logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy temperatura 65-70°C dla Athlona XP 2500+ jest normalna?

Lukas_C 02 Sty 2005 00:41 1524 18
REKLAMA
  • #1 1103090
    Lukas_C
    Poziom 11  
    Mam athlona xp+ 2500 (model A), a temperatura jego normalnej pracy jest w granicach 65-70 stopni Celcjusza. Czy to dużo i czy za dużo?
    Za około 3 miesiące kończy mi się gwaranja na kompa i czy powinienem przejsć siędo serwisu i powiedzieć, że coś jest nie tak?
    Może powinienem zmienić wiatrak i radiator, bo chyba przy takiej temperaturze lepiej go już nie podkręcać.(?) Prosiłbym kogoś kto ma taki procesor żeby napisał jaka jest u niego temperatura bo zastanawiam sie czy to normalne.
    A możliwe, że płyta główna źle wskazuje temperaturę (asus A7N8X-X) ?
    Będę wdzięczny za odpowiedzi!
    Pozdrawiam i życzę SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!
  • REKLAMA
  • #2 1103098
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Za dużo. Sprawdź chłodzenie (pastę na radiatorze i odkurz radiator). Zmierz fizycznie temperaturę.
  • #3 1103103
    Lukas_C
    Poziom 11  
    Fizycznie nie sprawdze, ani nie zajże do środka, bo mam plomby gwarancyjne i nie chce narazie ich zrywać. A mogę to zakwalifikować jako usterka i znieść do serwisu?
  • #4 1103114
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 791
    Możesz spróbować, choć na procesorze będą wyraźne ślady przegrzania wynikłe z przetaktowania procesora. Nawet laik się zorientuje. Jak najszybciej ustaw nominalną częstotliwość procesora.
  • REKLAMA
  • #5 1103119
    Lukas_C
    Poziom 11  
    Procek nigdy nie był kręcony. Chodzi około roku. Czyli uważacie że temperatura jest za wysoka?
  • #6 1103128
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Plomby na komputerach już sugerują podejrzaną firmę. Szykuj się na wojnę.
  • #7 1103137
    Lukas_C
    Poziom 11  
    Podajcie mi jaka powinna być temperatura tego procka.
  • Pomocny post
    #8 1103143
    WidgetSW
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Ja mam taki sam procek na płycie Gigabyte i dopóki nie zrobiłem upgrade biosu, to miałem 68-74°C. Teraz mam 55-58°C. Te odczyty temperatury są orientacyjne i nie warto się nimi sugerować. Jak chodzi stabilnie, to się nie martw.
  • #9 1103153
    Lukas_C
    Poziom 11  
    Chodzi stabilnie, nigdy żadnych zwisów nie z mojej winy nie było, ale czy w ten sposób procek sie szybciej nie zużywa czy coś w tym stylu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 1103420
    $P!N
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czesc no temperature masz troche za wyskoka, ale ja bym sie tym tak nie sugerowal, bo to zalezy jak ci plyta pokaze i co odczyta z diody. U mnie pokazuje temperaturke zawsze o 20 C poniewaz do pokazywanej temperatury zostala dodana tolerancja ktora ma odstraszyc podkrecaczy.
    Najwazniejsze zeby ci komp chodzil stabilnie czyli nie bylo zadnych dziwnych zwiech, resetow kompa itd. Oczywiscie ze za wysoka temp. zle wplywa na procka skraca jego zywotnosc, ale masz jeszcze zapas.
    Jak chcesz i masz mozliwosc to idz do servisu zglos o co chodzi i niech sprawdzaja, od tego jest gwarancja.

POzdrawiam.

N.
  • #11 1104256
    Jedrek71
    Poziom 16  
    Tak jak koledzy mówią,jest to za wysoka temp.Ja tylko chcę jeszcze zwrócić uwagę na fakt że temp z biosu odczytujesz po paru/parunastu sekundach,więc w czasie np grania w nowe gry 3d jest zapewne wyższa.Napisz jeszcze jakie masz chłodzenie,to powinno trochę wyjasnić.
  • Pomocny post
    #12 1104360
    Włodi
    Poziom 19  
    Ocena: 46
    Odpal zimnego kompa i odrazu wejdź do biosu - temperaturka powinna być niewiele wyższa niż ta którą masz w pokoju (coś koło 21*).

Wiadomo że wysoka temperatura skraca żywotność procesorów, ale uwierz.. zanim samowolnie procesor kopnie w kalendarz Ty już będziesz miał przez ten czas przynajmniej z 3 nowe komputery ;)
  • REKLAMA
  • #13 1105042
    Lukas_C
    Poziom 11  
    Srawdziłem temperaturę na zimnym i sie okazało że temperaturę MB pokazuje 21,a CPU 47-50. Więc chyba coś nie tak z tym pomiarem.

Dzięki wszystkim za porady :spoko: .

Chyba nie warto żebym walczył o nową płyte główną, prawda? Tym bardziej że wszystko chodzi bez zarzutu.
    POZDRAWIAM
  • Pomocny post
    #14 1105169
    WidgetSW
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Lukas_C, bardzo prawdopodobne, że upgrade biosu załatwi sprawę. U mnie tak było. Teraz mam realną wartość, wcześniej miałem zawyżoną temp. o ok. 12°C.
    Powodzenia
  • #15 1105755
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 135
    barton 2500, asus a7v600 - w tej chwili asus probe pokazuje mi 44 stopnie, bios też koło tego...
    zapobiegawczo przy zakładaniu procka założyłem też kanał podający z zewnątrz obudowy powietrze wentylatorowi procka, no i pastę OCZ ultra5+ :) poza tym warto sprawdzać stan napięcia 3,3 V z zasilacza.
    Poza tym nieprecyzyjnie piszesz " Lepiej już go nie podkręcać" a za chwilę "procek nigdy nie był kręcony."........
    No i ostatnia sprawa- używam jako ostatniej metody pomiaru ...dotknięcie palcami radiatora, jeśli nie parzy, nie jest najgorzej :)
  • #16 1106851
    Lukas_C
    Poziom 11  
    Z tym podkręcaniem to chodziło mi o to, że jeżeli przy swojej częstotliwości procek sie juz tak grzeje to chyba nie da rady go za bardzo podkręcić. To miało być pytanie ktore zadam tak: "Czy mogę go podkręcić w takiej sytuacji?"
    A palcem raczej nie dotkne bo jak już pisałem komputer jest na gwarancji i nie mogę narazie zaglądać do środka.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #17 1107803
    metal
    Poziom 13  
    ja mam temperature w standardzie 36-40. po podkreceniu max temp. to 45.
  • #18 1155753
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Z tymi temperaturami to nic nie wiadomo, gdyż sam mam taką samą płytę i procesor. Od początku miał temperaturę pracy około 50º- 60ºC i chodzi stabilnie. Wiadomo, że zbyt wysoka temperatura skraca życie procka. Sprawdź jeszcze w innych programach testujących jaka temperatura będzie wg nich. Jeżeli pokażą to samo to zgłoś to koniecznie w sklepie gdzie go kupiłeś. Powinni wymienić procka bo po gwarancji możesz mieć kłopot, gdy ci procek padnie.
  • #19 1158878
    Kizur666
    Poziom 12  
    Za dużo !! Wymień chłodzenie jak najszybciej !! :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Temperatura procesora Athlon XP 2500+ w zakresie 65-70°C jest uważana za zbyt wysoką przez większość uczestników dyskusji. Zaleca się sprawdzenie chłodzenia, w tym pasty termoprzewodzącej i radiatora, oraz ewentualną wymianę wentylatora. Pomiar temperatury może być zawyżony przez płytę główną Asus A7N8X-X, a aktualizacja BIOS-u często poprawia dokładność odczytów, obniżając wskazywane wartości nawet o kilkanaście stopni. Stabilna praca komputera bez zawieszeń i resetów jest ważnym wskaźnikiem, jednak wysoka temperatura może skrócić żywotność procesora. Pomiar temperatury na zimno wskazuje, że odczyty płyty głównej mogą być nieprecyzyjne. Warto monitorować napięcia zasilania i rozważyć serwis w ramach gwarancji, zwłaszcza przed jej wygaśnięciem. Podkręcanie procesora przy tak wysokich temperaturach nie jest zalecane. Dla porównania, inni użytkownicy zgłaszają temperatury w standardzie około 36-40°C, a po podkręceniu do 45°C.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA