logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SL-1210MK2 – niestabilny pitch po dłuższym graniu, rozjeżdżanie się obrotów

ostatnikawalek 24 Lut 2026 21:47 456 20
REKLAMA
  • #1 21847862
    ostatnikawalek
    Poziom 4  
    Witam wszystkich
    Jestem nowym użytkownikiem, mam pacjenta, gdzie wszyscy polegli. Gramofon Technics SL-1210MK2. Gramofon działa prawidłowo, lecz po dwóch godzinach grania, czasem po trzech, a czasem wcześniej zaczyna wariować. Zazwyczaj w przedziale pitch od -6 do -8 gramofon wariuje, raz szybciej, raz wolniej. Na reszcie skali niby jest ok, ale cały zakres pitch się rozjeżdża, stojącej kropki talerza na 6 już się wtedy nie da ustawić, bo brakuje skali. Gdy wyłączę gramofon na kilka minut, to wszystko wraca do normy, ale po kilku minutach znowu się rozjeżdża.
    Tutaj sytuacja wygląda tak, że im dłużej odpocznie, tym dłużej gra prawidłowo. Dołączam film, aby zobrazować, co się dzieje. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
    Pozdrawiam

• REKLAMA
  • #2 21847899
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Ocena: 50
    Trochę nie rozumiem problemu. Jeśli potencjometr Pitch jest ustawiony na 0 to trzyma obroty przez długi czas? Czy się rozjeżdżają?
  • #3 21847903
    ostatnikawalek
    Poziom 4  
    Słuszna uwaga, nie jestem w stu procentach pewny, bo gramofon był długo na serwisie i po prostu nie pamiętam, ale wydaje mi się, że na zerze jest stabilne zero. Zaraz odpalam i robię test, aby potwierdzić.
  • #4 21847906
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    A jak z potencjometrem? Ktoś go sprawdzał? Może jest już mocno wytarty od intensywnego użytkowania.
  • REKLAMA
  • #5 21847913
    ostatnikawalek
    Poziom 4  
    Potencjometr w porządku, ten już jest trzeci i dzieje się to samo, kondensatory też były wymienione.
  • #6 21847917
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Kurcze... obstawiałem kondensatory elektrolityczne, bo to one zazwyczaj reagują na temperaturę. I łatwo to zdiagnozować podgrzewając je delikatnie lub chłodząc.
  • #7 21847920
    ostatnikawalek
    Poziom 4  
    Mieliśmy też mały problem, bo na serwisie mieli ciężko wywołać tę sytuację. Były podgrzewane kondensatory i scalaki, ale nic się nie działo. Ale może być, że to któryś ze scalaków, albo kondensatory stałe, bo wymieniane były elektrolity.
  • #8 21847923
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Możesz zrobić dokładne zdjęcie elektroniki?
  • REKLAMA
  • #9 21847929
    ostatnikawalek
    Poziom 4  
    Wystarczy jak zdejmę osłonkę pod talerzem?
  • #10 21847930
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Tak, coś kojaże, że kiedyś mieliśmy na serwisie jakiegoś SL i był problem z diodą.... ale muszę sobie odświeżyć pamięc...
  • #12 21847952
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Wyślij foto płytki pod talerzem. Myślę, że znalazłem rozwiązanie problemu na zachodnim forum.
  • #13 21847955
    ostatnikawalek
    Poziom 4  
    Wnętrze urządzenia z płytką elektroniki, przewodami i centralnym mechanizmem osi
    Wnętrze urządzenia audio: płytka elektroniczna z przewodami i centralny mechanizm talerza
    Wnętrze urządzenia: płytka PCB z przewodami, bezpiecznikami i metalowym zespołem napędu
  • #14 21847957
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Odczytaj wartość tego rezystora R307

Fragment płytki PCB z zaznaczonym na czerwono obszarem obok metalowego pierścienia
  • #15 21847966
    ostatnikawalek
    Poziom 4  
    2,7k?
    Zbliżenie płytki drukowanej z rezystorami, układem scalonym i elementem oznaczonym 20V
  • REKLAMA
  • #16 21847968
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    Zalecają jego wymianę na 10k. Nie wnikałem dlaczego ale pewnie chodzi o to, że płynie przez niego większy prąd przez który się nagrzewa. Jak się nagrzewa rezystancja rośnie... jak ostygnie to maleje... i obroty pływają.
  • #17 21848704
    ostatnikawalek
    Poziom 4  
    Dziękuję za pomoc.

Dodano po 5 [minuty]:

Choć z logicznego punktu widzenia bardziej to brzmi jak upgrade niż rozwiązanie problemu. Bo w takim razie jak to działało do tej pory na tym 2,7k? Powiedzmy, że rozwiąże to problem falowania, ale co z pitchem? Gdy gramofon zaczyna falować, to skala pitch się totalnie rozjeżdża, a samo falowanie nie jest na całej skali, tylko między -6 a -8.
  • #18 21848783
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    No właśnie zmiana tego rezystora ma rozwiązać problem nietrzymania obrotów w okolicach +6. Trzeba by się dokopać do oryginalnego postu, w którym autor znalazł to rozwiązanie. Ja odnalazłem kolejny powielany post w którym pokazują co zrobić ale nikt już do końca nie wie dlaczego.
    Zobacz też to:
    https://www.youtube.com/watch?v=jVws5t25XPk
    Czasami trzeba poprawić fabrykę.
  • #19 21848897
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1906
    Ten rezystor nie może mieć wpływu na stabilność obrotów. Jeśli już to rezystor R304 (560 omów) bo to on jest w obwodzie zasilania i stabilizacji napięcia 5,1V.

Sprawdź jakie masz napięcie na diodzie Zenera D301, czy jest tam stabilne 5,1 V niezależnie od temperstury i czasu pracy gramohonu.

Oczywiście nie zaszkodzi też sprawdzić czy główne, stabilizowane napięcie zasilające +21V występujące na emiterze tranzystora Q1 jest stabilne w czasie.
  • #20 21848950
    Prezes serwis
    Poziom 19  
    R307 "podbiera" 5.1V z D301 i łączy się z AN6682 i AN6680 więc jakiś wpływ może mieć.
    Coś pamiętam, że kiedyś walczyliśmy z tą zenerką. Ale na czym stanęło to już nie będę zgadywał. Napewno sprawdziłbym napięcia na D301 i R307. Na zimno i ciepło. Potem podstawił rezystor 10k i znów go grzał i chłodził sprawdzając napięcia. Coś w tym musi być, że wymiana R307 na 10k rozwiązało problem u kilku osób. Ciekawi mnie dlaczego.
  • #21 21861035
    ostatnikawalek
    Poziom 4  
    Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, jeszcze nie sprawdziłem, ale jak tylko pomierzę i przetestuję, to dam znać. Bardzo dziękuję za pomoc, gdyby wam coś jeszcze wpadło do głowy, śmiało pisać :)

Podsumowanie tematu

✨ Technics SL-1210MK2 wykazuje niestabilność pitcha i rozjeżdżanie się obrotów po dłuższym czasie pracy, szczególnie w zakresie pitch od -6 do -8. Problem ustępuje po krótkim wyłączeniu gramofonu, a im dłużej odpoczywa, tym dłużej działa stabilnie. Potencjometr pitch był wymieniany kilkukrotnie i jest sprawny, podobnie kondensatory elektrolityczne, które również zostały wymienione. Podejrzewa się wpływ rezystora R307 (oryginalnie 2,7kΩ), który po podgrzaniu zmienia swoją rezystancję, co powoduje falowanie obrotów. Zalecana jest jego wymiana na rezystor 10kΩ, co u kilku użytkowników rozwiązało problem, choć dokładna przyczyna nie jest do końca znana. Dyskusja wskazuje także na konieczność sprawdzenia stabilności napięcia na diodzie Zenera D301 (5,1V) oraz napięcia zasilającego +21V na emiterze tranzystora Q1, gdyż mogą one mieć wpływ na stabilność obrotów. Wymiana rezystora R307 i kontrola napięć to główne rekomendowane kroki diagnostyczne i naprawcze.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA