logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

temperatury BIOS co innego, Everest co innego A7V8X-X

bartkruk 20 Mar 2007 16:42 1628 9
REKLAMA
  • #1 3699409
    bartkruk
    Poziom 11  
    witam. mam problem ponieważ gdy sprawdzam temperaturę w everest to mam 59 st. na procesorze a gdy szybko zrestartuje kompa i wejde do biosu to w biosie piszę że temp. procka wynosi 71.5 st :!: czy mógłby mi ktoś to wytłumaczyć?? i która temperatura jest prawdziwa?? ktoś ma podobny problem??:cry:
  • REKLAMA
  • #2 3699427
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1486
    zainstaluj MBM (motherboard monitor) prawidłowo go skonfiguruj i bedziesz miał w miare dokładne odczyty
  • #3 3699916
    bartkruk
    Poziom 11  
    już to zrobiłem i temperatury są identyczne jak w everest i speedfan :/ a bios dalej co innego:/ (przed chwilą sprawdzałem)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 3700004
    badboy84
    Poziom 43  
    to co robisz jest bezsensu, nie da sie porównać temp z programu i temp z biosu restartując go, bo restartując komputer zmienia sie obciążenie procesora i tym samym zmienia sie temperatura, ja mam ipanel do płyty asusa i temperatura z biosu zgadza sie z temp z MBM, a przez ten panel moge odczytać temp z biosu podczas pracy komputera
    tak to mniej wiecej wyglada
    temperatury BIOS co innego, Everest co innego A7V8X-X
  • #5 3700172
    bartkruk
    Poziom 11  
    czyli temp. podczas pracy komputera wynosi tyle ile pokazuje MBM czy eversest?? piszesz że podczas restartu podnosi się temp. procka, ale czy możliwe żeby podniosła się o 11 st. przez ok. 15 - 20 sekund??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3700250
    badboy84
    Poziom 43  
    różnie to może być w zależności od modelu płyty, ale jeżeli MBM jest prawidłowo skonfigurowany, to według mnie jego odczyty są najbliższe prawdy, w moim przypadku sie pokrywają, ta różnica 11st wydaje sie troche duża ale przy słabym chłodzeniu i zakurzonym radiatorze jest możliwa, wogóle 59st na cpu w idle to troche dużo, nie wiem jaki masz cpu i czy go nie kręciłeś, ale mój P4 2.2 ma 35st przy temp w pokoju 19-20st na boxowym chłodzeniu, jak go męcze np nfs carbon wtedy temp wzrasta do 48st ale nigdy jej nie przekroczyła
  • #7 3700380
    bartkruk
    Poziom 11  
    mam semprona 2200+ @ 1764 MHz. To nie są temp. w idle tylko po 15 min. w prime95 z minimalnymi obrotami 80mm wentylatorka na boxowskim (czyściutkim ;)) radiatorze a na najwyższych obrotach to 36st. i 44st. (prime). ale masz racje 59 st to troche za dużo :|zawsze moge podkręcić troche obroty wentla :D
  • #8 3736744
    altcomputing
    Poziom 11  
    BIOSy w tych seriach płyt pokazywały nieprawidłowe wartości temperatur, sam miałem podobny problem z A7N8X. W windows oczyty są OK.
  • #9 3739020
    bartkruk
    Poziom 11  
    zmierzylem temperature na radiatorze termometrem i wyszło ok 50st. w win 52st.
    ale to juz jest mały margines błędu :) wiec jednak coś jest z biosem.
    dziękuje za odpowiedzi:)
  • REKLAMA
  • #10 3739526
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Temperatura radiatora jest zapewne mniejsza niż procka.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Występuje rozbieżność między temperaturą procesora odczytywaną w BIOSie a temperaturą pokazywaną przez programy monitorujące takie jak Everest, MBM czy SpeedFan na płycie głównej A7V8X-X. BIOS wskazuje wyższą temperaturę (ok. 71,5°C) niż programy w systemie (ok. 59°C). Różnica może wynikać z różnych warunków pomiaru – podczas restartu i wejścia do BIOSu obciążenie procesora może się zmieniać, co wpływa na temperaturę. Programy monitorujące, jeśli są prawidłowo skonfigurowane, dają bardziej wiarygodne odczyty temperatury w czasie pracy systemu. W przypadku tej serii płyt ASUS znane są błędne wskazania temperatury w BIOSie, natomiast pomiary w systemie operacyjnym są poprawne. Dodatkowo, temperatura 59°C po 15 minutach testu Prime95 przy minimalnych obrotach wentylatora jest stosunkowo wysoka, co może wskazywać na słabsze chłodzenie lub konieczność zwiększenia prędkości wentylatora. Pomiar termometrem na radiatorze potwierdził temperaturę około 50-52°C, co jest bliższe wartościom z programów niż z BIOSu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA