logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie są objawy mało wydajnego zasilacza w aplikacjach 3d?

21 Lis 2007 17:16 5012 10
REKLAMA
  • #1 4505353
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 4505662
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Z mało wydajnym zasilaczem to się albo zawiesza, albo wyłącza albo i też przycina. Zmierz napięcia miernikiem, sprawdź na innej zasiłce.
  • REKLAMA
  • #3 4505783
    Kostek7
    Poziom 27  
    Ocena: 61
    Tagan trzyma napięcie bardzo dobrze i napewno to nie zasilacz
    propozycja morze zamiast 6 dysków daj 1 duży "lub zwiększ zasilacz"*
    * Tagan to high end w zasilaczach komputerowych
  • #4 4505803
    phoe
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Wątpię że spadek wydajności może być spowodowany zbyt słabym zasilaczem, sprawdź dla pewności napięcie 12V przy maksymalnym obciążeniu. Czyli COD4 + fraps.

Co do zasilacza, to Tagan 500W powinien poradzić sobie nawet jak wsadzisz 8800GTX'a.

Co do COD'a to mi COD2 również dziwnie "muli", a mam też właśnie procesor AMD(X2 4800+) do tego 2GB ramu + 7600GS.
  • REKLAMA
  • #5 4505831
    PiotrDerf
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Zazwyczaj nowsze karty przy niewydolnym zasilaniu obniżają taktowanie a sterownik informuje nas o tym stosownym komunikatem (tak przynajmniej jest w GF ale myślę że w ATI powinno być podobnie).
  • REKLAMA
  • #6 4505865
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4505891
    phoe
    Poziom 29  
    Ten twój Tagan to nie jest czasem U33? Bo w U33 można 2 obwody 12V połączyć w 1. Przełącznik Turbo z tyłu zasilacza.
  • #8 4505958
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4506031
    phoe
    Poziom 29  
    Zapytaj kogoś z zenfista, oni się w sumie najlepiej znają na zasilaczach, na zenfist.pl masz do nich numery GG.

Tym bardziej że 11,7V w zasilaczu z 2 transformatorami dla obwodu 12V jest trochę dziwne.
  • #10 4506035
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Odłącz molexa od płyty.
  • #11 4507202
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Tnące gry na pewno nie jest powodem słabego zasilania, układy cyfrowe to nie jest jakiś silnik dwufazowy który kręci się tyle ile podasz mu napięcia. Objawem zazwyczaj powodują zawieszenie pc, lub restartem a także błędy. Myśle, że macierz RAID która założyłeś w postaci aż 3 macierzy może mieć wpływ na to, nie wiem czy wiesz, ale RAID0 jak i inne konfiguracje więcej obciążają CPU niżeli jest to na pojedyńczym dysku. W końcu CPU musi wykonać operacje zapis/odczyt w jednym momencie dzieląc dane na dwóch dyskach (lub na wszystkich jakie masz?). Poczytaj sobie o tym, ja już to przerabiałem u siebie i doszedłem do wniosku, że RAID0 w czasie gier spisuje się tylko w czasie ładowania poszczególnych poziomów.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem spadków wydajności aplikacji 3D i gier (np. COD4) na komputerze z zasilaczem TAGAN 500W, płytą Gigabyte M57SLI, procesorem Athlon 5600+, 4GB RAM GEIL 800 Ultra, kartą graficzną Gigabyte 8600GTS oraz konfiguracją 6 dysków Seagate w trzech macierzach RAID 0. Objawy to niskie odczuwalne FPS mimo wysokich wskazań programów monitorujących oraz stabilne temperatury CPU i GPU. Użytkownik podejrzewał niewystarczającą moc zasilacza, zwłaszcza że napięcie 12V mierzone miernikiem wynosiło około 11,7V, co może wskazywać na problemy z linią zasilania. W odpowiedziach podkreślono, że słaby zasilacz zwykle powoduje zawieszanie się, wyłączanie lub przycinanie systemu, a TAGAN 500W jest uważany za zasilacz wysokiej klasy, który powinien poradzić sobie z taką konfiguracją, nawet z mocniejszą kartą graficzną. Zasugerowano sprawdzenie napięć pod obciążeniem (np. podczas gry z uruchomionym Frapsem) oraz ewentualne odłączenie dodatkowego molexa zasilającego płytę główną, gdyż może on obciążać tę samą linię 12V. Wskazano także, że macierze RAID 0 mogą zwiększać obciążenie CPU, co może wpływać na wydajność w grach, zwłaszcza podczas intensywnych operacji dyskowych. Dodatkowo zauważono, że karty graficzne przy niewystarczającym zasilaniu mogą obniżać taktowanie, co jest sygnalizowane przez sterowniki. Ostatecznie zasugerowano przetestowanie systemu z innym, mocniejszym zasilaczem oraz konsultację ze specjalistami od zasilaczy (np. na forum zenfist.pl).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA