Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

silnik do bramy + oświetlenie garażu

Matis1000000 05 Oct 2011 20:27 7004 8
    Matis1000000
    Level 16  
    Witam

Potrzebuje zrobić coś takiego że pod silnik fabrycznie można podłączyć żarówkę max 60W a ja chce podłączyć z 200-400W i tu jest problem myślałem nad użyciem stycznika czasowego by światło świeciło 0,5-3min po otwarciu/zamknięciu bramy jaki byście polecali stycznik ale czy to nie będzie kolidować z tym żeby można było dodatkowo zapalać żarówki z przełącznika w domu rysunek ukazuje bardziej o co mi chodzi >>

neo_dc
    Level 32  
    Silnik pewnie załączany jest przez jakąś radiolinię/inne urządzenie sterujące, lepiej do niego się podepnij. Troszkę za mało danych podałeś - jak sterujesz bramą ?
    piter244
    Level 23  
    Można tak zrobić, stycznik jednofazowy wystarczy z tym że błędnie narysowałeś podłączenie wyłącznika. Do wyłącznika należy doprowadzić fazę sprzed stycznika i po wyłączniku podać ja na żarówki. Oczywiście nie fazę sterującą tylko zasilającą.
    Matis1000000
    Level 16  
    Cały problem polega na tym żeby np zabezpieczyć silnik/układ schodowy przed prądem płynącym po przełączeniu włącznika w domu, myślałem nad zastosowaniem diod prostowniczych w kierunku zaporowym ale nie bardzo to widzę bo przecież one obcinają ujemna sinusoidę.Nie wiem jakie by tu jeszcze rozwiązanie można zastosować by po przełączeniu przełącznika prąd płyną tylko do żarówek >>foto>

Anonymous
    Anonymous  
    Matis1000000
    Level 16  
    Źle się zrozumieliśmy(po prostu cały silnik z centralka oznaczyłem na rys jako silnik ) to ma być podpięte wszystko pod wyście na lampę
    jest to milord z genius
    z centralka sterująca Sprint 05
    Anonymous
    Anonymous  
    Matis1000000
    Level 16  
    Tak All In One ale jeśli włączy się automat schodowy i w tym czasie ktoś przełączy włącznik to powstanie zwarcie,lub jeśli załączymy włącznik to napięcie pójdzie na wyjście automatu schodowego co może mieć na niego niekorzystny wpływ jeszcze jeden wątek o którym zapomniałem trzeba by jeszcze zastosować czujnik zmierzchu bo tak to będzie mi oświetlenie świecić niepotrzebnie w dzień chodzi o to by silnik nie załączał w dzień oświetlenia ale ręcznie przełącznikiem można.
    Anonymous
    Anonymous