logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz Tagan 500W wystarcza do mojej konfiguracji sprzętowej?

Emileqq 02 Paź 2011 23:21 2273 7
REKLAMA
  • #1 9987513
    Emileqq
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Witam konfiguracja to :
    MB asus m3a32-mvp DELUXE
    CPU Amd athlon 64 x2 5200+ (2,7GHZ@3,2GHZ)
    GPU: ATI radeon 4870
    Zasilacz : tagan 2-force 500W (432W 12+)
    RAM: 2x2 GB GEIL cl5 800MHZ + 2x 1gb GEIL GRAGON cl4
    Wszystko chodzi jak należy, lecz gdy jak uruchamiam jakąś bardziej wymagającą aplikację zasilacz delikatnie nieraz piszczy. Może wyjąc te 2GB ramu w tych 2 kościach ? Dołożyłem je niedawno, i nie do końca jestem pewien czy one bardziej nie psują sprawności niż jej dodają?Cy warto trzymać 6GB ramu przy ,moim procesorze?
  • REKLAMA
  • #2 9987516
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    Cewki pewnie piszczą. Tak już niekiedy jest.
    Zasilacz spokojnie wystarczający jeżeli jest sprawny. Pomierz napięcia miernikiem pod obciążeniem.

Jeżeli pamięci pracują stabilnie to zostaw tak jak jest.
    Możesz przetestować czy wszystko OK. Ściągnij stąd:
    http://www.memtest86.com/download.html
    Rozpakuj, nagraj obraz na płytę i uruchom z niej komputer.
  • REKLAMA
  • #3 9987518
    km4
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Jeśli nie wiesz czy to od kości to je wyjmij i sprawdź, tak jak miałeś konfigurację przed włożeniem. Myślę jednak, że piszczący zasilacz jest cykającą bombą, w której został załączony zapalnik :)
  • REKLAMA
  • #4 9987543
    Emileqq
    Poziom 16  
    Właśnie przestał piszczeć. Piszczał podczas wczytywania. Napięcie przy max obciązeniu 12.14V Wcześniej była 8800GTX ale padła i wczoraj zakupiłem radeona. Grafika jest dobra ale jest również dobrym piecykiem . Jeżeli te pamięci nie pomagają mi w niczym , to je wyjmę i ulżę trochę całemu zestawowi no i zasilaczowi
  • #5 9987546
    Kosa1337
    Poziom 26  
    Ocena: 8
    Nie zawsze. zasilacz raczej się nudził nawet przy takim zestawieniu. Wykonaj testy memtestem i programem occt, zmierz napięcia a na koniec jeśli zasilacz nie jest na gwar to go otwórz zobacz jak wyglądają cewki i kondensatory. Najprawdopodobniej pomoże zalanie cewek i będzie po sprawie.

ps.
    Pamięci pobieraja znikomą ilość prądu.
  • #6 9987558
    Emileqq
    Poziom 16  
    Zasilacz zapiszczał przez 3 minuty .Teraz wyciskam z zestawu siódme poty i nic .Może był znudzony 8800GT i teraz dopiero dostał prawdziwego obciążenia i musiał sobie zapiszczeć .To jak iść do pracy po kilku miesięcznym urlopie.

Dodano po 11 [minuty]:

Jaką temperaturę powinienem się starać utrzymać na tym radeonie ? Bo teraz dochodzi nawet do 80 stopni !! Chyba że podkręce wentylator 100% to spada do 52 ale nie da się wysiedzieć w pokoju . Zmiania chłodzemnia mnie czeka?
  • REKLAMA
  • #7 9987598
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3533
    Skąd mamy wiedzieć jakie jest tam chłodzenie? To referent?

80 stopni to nie jet źle tylko kiedy ta temp. mierzona?

Uruchom Furmark->Stability Test i podaj jaka będzie temp. po 10 minutach.
  • #8 9987860
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    km4 napisał:
    Myślę jednak, że piszczący zasilacz jest cykającą bombą, w której został załączony zapalnik :)
    W tych Tagan to raczej norma. Piszczące cewki świadczą tylko o tym, że się poluzowały. Można je czymś zalać i problem z głowy. Ja przy podobnej konfiguracji mam 360W na liniach 12V i wszystko działa idealnie, a więc przy 430W jest spory zapas.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy zasilacz Tagan 500W wystarcza do jego konfiguracji sprzętowej, która obejmuje płytę główną Asus M3A32-MVP Deluxe, procesor AMD Athlon 64 X2 5200+, kartę graficzną ATI Radeon 4870 oraz 6 GB pamięci RAM. Zasilacz wydaje dźwięki piszczenia przy obciążeniu, co sugeruje problemy z cewkami. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić stabilność pamięci RAM oraz zmierzyć napięcia pod obciążeniem. Wskazują również, że piszczenie może być normalne dla zasilaczy Tagan i można je zredukować poprzez zalanie cewek. Użytkownik zauważa, że po wymianie karty graficznej na Radeona, zasilacz przestał piszczeć, ale martwi się o temperaturę karty, która osiąga 80 stopni Celsjusza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA