż gwarantowano na etapie budowy.
    I tak jak marki w konstrukcjach przemysłowych zawsze są uziemione, tak i w blokach zbrojenie płyt jest w całej ich objętości uziemione.
    Poza tym, przecież bloki mają chyba zawsze instalację odgromową, więc mówienie o braku uziemienia chociażby z tego powodu również jest nieprawdziwe.

Chciałbym, żeby Koledzy wypowiedzieli się w tym temacie. Bo ja głowy nie dam, że tak jest zawsze i wszędzie. Być może były inne technologie budowy. Może ktoś ma inne spostrzeżenia.
  • REKLAMA
  • #2 9968351
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 9968603
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1498
    Oczywiście, że mają (lub miały) przewody uziomowe i zastępcze przewody ochronne. Mam tutaj na myśli nie tylko części konstrukcyjne, ale również choćby rurociągi wody niegrzanej- jednak po spełnieniu pewnych obostrzeń. Takie instalacje dopuszczone były do eksploatacji w takim właśnie wykonaniu i w oparciu o obowiązujące technologie. Dzisiaj to budzi uzasadnione wg mnie obawy i zaraz pewnie pojawi się riposta Smile
    Jednak technologia zmieniła się i tak naprawdę nigdy do końca nie wiadomo z czym mamy do czynienia w takim bloku.
  • REKLAMA
  • #4 9968722
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4785
    Akrzy74 napisał:
    Oczywiście, że mają (lub miały) przewody uziomowe i zastępcze przewody ochronne. Mam tutaj na myśli nie tylko części konstrukcyjne, ale również choćby rurociągi wody niegrzanej- jednak po spełnieniu pewnych obostrzeń. Takie instalacje dopuszczone były do eksploatacji w takim właśnie wykonaniu i w oparciu o obowiązujące technologie. Dzisiaj to budzi uzasadnione wg mnie obawy i zaraz pewnie pojawi się riposta :)
    Jednak technologia zmieniła się i tak naprawdę nigdy do końca nie wiadomo z czym mamy do czynienia w takim bloku.

Dlatego ja zupełnie nie biorę pod uwagę instalacji, a wyłącznie konstrukcję. Otóż mam pewne spostrzeżenia dotyczące drzwiczek i obudów rozdzielnic czy też wnęk na tablice, albo też liczniki. Ale to w obiektach budowanych przed 70 -tym rokiem. Tam uziemienie jest do nich doprowadzone, a TT u nas jako żywo, nie było nigdy.
    Natomiast od lat 70-tych uziemiane są w piwnicach rozdzielnice główne, oraz ich konstrukcje wsporcze. Rozdzielnice mieszkaniowe już nie są. I to na pewno. Nie wiem też, czy zbrojenia płyt są łączone z uziomem celowo, czy też jest to przypadek, ale kilkakrotnie mierzona rezystancja takiego przejścia nie przekroczyła 1 om, przy czym miernik był niespecjalnej jakości.
    Może powstaje coś w rodzaju uziomu fundamentowego? Przecież zbrojenia fundamentów zawsze były spawane...
  • REKLAMA
  • #5 9969083
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 9975100
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA