logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAAC 391 z E024S - jak zsynchronizować otwieranie skrzydeł?

T_E_D_I 04 Paź 2011 17:44 3777 3
REKLAMA
  • #1 9992696
    T_E_D_I
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Witam.
    Posiadam napęd FAAC 391 z centralką E024S i nie podoba mi się sposób pracy tych siłowników.
    Chodzi o to,że jedno skrzydło startuje wcześniej.Szczególnie jest to widoczne przy zamykaniu.Wtedy drugie skrzydło czeka około 6-7 sek. zanim zacznie ruch,a pierwsze już prawie zamknięte.
    Poza tym to drugie,opóźnione,skrzydło dodatkowo zwalnia przed samym zamknięciem.Doprowadza mnie to do szału.

Czy ta logika jest stała,czy można ją jakoś zmienić ?
    Idealnie by było gdyby startowały razem i bez spowolnienia w końcowej fazie.
    Proszę o poradę.
  • REKLAMA
  • #2 9993303
    jam_es
    Poziom 24  
    Ocena: 94
    Witam,

Jeśli się nie mylę, to potrzebne jest zaprogramowanie od nowa czasów ruchu.
    Na płycie kontrolera są przyciski i switche.
    Wybierasz tryb pracy oraz programujesz czasy otwierania/zamykania, zwolnień oraz opóźnień.
    Tutaj jest instrukcja obsługi tej centralki.
    W niej znajdziesz dokładny opis procedury.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 9994262
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1481
    T_E_D_I napisał:

Poza tym to drugie,opóźnione,skrzydło dodatkowo zwalnia przed samym zamknięciem.Doprowadza mnie to do szału.

Idealnie by było gdyby startowały razem i bez spowolnienia w końcowej fazie.
    Proszę o poradę.

Oczywiście możesz przeprogramować centralę według instrukcji podanej przez jam_es ale wierz mi , zaprogramowana w ten sposób jak masz teraz będzie długo i bezpiecznie funkcjonować bez zbędnych szarpnięć , uderzeń i naprężeń , dotyczy to zarówno siłowników jak i samej konstrukcji bramy.
  • #4 9995576
    T_E_D_I
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Dziękuję za odpowiedzi.

Okazało się,że sprzedawca dał mi centralę E024S a instrukcję obsługi z centrali E391 (nieoryginalną,drukowaną,więc nie wiedziałem że jest do czegoś innego). I w tej instrukcji nie ma możliwości programowania zaawansowanego.
    Wyglądają identycznie,różnią się możliwościami.
    Skorzystałem z instrukcji podanej przez "jam_es" i udało się.

Myślę,że przy tak małej mocy silniczków nie muszą one startować jeden po drugim,mogą razem.Natomiast masz rację "machefi" żeby nie dobijały do ograniczników na pełnej prędkości.Bo brama jest naprawdę szybka.
    Ustawiłem tak,że startują w obie strony równocześnie natomiast spowolnienia zostawiłem.

Ciekawe,czy sprzedający nieświadomie dał mi lepszą centralkę ?
REKLAMA