logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lark Firebird 50.3 odblokowany - błędy podczas uruchamiania programow

^Rachel 05 Paź 2011 21:28 6442 13
REKLAMA
  • #1 9996803
    ^Rachel
    Poziom 21  
    Ocena: 149
    Witam !

Odblokowałem Lark Firebird 50.3 w ten sposób, że wrzuciłem na kartę plik explorer.exe i później ustawiłem go jako nawigację. Po uruchomieniu nawigacji mam normalny dostep do plikow, aplikacje windowsa ce 5.0 uruchamiają się bez problemu.

Teraz gdy zainstaluję swoją aplikację przez ActiveSync, po jej uruchomieniu otrzymuję komunikat :

"Cannot find "MDict" (or one its components). Make sure the path and filename are correct and that all the required libaries are available"

"Nie można znaleźć "MDict" ( lub jednego z jego komponentów). Upewnij się czy ścieżka i nazwa pliku są poprawne i że wszystkie wymagane biblioteki są dostępne"

Dzieje się tak z każdym zainstalowanym programem.
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9996898
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    W ustawieniach USB (w Larku) ustaw tryb MASS, system będzie "widział" Larka jako dysk wymienny i wtedy instaluj na karcie, w moim działa O.K.
  • REKLAMA
  • #3 9996964
    ^Rachel
    Poziom 21  
    Qbuś napisał:
    W ustawieniach USB (w Larku) ustaw tryb MASS, system będzie "widział" Larka jako dysk wymienny i wtedy instaluj na karcie, w moim działa O.K.

Nie pomogło. Nadal ten sam błąd.
  • Pomocny post
    #4 9997000
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Programy które instalujesz są na pewno zgodne z windows ce 5.0 ?
  • #5 9997154
    ^Rachel
    Poziom 21  
    tak, są zgodne. Nawet gdy zainstaluję program nie na karcie pamięci tylko na pamięci wewnętrznej wyskakuje taki błąd.
  • Pomocny post
    #6 9997552
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1005
    A probowales wyszukiwarka szukac na urzadzeniu mdict*, lub w Google spojrzec na ten temat? :)

Uwazam ze problem lezy w nieprawidlowym odblokowaniu - gdybys to zrobil skryptowo, wylaczyl bys zbedne procesy, ktore wywoluja niepotrzebne mdict - i problem z glowy :)
    Ja to zrobilem skryptowo (nalezy mortem skillkowac proces pmp) i igo Primo smiga bez problemow.

Nie podales tez, jakie konkretnie programy "instalujesz" (na Win CE programy sie NIE instaluja, kopiuja sie..) - Larki zwlaszcza nowsze, maja ograniczony System, nie wszystko musi dzialac, stwierdzili Chinczycy..
  • REKLAMA
  • #7 9999703
    ^Rachel
    Poziom 21  
    Ten problem nie dotyczy tylko tego programu ale KAŻDEGO którego zainstaluję.
    Oprócz tego słownika zainstalowałem sobie jeszcze kilka gierek typu Heroes Mobile do tego przeglądarkę PDF-ów, wszystkie te programy działają innym pod Windows CE 5.0

Pontikos napisał:
    (nalezy mortem skillkowac proces pmp)

Czyli dokładnie co zrobić ?
  • #9 10000579
    ^Rachel
    Poziom 21  
    Tak zrobiłem, później uruchomiłem windows-a przez explorera i nadal ten sam problem :(
  • Pomocny post
    #10 10000643
    Pontikos
    Poziom 39  
    Powoli - cos chyba robisz nie tak.

1. do pliku *.mscr wklejasz linie ktore zamiescilem
    2. Pakiet Mortscripta ustawiasz jako nawigacje - uruchamiasz plik *.exe ( o tej samej nazwie, co mscr)

co masz na ekranie? - powinien pojawic sie czysty pulpit Windows, BEZ nakladki pracujacej w tle.
  • REKLAMA
  • #11 10000689
    ^Rachel
    Poziom 21  
    Tak też zrobiłem, poprostu wkleiłem te linie do pliku .mscr i później ustawiłem jako nawigację MobileNavigator.exe, Teraz gdy włączam nawigację otrzymuję taki komunikat :

MobileNavigator.mscr <- caption okna ( czy jak to tam sie nazywa, tytuł )

"Cannot find 'MobileNavigator'
    (or one of its components).
    Make sure the path and
    filename are correct and that
    all the requied libaries are
    avaible."
  • Pomocny post
    #12 10000724
    Pontikos
    Poziom 39  
    Zakladam ze te wszystkie dodatkowe "requied libaries" ( MORTZIP.DLL, MortScript.exe, czasem tez potrzebne sa: TOOLHELP.DLL, aygshell.dll) masz w tym samym folderze, z ktorego uruchamiasz mobilenavigator.exe ?
  • #13 10002616
    ^Rachel
    Poziom 21  
    tak, mam w tym samym folderze wszystkie te biblioteki. Mam rozumieć że wszystkie te pliki mają być w oddzielnym katalogu na karcie pamięci, nie w folderze Windows ?
  • #14 10003208
    Pontikos
    Poziom 39  
    Powinny byc w oddzielnym folderze w dowolnej lokalizacji - moze to byc karta pamieci lub Flash. Jesl iskrypt nie zadzialal, znaczy ze producent znow "cos pogrzebal w Martixie" - drobne zmiany Firmware Larka to ostatnio utrapienie..

Ale w razie czego pomoge via Skype - masz resinfo. exe i toolhelp.dll , da sie zidentyfikowac procesy ktore nalezalo by 'killowac'..

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik odblokował urządzenie Lark Firebird 50.3, instalując plik explorer.exe na karcie pamięci, co umożliwiło dostęp do plików i uruchamianie aplikacji Windows CE 5.0. Po zainstalowaniu aplikacji przez ActiveSync pojawia się komunikat o braku pliku "MDict" lub jego komponentów. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić zgodność aplikacji z Windows CE 5.0 oraz ustawić tryb USB na MASS. Problemy mogą wynikać z nieprawidłowego odblokowania urządzenia, co można poprawić, używając skryptu MortScript do zabicia zbędnych procesów. Użytkownik potwierdza, że wszystkie wymagane biblioteki są w tym samym folderze co aplikacja, ale nadal występują błędy.
REKLAMA