logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nienawidzę Outlooka !!!!! - zjadł pocztę z serwera

SylWo 01 Gru 2004 18:24 2016 6
REKLAMA
  • #1 1028141
    SylWo
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Dobra, nie śmiać sie...

Otóż coś mnie podkusiło aby wraz z Neostradą używać Outlooka (wcześniej na modemie korzystałem ze skrzynki na serwerze o2)
    No i ten jeb.... po skonfigurowaniu zgodnie z instrukcją z o2.pl
    przeniósł poczte na kompa, wyczyściwszy wcześniej pocztę z mojej skrzynki.

Nie mam ochoty na ręczne wysyłanie maili z powrotem (jest tego troche) a nie chce miec maili w kompie (bo wywale ten CHORY program). Jedyne co mogę zrobić (po zaznaczeniu maili) to wysłać na skrzynkę jako 1 JEDEN e-mail ale z ogromnym załącznikiem zawierającym wszystkie stare maile...

JAK z powrotem hurtowo przesłać maile na serwer ?????

Pozdr
  • REKLAMA
  • #2 1028221
    Xitami
    Poziom 29  
    Ocena: 31
    Nie wiem czy mogę (i czy powinienem) zabierać głos, bo łołtluka nie używam, a nie używam bo od zawsze czułem że jest do du....
    Kiedyś uważałem że PegazusMail jest świetny (szczęśliwe czasy NetWare’u) bo wiedziałem co robi, ale czasy kiedy w pełni panowałem nad tym co robi komputer skończyły się w chwili kiedy Intel zrobił 386 a Microsoft okienka 95.
    Czyli po co piszę? A ku przestrodze, trzymanie poczty na obcym serwerze ma wady owszem, ale ma zalety, między innymi: jest ktoś (przez durze „K”) do kogo można się zwrócić o pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 1028232
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    trzeba bylo zaznaczyc w ustawieniach konta/zaawansowane taką opcję: pozostaw kopie wiadomosci na serwerze. A jak wyslac to na serwer to hurtowo sie chyba nie da. trzeba by pojedynczo wysylac
  • REKLAMA
  • #4 1028531
    SylWo
    Poziom 18  
    to ja wiem... ale już po fakcie...
  • REKLAMA
  • #5 1028743
    uzizagan
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Może trochę offtopic, ale Outlook jest słaby.

Polecam Thunderbirda/Operę jako klienta poczty.
    Bezpieczniejsze i milsze w obsłudze. ;-)
  • #6 1029209
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6439
    Osobiście nic do OE nie mam, używam MagicMailMonitora a do otwierania (podglądu) wiadomości przezeń pobranych właśnie OE. Z tym, że ja nie przechowuje poczyt ani na serwerze ani lokalnie, zawsze usuwam po przeczytaniu (co ważniejsze wiadomości ściągam do OE, na serwerze nigdy nic nie trymam).

Jeśli chodzi o najciekwaszą alternatywę OE to chyba jednak polecił bym Thunderbird'a - www.thunderbird.pl
  • #7 1029529
    SylWo
    Poziom 18  
    Dzięki za podpowiedzi, Outlooka już wyrzuciłem...

Pozdr

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skonfigurował Outlooka do obsługi poczty z Neostrady, co spowodowało pobranie i usunięcie wiadomości z serwera o2.pl na lokalny komputer. Nie zaznaczył opcji pozostawiania kopii wiadomości na serwerze, co uniemożliwiło zachowanie maili online. Próba masowego przesłania wiadomości z powrotem na serwer jest problematyczna, ponieważ Outlook nie oferuje takiej funkcji – można jedynie wysyłać pojedyncze maile lub wszystkie jako jeden duży załącznik. W odpowiedziach podkreślono, że Outlook jest słabym klientem poczty i polecono alternatywy takie jak Thunderbird czy Opera, które są bezpieczniejsze i bardziej przyjazne w obsłudze. Zwrócono uwagę na konieczność ustawienia opcji pozostawiania kopii na serwerze w konfiguracji konta, aby uniknąć utraty poczty. Użytkownik ostatecznie zdecydował się usunąć Outlooka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA