logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Axor 2 - Błąd 6721, niskie ciśnienie AdBlue, nie można skasować błędu

gucio~1 04 Paź 2011 10:31 3514 2
REKLAMA
  • #1 9991525
    gucio~1
    Poziom 24  
    Ocena: 314
    Witam wszystkich.
    Mam problem z autem sprowadzonym z Niemiec po wypadku. Pozostał do zrobienia błąd 6721 ciśnienie adblue za niskie. Pompa nie podawała ze względu na zacięcie zaworu przelewu w pozycji otwartej. Zrobiłem to, wymieniłem również nieszczelną membranę w naczyniu wyrównującym ciśnienie. Teraz osiąga w czasie testu 5 bar w ok 18 sek. Tak samo jak w innych sprawnych autach.Jednak błąd nie daje się skasować. Ma ktoś jakieś sugestie? Układ ad blue na pompie Hilte jak w większości aut z gwiazdą.
  • REKLAMA
  • #2 9998449
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3629
    Wg mnie narastanie ciśnienia jest zbyt wolne. Szczelny układ osiąga te 5 barów w ok. 10 sekund (wg odczytu na SD) a biorąc pod uwagę dosyć wolne odświeżanie wskazań to pewnie dzieje się to szybciej. W tych warunkach (jeżeli jesteś pewien, że naprawiony zaworek jest sprawny) to producent zaleca sprawdzenie, czy ktoś kiedyś nie zalał do zbiornika AdBlue oleju napędowego (są specjalne paski testowe). Jeżeli auto długo stało (a prawdopodobnie po wypadku instalacja AdBlue nie przedmuchała się automatycznie) to jest możliwe że gdzieś w dalszym ciągu w którymś miejscu instalacji jest skrystalizowany mocznik i utrudnia narastanie ciśnienia.
  • #3 9999825
    gucio~1
    Poziom 24  
    Ocena: 314
    Jest ok. Po prostu ten błąd staje się nieaktywny po kilku - kilkunastu minutach pracy silnika z ciśnieniem ad blue na poziomie ok 4800 mbar i automatycznie daje się skasować.
REKLAMA