logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS A7N8X - różne odczyty temperatury CPU, który jest prawidłowy?

Kelas 02 Gru 2004 14:25 1802 7
REKLAMA
  • #1 1030358
    Kelas
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Czesc.

Napotkalem pewna nieprawidlowosc przy odczycie temperatury procesora na tej plycie.
    Procesor Athlon 2200XP+ nominalnie 1800MHz ustawiony na 2036MHz przy fsb 150MHz i mnozniku 13.5. VCore 1,725v.
    Chlodzenie to BOX`owy wentyl.

Oprogramowanie sciagniete ze strony asusa Asus PCProbe 2.22.06 pokazuje temperature 39C przy idle.
    Inny program, speedfan pokazuje temperature 50C.
    Nastepny program AIDA32 pokazuje 37C.

Nie wiem czy probowac dalej zwiekszac fsb i VCore przy niedokladnym odczycie temperatury - nie wiem ktory uznawac za prawdziwy.

I jeszcze jedno pytanie dot. SpeedFan. W kolumnie temperatur znajduja sie dwie oznaczone tak samo Temp1 jedna to wspomniane 50C a druga 39C zgodna z odczytami innych programow. Obie maja te same adresy SMbus $2D ich ogolne ustawienia sa identyczne tylko temperatury sa rozne. Co z tym zrobic?

edit:
    Bios ASUS A7N8X ACPI BIOS Rev 1010 08/04/04
    Plyta w wersji 2.0
  • REKLAMA
  • #2 1030392
    jackass
    Poziom 18  
    Ocena: 1
    Wydaje mi się, że temperatura procesora to 50c, a 39c to temperatura z czujnika płyty. Athlon 2200+ spokojnie zagrzeje się do 50c idle na BOXie! Nie kręć więcej, a nawet: nie kręć wogóle na BOXie! Zainwestuj w jakieś porządniejsze chłodzenie! Sprawdź co pokaże programik Everest (następca AIDY32).
  • REKLAMA
  • #3 1030476
    Kelas
    Poziom 18  
    Okej, tak tez sie domyslalem wkoncu to gorace procesory.
    Chlodzenie.. planuje wodne ale wiadomo.. planuje :)
    Mocno zalezy mi na bezglosnej pracy komputera ale niestety chyba bez wc bede musial sypiac przy odkurzaczu.

A co do 39C i czujnika na plycie. To gdzie on sie dokladnie znajduje? Temperature jakiej czesci podaje?

edit:
    Everest podaje:
    Dioda procesora 50C
    Procesor 40C
    Plyta glowna 22C (?)
  • Pomocny post
    #4 1030491
    jackass
    Poziom 18  
    Hmm, poszukaj może w okolicach portu AGP. Prawdopodobnie będzie to "niebieska kulka na dwóch nóżkach" :D Jeśli nie, to zajrzyj jaki czujnik masz w sockecie i poszukaj takiego samego na płycie. Co do WC to gorąco polecam :)
  • REKLAMA
  • #5 1030756
    Kelas
    Poziom 18  
    Samego czujnika nie znalazlem ale to w sumie najmniej wazne.

Cytat:
    Co do WC to gorąco polecam

Goraco? To brzmi dwuznacznie ;p

W jakich cenach mozna dostac porzadne coolery na socket a? Chodzi mi o wydajny, tani cooler. Co mozecie poradzic?
  • REKLAMA
  • #7 1034352
    Kelas
    Poziom 18  
    Chcialem troche odnowic temat ale juz z innym problemem.

Teraz troszke podrasowalem BOX`owe chlodzenie zakladajac drugi wiatrak i zmniejszylem temperature do 44-45C. Aktualnie jest na 1.7v i fsb152 i 100% stabilny gdy temperatura to 48C a wiec jeszcze 2 w "zapasie". To rozwiazanie pozostaje oczywiscie poki nie kupie lepszego chlodzenia.
    Odnalazlem w biosie opcje Memory frequency - ustawione jest na 100% ale mozna regulowac od 10% do 200% co 10%. Jest jeszcze By SPD.
    Czy moglby mi ktos pomoc w rozszyfrowaniu dzialania tej funkcji?
    Domyslam sie ze gdy ustawie 90% to taktowanie pamieci bedzie 90% z aktualnego fsb. I co oznacza By SPD?
    To rozwiazanie by mi bardzo sprzyjalo majac na uwadze fakt dwoch pamieci no name o kiepskich parametrach.

A i jeszcze apropo Q-Fana. Z wlaczonym obroty wiatraka to ~3600 (from everest, wykorzystanie procesora rzedu kilku procent) a po ustawieniu full speed obroty wcale sie nie zmieniaja.

edit:
    No udalo sie, na lepszym chlodzeniu przy 1,7v udalo mi sie osiagnac 155fsb a wiec padl moj osobisty rekord :)
    Wczesniej przy 155fsb komputer wogle nie startowal - zglaszal blad ramu. Ale ustawienie timingow pamieci na optimal zamiast agressic pomoglo.
    Dalej nie chce probowac temperatura przy stressie wyniosla max 51C
  • #8 1035281
    jackass
    Poziom 18  
    by SPD - odczytuje informacje o taktowaniu i timingach pamięci automatycznie. Memory frequency - stosunek taktowania pamięci do taktowania FSB. Najlepiej zostawić 100%, wtedy pamięci pracują synchronicznie z magistralą, co powoduje wzrost wydajności.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Na płycie ASUS A7N8X z procesorem Athlon 2200XP+ podkręconym do 2036 MHz przy FSB 150 MHz i VCore 1,725 V pojawiły się rozbieżności w odczytach temperatur CPU: Asus PCProbe wskazuje 39°C, SpeedFan 50°C, a AIDA32 37°C. Najprawdopodobniej temperatura 50°C to rzeczywista temperatura procesora, a niższe wartości dotyczą czujnika płyty głównej, który może być umieszczony w okolicy portu AGP. Zalecane jest unikanie dalszego podkręcania na chłodzeniu BOXowym i rozważenie inwestycji w wydajniejsze chłodzenie, np. Arctic Cooling Arctica lub Pentagram. Program Everest potwierdza różne odczyty temperatur dla diody procesora (50°C), procesora (40°C) i płyty głównej (22°C). W BIOSie płyty dostępna jest opcja Memory Frequency, która reguluje taktowanie pamięci względem FSB (zalecane 100% dla synchronizacji), oraz opcja By SPD, która automatycznie odczytuje parametry pamięci. Funkcja Q-Fan nie zmienia obrotów wentylatora przy pełnej prędkości, co może wskazywać na ograniczenia chłodzenia BOXowego. Podsumowując, dla stabilnego podkręcania i dokładnego monitoringu temperatury konieczne jest lepsze chłodzenie i korzystanie z programów takich jak Everest do weryfikacji odczytów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA