logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przedłużyć i zabezpieczyć krótkie przewody zasilające na zewnątrz?

crazy_leon 04 Paź 2011 23:32 11908 13
  • #1 9994206
    crazy_leon
    Poziom 1  
    Witam forumowiczów

postanowiłem wymienić lampę naścienną na zewnątrz mojego domu i niestety napotkałem na problem w postaci zbyt krótkich przewodów zasilających. Muszę dosztukować ok. 10cm, niestety nie bardzo wiem w jaki sposób mam takie połączenie zabezpieczyć przed wilgocią/opadami atmosferycznymi. Zależy mi na minimalnych rozmiarach ze względu na to, że chcę to "ukryć" za obudową oświetlenia (typowa lampa z czujnikiem ruchu, mocowana uchwytem w kształcie "C"). Niestety nie jestem elektrykiem, a i nie chcę wołać fachowca do takiej drobnostki, Stąd prośba o poradę.

Uaktualnienie:
    nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale przewody "wychodzące" ze ściany są pozbawione osłony zewnętrznej.

Pozdrawiam
  • #4 9995875
    arkdom
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    crazy_leon napisał:
    Zależy mi na minimalnych rozmiarach

Łukasz-O napisał:
    Puszka hermetyczna

To chyba jednak trochę za duże.
    goldi74 napisał:
    Istnieją koszulki termokurczliwe z klejem uszczelniającym

A jak połączyć żyły? Oczywiście są tulejki i praski, ale to już chyba taniej będzie zawołać elektryka, który dysponuje odpowiednim sprzętem.

Można spróbować wyjąć z typowej LZ-ki tory prądowe i wykorzystać do połączenia żył, a na to termokurcze.
  • #5 9996126
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    arkdom napisał:
    A jak połączyć żyły? Oczywiście są tulejki i praski, ale to już chyba taniej będzie zawołać elektryka, który dysponuje odpowiednim sprzętem.

Nie łatwiej wziąć lutownice?
  • #6 9996461
    arkdom
    Poziom 19  
    Arturo2005 napisał:
    Nie łatwiej wziąć lutownice?

Skoro to takie dobre połączenie, to dlaczego się go praktycznie nie stosuje?
  • #7 9996548
    PrzemQ24
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Kolego, lutowanie jest chyba najbardziej pracochłonnym sposobem łączenia przewodów i pewnie dlatego mało stosowane. Ja w tej sytuacji skręciłbym zalutował i założył koszulkę termokurczliwą z klejem.
  • #8 9997138
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    arkdom napisał:
    Skoro to takie dobre połączenie, to dlaczego się go praktycznie nie stosuje?

A może by sie tak Kolega wypowiadał za siebie nie za ogół.
    przemq24 napisał:

Kolego, lutowanie jest chyba najbardziej pracochłonnym sposobem łączenia przewodów

I jednym z najpewniejszych połączeń.

Dodano po 1 [minuty]:

przemq24 napisał:
    Ja w tej sytuacji skręciłbym zalutował

A jednak ;)
  • #9 9997306
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283
    Banalny problem zaraz osiągnie trzy strony :D
    Panowie, autor tematu nie posiada specjalistycznych narzędzi do wykonania zabiegów które proponujecie. No może za wyjątkiem lutownicy - która sama w sobie nic mu nie da - brak opalarki ze specjalną końcówką do rurek termokurczliwych. No tak, zaraz znajdą się Ci co robią to zapalniczką ;)
    Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest puszka ze stosownym IP a w środku zwykłe szybkozłączki lub kostki zaciskowe.
    Będzie to dużo lepiej wyglądać wizualnie niż łączenie przewodów na "widoku" za pomocą nie wiadomo czego i jak wykonanego :D
  • #10 9999041
    arkdom
    Poziom 19  
    Łukasz-O napisał:
    łączenie przewodów na "widoku"
    crazy_leon napisał:
    chcę to "ukryć" za obudową oświetlenia

Trzeba przeczytać post z uwagą.
    Poza tym, wolę dobrze dobrane termokurcze, niż puszkę hermrtyczną.
    Łukasz-O napisał:
    co robią to zapalniczką

Przy takich "pierdołach", robię to zapalniczką.

A jeżeli jest to błąd, to może powiesz, czym robią monterzy mufy termokurczzliwe nawet na kablach SN, w terenie?
  • #11 9999051
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    Witam.
    Cytat:
    A jeżeli jest to błąd, to może powiesz, czym robią monterzy mufy termokurczzliwe nawet na kablach SN, w terenie?
    Oni to robią opalarką gazową (butan), ja robię elektryczną. :D
  • #12 9999061
    arkdom
    Poziom 19  
    ele_pp napisał:
    ja robię elektryczną

Skoro lubisz targać za sobą agregat, nikt Ci tego nie zabroni.
  • #13 9999064
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    Witam.

Sam się wozi, nie ma problemu.
    Tak jak i inny sprzęt.
  • #14 10000502
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4283
    arkdom napisał:
    Łukasz-O napisał:
    łączenie przewodów na "widoku"
    crazy_leon napisał:
    chcę to "ukryć" za obudową oświetlenia

Trzeba przeczytać post z uwagą.

Przeczytałem z uwagą kolego, szkoda, że nie zacytowałeś dalszej części zdania - czyli:
    crazy_leon napisał:
    (typowa lampa z czujnikiem ruchu, mocowana uchwytem w kształcie "C").

Chyba każdy elektryk po przeczytaniu dalszej części, bez problemu odgadnie co to za lampa :)
    Stojąc na przeciwko halogenu z czujką, łączenia nie zobaczysz ale spróbuj stanąć obok.
    arkdom napisał:
    Poza tym, wolę dobrze dobrane termokurcze, niż puszkę hermrtyczną.

Każdy sposób (rodzaj) połączenia ma swoje zastosowanie. Twój sposób może (powtarzam może) doprowadzić do ułamania przewodu na łączeniu. Dlatego statyczna puszka hermetyczna z wyprowadzoną linką byłaby trochę bardziej profesjonalnym i co najważniejsze, dużo tańszym rozwiązaniem.
    Autor tematu zrobi jak będzie uważać.

arkdom napisał:
    Przy takich "pierdołach", robię to zapalniczką.

Podziwiam Ciebie za odwagę przyznania się do tego. Jest to nic innego jak pokazanie publicznie swojego "profesjonalizmu" ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik forum napotkał problem zbyt krótkich przewodów zasilających przy wymianie lampy naściennej na zewnątrz domu. W odpowiedziach zaproponowano kilka metod przedłużenia przewodów i zabezpieczenia ich przed wilgocią. Wskazano na użycie koszulek termokurczliwych z klejem uszczelniającym oraz hermetycznych puszek z szybkozłączkami lub kostkami zaciskowymi jako bardziej estetyczne i profesjonalne rozwiązania. Dyskutowano również o lutowaniu jako metodzie łączenia przewodów, jednak podkreślono, że wymaga to specjalistycznych narzędzi, których autor nie posiada. Wskazano na różne techniki zabezpieczania połączeń, w tym użycie opalarki do termokurczliwych rur.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA