logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę odbierać poczty. Windows 98. Podaj użytkownika i hasło.

akuś 06 Lut 2005 17:36 2802 19
REKLAMA
  • #1 1203968
    akuś
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Mam Win 98 .Do odbioru poczty używam microsoft outlook. Wszystko było ok ale od paru dni po wciśnięciu "wyślij - odbierz" wyskakuje ramka , która domaga sie wpisania użytkownika i hasła.Po wykonaniu tej czynności za chwilę znowu wyskakuje ta sama ramka. System był przeinstalowany pare dni temu i po tej operacji chodziło dobrze.
    Używam stałego łącza A skrzynkę mam w onecie.Bardzo proszę o pomoc.Dzięki wszystkim , którzy zachcą pomóc.
  • REKLAMA
  • #2 1203973
    tuman0
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    u mnie w onecie bylo to samo w miejscu nazwa uzytkownika wpisz pelny adre email i powinno smigac mozliwe tez ze dzieje sie cos z serwerem ale to wyjstepuje sporadycznie
  • #3 1203981
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    A przez www mozesz sie zalogowac na swoje konto?
    http://poczta.onet.pl czy jaki oni tam maja adres.
    Czy wyskakuje jakis blad czy cos jak wpiszesz pare razy haslo/login?
    Moze ktos zmienil ustawienia w oe? Albo masz jakiegos trojana/virusa itp, nie zaszkodzi sie przeskanowac:
    skaner.mks.com.pl
    SpyBot S&D itd.
  • #4 1203995
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Ja bym był skłonny stwierdzić, że takie efekty daje nie onet ale sam Outlook i Outlook Express. Inaczej mówiąc "ten typ tak ma" między innymi dlatego przesiadłem się na The Bat-a. Wcześniej miałem podobne przejścia i po kilkukrotnym wpisywaniu hasła dopiero pobierał pocztę (o2 i poczta.fm). Teraz nie mam takich problemów. A do Outlooka już nigdy nie wrócę.
  • #5 1204541
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Masster napisał:
    Ja bym był skłonny stwierdzić, że takie efekty daje nie onet ale sam Outlook i Outlook Express. Inaczej mówiąc "ten typ tak ma" między innymi dlatego przesiadłem się na The Bat-a. Wcześniej miałem podobne przejścia i po kilkukrotnym wpisywaniu hasła dopiero pobierał pocztę (o2 i poczta.fm). Teraz nie mam takich problemów. A do Outlooka już nigdy nie wrócę.

Używam Outlooka od "zawsze" i właściwie skonfigurowany działa bez zarzutu. Owszem pojawiają się błędy (bardzo rzadko, najczęściej właśnie na onecie) ale jest to winą obciążenia ich serwerów. Mam kilka różnych kont i żadnych problemów. Nie pisz więc, że ten typ tak ma !!!

Radziłbym najpierw sprawdzić to co poleca Kolobos a dodatkowo można założyc konto np. na interii, tlenie lub wp i sprawdzić jak tam działa.
    I sprawdź poprawność wpisanych danych w pola użytkownika i hasła, oraz czy zaznaczyłeś opcję "zapamiętaj hasło".
  • REKLAMA
  • #6 1204570
    sieczkowskiosiek
    Poziom 2  
    Może zapomniałeś hasła a jeśli nie to sprubuju założyć nowe konto najlepiej w onecie
  • REKLAMA
  • #7 1204587
    akuś
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Próbuje to wpisywać ale bez skutku.Potwierdzam że czasami zdarzało się to w przeszłości i podejrzewam że może faktycznie to ten serwer ,ale głowy bym sobie nie dał uciąć
  • #8 1204619
    Masster
    Poziom 32  
    Wiem co piszę, miałem ten sam problem. Nie działo się to podczas dodawania konta w outlooku tylko podczas normalnego używania poprostu raz odbierał pocztę bez szemrania a raz prosił o ponowne wpisanie loginu i hasła na serwer. Nie wiem czyja to wina outlooka czy serwera ale po przesiadce na The Bat-a problem znikł stąd wniosek, że "ten typ tak ma". A przy okazji pozbyłem się problemów z wirusami rozprzestrzeniającymi się przez pocztę.
  • #9 1204747
    paweliw
    Spec od komputerów
    Gdybyś wiedział co piszesz to nie napisałbyś, że "ten typ tak ma" tylko podałbyś rzeczywistą przyczynę Twoich problemów.
    Ale jak sam piszesz:
    Cytat:
    Nie wiem czyja to wina outlooka czy serwera ale po przesiadce na The Bat-a problem znikł stąd wniosek, że "ten typ tak ma"

nie znasz tej przyczyny. Jednym zmiana programu pomoże, innym zaszkodzi, nie ma tu reguły.
    Wirusy w poczcie mogłeś mieć z powodu słabego zabezpieczenia komputera, ja ich nie mam i nigdy nie miałem a używam Outlooka.
  • #10 1204783
    Masster
    Poziom 32  
    W takim razie powiedz co jest rzeczywistą przyczyną bo jeżeli przeciążenie serwerów to dlaczego otulook nie napisze, że nie może się połączyc tylko odwala takie szopki z loginem?
    Co do problemów z wirusami to miałem na myśli ewentualne problemy. Bo sam wiem jak zabespieczyć system i takowych problemów nie miałem a teraz nawet nie muszę sobie nimi głowy zaprzątać.
  • #11 1204972
    paweliw
    Spec od komputerów
    Wróżką nie jestem, ja takich problemów nie mam a ponadto żaden program nie jest pozbawiony błędów. Jednak nie feruję wyroków typu ten program jest dobry a ten zły, bo do tego trzeba mieć podstawy.
    Nie było, nie ma i długo pewnie nie będzie programu, który w 100 % zabezpiecza przed wirusami. No ale zawsze można się łudzić ...

Wracając do tematu akuś spróbowałeś konta na innym serwerze (interia, tlen, wp itp.) ?
  • REKLAMA
  • #12 1204974
    gaik777
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Też miałem ten problem i możliwe że była to wina konfiguracji (choć wydaje mi sie że wszystko bylo ok. ), w końcu po nastej próbie przestało to okienko wyskakiwać i poczte odbierał...pojawił sie za to inny problem, kiedy chciałem coś wysłać wywalał sie taki komunikat jak na obrazku.

Postanowiłem dać se spokuj i teraz używam Opery do odbierania poczty....nie da sie porównać,wszystko gra jak trzeba. Pozatym sądze że opera jest bardziej funkcjonalna,przejrzysta itd. Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • Nie mogę odbierać poczty. Windows 98. Podaj użytkownika i hasło. gg.jpg (41.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 1205079
    Masster
    Poziom 32  
    To zapewne problem z autoryzacją którą trzeba ustawić odpowiednio do serwera.

A wracając do samego Outlooka to moje wyroki, jak to barwnie określiłeś, były wydane na podstawie wieloletniego okresu używania Outlook Expressa i nadal nie wiem dlaczego tak długo się przy nim upierałem jest wiele lepszych programów. Co do zabespieczeń to się zgodzę nie ma 100% pewności ale prawdopodobieństwo załapania jakiegoś paskudztwa jest znacznie większe u użytkownika korzystającego z Outlooka.

Ale nasza dyskusja zeszła z tematu. Nie mam zamiaru jej dalej ciągnąć tymbardziej, że autor postu jako rozwiązanie wybrał przesiadkę na Operę.
  • #14 1205092
    Philip26
    Poziom 13  
    Moim zdaniem włącz opcje przy swoim koncie serwer wymaga uwierzytelnienia, bo onet poczta chyba tego wymaga. Powinno pomóc.
    Pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

Narzedzia>Konta...> zakładka "poczta">właściwości> zakładka"serwery" na dole zaznacz kwadracik przy "serwer wymaga uwierzytelnienia"

Dodano po 1 [minuty]:

Oczywiście myślę, że tak pozatym masz dobrze skonfigurowane ustawienia poczty
  • #15 1205137
    paweliw
    Spec od komputerów
    Masster :arrow:
    Oczywiście, żę są lepsze programy od Outlooka, od The Bat też.
    Co do możliwości "otrzymania" wirusów, to samo używanie Outlooka ma z tym niewiele wspólnego, liczą się zabezpieczenia i poprawki.
    A na Operę nie autor postu (akuś) się zdecydował tylko gaik777 ...

I rzeczywiście nie ma sensu dalej ciągnąć naszego wątku.

Philip26 :arrow:
    Zakładam od początku, ze wszelkie ustawienia w programie pocztowym są prawidłowe (łącznie z uwierzytelnianiem) inaczej cała ta dyskusja nie ma sensu.
  • #16 1205219
    Philip26
    Poziom 13  
    Zakładać można,bo są to oczywiste sprawy, ale nie wiadomo czy autor postu też wyszedł z takiego założenia. A nikt wcześniej o to niezapytał a czasami najprostsze rozwiązanie przynosi efekt.
    Pozdrawiam
  • #17 1205238
    Masster
    Poziom 32  
    Autor w pierwszej wiadomości wyraźnie napisał, że było dobrze ale po jakimś czasie zaczął pytać się o login i hasło. Jak już pisałem wcześniej miałem to samo (raz na jakiś czas się pojawiało) ale mi nie udało się dokładnie ustalić przyczyny, wiem tylko, że w innych programach pocztowych takie efekty nie występują.
  • #18 1205247
    gaik777
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Fakt...pisał że ok. Ale swoją drogą to nie wiem czy autor nadąża jeszcze za tą dyskusją...Ja na koniec proponuje tak samo jak Masster po prostu zmienić program...nic na tym nie straci.Pozdrawiam wszystkich!
  • #19 1205784
    Nesquik_18
    Poziom 15  
    skorzystam z okazji i powiem o moim problemie!!!
    Też mam poczte na onecie i bardzo często nie moge pobierać poczty przez jakiś problem ponieważ zawsze wyskakuje mi ramka z napisem "Nie Może Połączyć Się Ze Serverem pop3.poczta.onet.pl; Połączenie zostało Odżucone" Co może być przyczyną???
    Aktualnie odbieram poczte przez Mozilla a wcześniej odbierałem przez Outllok Express z za każdym razem to samo :(
  • #20 4671426
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    A zatem korzystając z odświeżonego tematu. Od pewnego czasu w żaden sposób nie mogę się połączyć z poczta onet na swoje konto. Komputer cały czas ten sam oprogramowanie także. Każda próba kończy się następnym ekranem logowania. Na innych komputerach wszystko idzie poprawnie. Z tego komputera na inne konta mogę się logować. Ponieważ mam dostęp do innych komputerów a z tej skrzynki korzystam sporadycznie to problem umiarkowany. Ale nurtuje mnie jako nierozwiązany.
    Aha. Kiedy zapytałem administartora to otrzymałem informację "Twój post został usunięty" czy jakoś tak..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik korzystający z systemu Windows 98 i programu Microsoft Outlook do odbioru poczty z serwera Onet napotkał problem z ciągłym wyświetlaniem okienka żądającego podania nazwy użytkownika i hasła podczas próby wysłania i odbioru wiadomości. Problem pojawił się po reinstalacji systemu i początkowo działało poprawnie. W dyskusji wskazano, że przyczyną może być niewłaściwa konfiguracja autoryzacji serwera pocztowego, zwłaszcza brak zaznaczenia opcji „serwer wymaga uwierzytelnienia” w ustawieniach konta pocztowego. Zalecano wpisanie pełnego adresu e-mail jako nazwy użytkownika oraz sprawdzenie poprawności danych logowania i opcji zapamiętywania hasła. Pojawiły się sugestie, że problem może wynikać z przeciążenia serwerów Onet lub błędów w Outlooku i Outlook Express, co niektórzy użytkownicy rozwiązali przez zmianę klienta pocztowego na The Bat lub przeglądarkę Opera. Poruszono także kwestie bezpieczeństwa i potencjalnych wirusów, jednak nie ustalono jednoznacznej przyczyny. Wskazano, że problem występuje sporadycznie i może być specyficzny dla danego programu pocztowego. Dodatkowo inny użytkownik zgłosił problem z połączeniem do serwera POP3 Onet, gdzie pojawia się komunikat o odrzuconym połączeniu. W późniejszym wpisie odświeżono temat, podkreślając, że problem z logowaniem na konto Onet z konkretnego komputera nadal występuje, mimo poprawnego działania na innych maszynach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA